De groene tuin: goed voor jou en voor het milieu

Groene tuin

De groene tuin: goed voor jou en voor het milieu

Het groen is in de stedelijke omgeving gedurende een flinke periode steeds verder teruggedrongen. Een tuin met veel tegels voor het terras en een plukje grasveld was tijdelijk de norm. Inmiddels is er een beweging op gang gekomen om de natuur terug te brengen in de stadse tuinen.

Daarbij gaat het dan niet meer om een strak georganiseerde tuin met als centrum een gazon en daarom heen exotische planten en struiken. Het besef is inmiddels doorgedrongen dat biodiversiteit het sleutelwoord is. In een tuin die is opgebouwd als de natuur om ons heen voelen inheemse insecten, vogels en andere kleinere dieren zich nu eenmaal beter thuis.

Leef gezond in een vergroende tuin
De grootste bedreiging voor je gezondheid is wellicht de dagelijkse hectiek in de moderne maatschappij. Vaak ongemerkt zorgt deze ervoor dat er ook lichamelijk ongemak ontstaat. Om bewust en gezond te leven volstaan gevarieerde voeding en een goed bewegingspatroon niet. Het is ook belangrijk om momenten van rust te vinden. Daarvoor is juist een echt groene tuin zeer geschikt.
Geniet van de activiteit van de vogels, insecten en andere fauna in je tuin. Bewonder de natuur in al haar facetten, hoe deze in de seizoenen verandert en ieder jaar weer een nieuw begin maakt. Het is rustgevend om in zo’n natuurtuin te werken en te beseffen dat deze ook zonder jouw hulp ieder seizoen zich verder ontwikkelt.

Help het milieu een handje
Terwijl een deel van de politiek wereldwijd het nog steeds ontkent, wordt het steeds duidelijker dat het klimaat is verstoord. Zelfs de verhoging van de temperatuur met 1°C blijkt al uit de meer heftige weersomstandigheden bij ons maar ook overal elders in de wereld. Beton en tegels in de stadse tuinen leveren gewoon extra problemen op. Een tuin met voldoende natuurlijke planten kan dan al een verschil maken. In de zomer wordt de hitte getemperd en in de winter de vorst minder extreem gevoeld.
Nog duidelijker is het met de regenval. Een groene tuin houdt langer water vast en voorkomt dat het kostbare water zo snel mogelijk moet worden afgevoerd naar het riool. Op dat punt kan een tuinbezitter in de stad een extra steentje bijdragen aan milieubeheer. Met een of meerdere watertonnen kan het dak van de schuur of garage een extra bron worden voor de planten in jouw tuin. Precies het goede water, want hoewel het kraanwater in ons land van uitstekende kwaliteit is, zit er in regenwater een betere combinatie van mineralen en stoffen. Ook voor jou is het bijhouden met de tuin met een praktische watergieter een lekker ontspannend klusje.

Een groen dak
Indien je gezondheid belangrijk vindt en ook oog voor het milieu hebt, is een groen dak wellicht iets voor jou. Wist je dat deze zowel op platte als schuine daken kunnen worden aangebracht door matten of containers te gebruiken? Door een groen dak isoleer je de woning beter, dat scheelt een paar graden in zomer en winter. Ook vangt een groen dak veel water op dat weer langzaam aan de omgeving wordt afgegeven. Een goede gezondheid en een gezond milieu zijn in ieders belang.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!