Zijn ovengerechten gezond of niet?

Geroosterd varkensvlees met cranberrydip, basilicum, koriander en rozemarijn.

Het nieuwe jaar is begonnen en dat betekent dat de goede voornemens van start gaan. De meeste goede voornemens gaan over gezond eten, afvallen en sporten. De eerste maand gaat meestal goed, maar daarna wordt het steeds een stukje moeilijker. Vooral met gezond eten gaat het snel mis. Je hebt misschien een feestje of je hebt onwijs veel zin in een lekkere snack. Het is daarom makkelijk om goed je maaltijden voor te bereiden. Bedenk bijvoorbeeld de dag van tevoren wat je wilt gaan eten voor ontbijt, lunch en diner en wat voor gezonde tussendoortjes je kan gaan nemen. Gezonde gerechten kunnen makkelijk zijn, maar soms ook wat lastig. Daarom zijn ovengerechten zo populair. Ovengerechten bereid je voor en zet je vervolgens in de oven. Je hoeft daarna alleen nog maar te wachten totdat je eten klaar is. Ook in de oven kan je een variatie van gerechten maken. Maar zijn ovengerechten eigenlijk wel gezond?

De voordelen van ovengerechten

De oven is een van de makkelijkste keukenapparaten die je kan gebruiken. Je bereidt je ingrediënten voor, doet het samen in een ovenschaal en wacht totdat de tijd voorbij is. Een heteluchtoven maakt bijvoorbeeld gebruik van hete lucht waardoor gelijkmatig garen mogelijk is. Hierdoor behouden de ingrediënten hun smaak en voedingstoffen. Een ander voordeel is dat je weinig tot geen olie nodig hebt. Dit vermindert het totale vetgehalte van de gerechten. Ook kan je de groenten roosteren wat hun natuurlijke zoetheid naar voren brengt zonder toevoeging van suiker. De groenten gaan hierdoor nog lekkerder smaken en gezond eten is dan niet zo erg meer.

Gezonde ingrediëntenkeuzes

Om gezond te kunnen eten is het belangrijk om de juiste ingrediënten te kiezen. Kies bijvoorbeeld voor magere eiwitten zoals kipfilet, kalkoen of mager rundvlees. Voeg vooral veel groenten toe aan je gerechten zoals broccoli, wortelen en paprika zodat je genoeg vezels en vitamines binnen krijgt. Vergeet ook niet genoeg gezonde vetten binnen te krijgen zoals olijfolie en vis. Vervang de volle zuivelproducten door magere of plantaardige alternatieven en kies voor volkoren granen in plaats van geraffineerde.

Tips voor het beperken van vet en calorieën

De oven is een geweldige manier om gezond te koken maar toch zijn er een paar dingen om op te letten. Vermijd bijvoorbeeld het gebruik van overmatige hoeveelheden olie om de calorie-inname te beperken. Een ovengerecht heeft namelijk weinig tot geen olie nodig dus probeer er niet teveel in te doen. Maak ook gebruik van verschillende kruiden, specerijen en citroensap om meer smaak toe te voegen aan je gerechten zonder dat je extra vet toevoegt. Een belangrijke tip is om de hoeveelheid kaas in het gerecht te verminderen. Kies voor de magere opties om het vetgehalte te verminderen. Het eten van voldoende vis wordt wel aanbevolen maar verwijder de huid om minder vet binnen te krijgen.

Balans en variatie

Gezond eten draait om balans en variatie. Het is niet goed om elke dag hetzelfde te eten. Hierdoor krijg je namelijk niet alle vitamines en vezels voldoende binnen. Hetzelfde geldt voor ovengerechten. Zorg ervoor dat er evenwicht is in je maaltijden met de juiste verdeling van eiwitten, groenten en koolhydraten. Varieer met recepten en probeer eens in de zoveel tijd weer een nieuwe recept uit.

Ovengerechten kunnen dus gezond zijn. Let er wel op dat je de juiste gerechten kiest met een goede verdeling van ingrediënten om alle vitamines en vezels binnen te krijgen. Beperk het overmatig gebruik van vet en calorieën. Geniet van gezonde maaltijden met ovengerechten.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!