Tips om bij warmer weer toch goed te kunnen slapen

Als de maan hoog aan de hemel staat en de wereld langzaam in slaap dommelt, wordt het tijd om ook zelf de overgang naar dromenland te maken. Maar hoe zorg je ervoor dat je in de warme lente- en zomermaanden elke nacht soepel en rustig inslaapt?

Een routine voor het slapengaan

Een effectieve slaaproutine kan je helpen om elke nacht beter te slapen. Hierbij is het nuttig om je aan een min of meer vaste bedtijd te houden. Begin bijvoorbeeld een uur voor je naar bed gaat met het dimmen van de lichten. Opteer voor zacht, warm licht zoals kaarslicht of andere sfeerverlichting om je lichaam het signaal te geven dat het bijna tijd is om te gaan slapen. Zoals vaak wordt aangeraden, kun je het beste elektronische apparaten zoals je telefoon, tv of spelconsoles vermijden vlak voor het slapen gaan. Als je ‘s avonds graag een spannende misdaadserie kijkt of een wedje waagt op betFIRST, dan adviseren we je om dit liever eerder op de avond te doen. Vlak voor het slapengaan kun je beter voor rustgevende activiteiten kiezen zoals het lezen van een boek, het oplossen van een puzzel, sudoku of wat lichte rek- en strekoefeningen. Sporten kun je beter vermijden vlak voor het slapen gaan, omdat dit stoffen in het lichaam kan vrijmaken die je alert maken. Als je toch iets van media wilt consumeren, kies dan voor een rustige podcast of een audioboek.

Temperatuur regelen

Tijdens de warmere lente- en zomermaanden is het prettig om je slaapkamer zo koel mogelijk te houden. Gelukkig zijn er verschillende manieren om dit te bereiken. Begin met het overdag gesloten houden van de gordijnen; deze helpen de warmte buiten te houden. Er zijn zelfs speciale gordijnen verkrijgbaar die ontworpen zijn om warmte effectief te weren. Als je de kamer wilt luchten, doe dit dan in de avond, ’s nachts of vroeg in de ochtend, wanneer de lucht het koelst is. Vergeet ook niet om de deuren tussen de kamers goed gesloten te houden. Je zult versteld staan van hoeveel de temperatuur tussen verschillende kamers kan variëren. Als je overdag niet in je slaapkamer bent, is het het beste om deze gesloten te houden zodat de koelte behouden blijft.

Ventilator

Het is erg prettig om een ventilator naast je bed te hebben voor wat verkoeling bij het slapengaan. Veel moderne ventilatoren zijn uitgerust met een timer, wat ideaal is omdat je de ventilator kunt laten draaien als je gaat slapen en deze automatisch uitschakelt na bijvoorbeeld een halfuur of een uur. Dit biedt net genoeg verkoeling om in slaap te vallen, zonder dat je de hele nacht last hebt van het geluid en zonder dat je aan het einde van de maand een hoge energierekening krijgt. Bovendien zijn er ventilatoren beschikbaar met een speciale slaapstand, die doorgaans veel stiller is en zo minder geluidsoverlast veroorzaakt. Let er wel op dat je de ventilator niet te dicht bij je hoofd plaatst, want de constante stroom van koude lucht op je nek of hoofd kan op termijn leiden tot nekpijn of hoofdpijn.

Licht beddengoed

Licht beddengoed is onmisbaar voor een comfortabele nachtrust tijdens warme weersomstandigheden. Materialen zoals katoen, linnen, en bamboe zijn bijzonder geschikt omdat ze ademend zijn en vocht goed absorberen, wat helpt om je lichaam koel en droog te houden. Deze stoffen voelen ook licht en luchtig aan op de huid, wat bijdraagt aan het comfort. Het is aan te raden om te kiezen voor lichte kleuren die minder warmte absorberen en zo het bed koeler houden. Bovendien zorgt lichter beddengoed ervoor dat je slaapkamer een frisse, zomerse uitstraling krijgt, wat psychologisch kan bijdragen aan een koeler gevoel. Het regelmatig wassen van je beddengoed in de zomer verzekert niet alleen hygiëne maar helpt ook om de slaapomgeving fris en aangenaam te houden.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!