Werk het vastendieet echt zo goed als mensen zeggen? 

vasten dieet

Werk het vastendieet echt zo goed als mensen zeggen?

Het vastendieet wordt steeds populairder wat betekent dat steeds meer mensen enthousiast zijn over het dieet. De vorm die het meest gevolgd wordt is periodiek vasten, waarbij je alleen tussen een aangewezen tijdsperiode mag eten. In dit artikel gaan we dieper in op wat het vastendieet precies is.

Wat is het vastendieet? 
Met het vastendieet kan je met behulp van periodes waarin je vast gewicht verliezen. Het dieet wordt ook wel intermittent fasting genoemd en kan een goede manier zijn om minder calorieën binnen te krijgen. Het vastendieet kan op verschillende manieren gevolgd worden. Zo bestaat er het One Meal A Day dieet, waarbij je maar één uur per dag mag eten en de andere 23 uur alleen mag drinken, maar wordt het 16:8 dieet het meeste gevolgd. Hierbij wissel je 16 uur niet eten af met 8 uur waarin je wel mag eten.

De populariteit van het dieet groeit, omdat het vastendieet een dieet is waarbij je niet heel erg op hoeft te letten wat je eet. Doordat je namelijk maar een korte periode hebt dat je mag eten, eet je ook een stuk minder dan normaal en krijg je minder calorieën binnen. Het is bij het dieet niet de bedoeling dat je je tijdens je eeturen helemaal vol eet, want dan heeft het maar weinig effect op je lichaam.

Waarom zou je het dieet volgen?
De belangrijkste reden voor mensen om het dieet te volgen is dat het een makkelijke manier is om minder eten te binnen krijgen. Dat wil niet zeggen dat het dieet altijd even makkelijk is om te volgen, maar je hoeft er niet veel over na te denken wat wel en niet mag. De tijd is namelijk leidend. Het dieet lijkt ook erg effectief te zijn om wat gewicht te verliezen. Het dieet werkt voor veel mensen goed en is vaak een start van een gezondere levensstijl. Doordat je bezig bent met je voeding maak je namelijk vaker gezondere keuzes.

Welk vastendieet is het beste?
Er zijn verschillende soorten vastendiëten. Denk aan het One Meal A Day dieet, 16:8 dieet, het 5/2 dieet of niet eten na 8 uur. Het verschilt per persoon welke van deze diëten het beste aansluit. Zo kan je het beste kiezen voor een dieet wat aansluit bij wat jij zoekt en welke jij het beste kunt volhouden. Over het algemeen kan je om deze reden beter niet kiezen voor het One Meal A Day dieet. Dit is over het algemeen niet heel gezond en zorgt ook voor honger, waardoor het moeilijk vol te houden is. De andere soorten vastendiëten kunnen wel een goede manier zijn om wat kilo’s kwijt te raken en een gezondere levensstijl te ontwikkelen. Het is altijd verstandig om tijdens je dieet ook werkelijk gezondere keuzes te maken en een blik te werpen op je voedingspatroon. Hiervoor kunnen dieetproducten je goed ondersteunen of kan je bijvoorbeeld kiezen om een dieetschema aan te houden.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!