Gezondheid op kantoor: Goed voor werknemer én werkgever

Steeds meer mensen zijn thuis bezig met een gezonde leefstijl. We eten bewuster, sporten meer en letten op onze mentale gezondheid. Maar hoe zit het met onze gezondheid op het werk? We brengen immers een groot deel van onze tijd door op kantoor. Gelukkig is er ook op het werk veel te doen om een gezondere werkomgeving te creëren, met voordelen voor zowel werknemer als werkgever.

De rol van de werkgever

Een werkgever kan op verschillende manieren bijdragen aan een gezondere werkomgeving. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Ergonomisch meubilair: Goed meubilair is belangrijk om klachten te voorkomen, zoals rug- en nekklachten. Investeer in ergonomische stoelen, bureaus en beeldschermen.
 • Voldoende daglicht: Daglicht is niet alleen goed voor onze gezondheid, maar het maakt ons ook productiever. Zorg voor voldoende ramen in het kantoorpand of plaats daglichtlampen.
 • Gezonde voeding: De kantine of automaat is vaak een plek waar ongezonde keuzes worden gemaakt. Bied gezonde alternatieven aan, zoals fruit, yoghurt en salades. Zorg ook voor water en vermijd frisdrank. Natuurlijk zijn een koffiezetapparaat voor kantoor en thee voorzieningen ook wenselijk.
 • Sportvoorzieningen: Stimuleer beweging door sportvoorzieningen beschikbaar te stellen, zoals een fitnessruimte of een fietsvergoeding. Je kunt ook gezamenlijke sportieve activiteiten organiseren.
 • Fietsfaciliteiten: Maak het voor werknemers aantrekkelijker om op de fiets naar het werk te gaan. Dit kan door
 • fietsenstallingen te plaatsen, douches te installeren en fietsvergoedingen te geven.

De rol van de werknemer

Ook werknemers kunnen zelf veel doen om gezonder te werken. Enkele tips:

 • Neem de fiets: Probeer vaker de fiets te pakken naar het werk. Dit is goed voor je gezondheid en het milieu.
 • Eet gezond: Neem een gezonde lunch mee van thuis of kies een gezonde optie in de kantine.
  Beweeg tijdens de lunchpauze: Maak een wandeling, doe mee met een groepsles of ga even naar de sportschool.
 • Neem pauzes: Sta regelmatig op van je bureau en beweeg even. Maak een praatje met een collega of loop een rondje door het gebouw.
 • Geef je grenzen aan: Zeg nee tegen extra werk als je er geen tijd voor hebt. Maak ook gebruik van je vakantiedagen en verlof.

Gezondheid op kantoor: een win-winsituatie

Door samen te werken aan een gezondere werkomgeving kunnen werkgevers en werknemers veel bereiken. Werknemers zijn gezonder en productiever, en werkgevers besparen op ziektekosten en verloop.Gezondheid op kantoor is dus een echte win-winsituatie!

Naast de tips in dit artikel zijn er nog veel meer mogelijkheden om de gezondheid op kantoor te bevorderen. Zoek online naar inspiratie of neem contact op met een arbodienst of specialist in vitaliteitsbegeleiding.
Een gezondere werkomgeving is goed voor iedereen!

 

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!

Geef een reactie