Ontdek de oorzaken en oplossingen

Snurken verhelpen? Snurken is een veelvoorkomend probleem dat niet alleen de slaper, maar ook de partner uit de slaap kan houden. Het kan leiden tot vermoeidheid, prikkelbaarheid en zelfs tot serieuze gezondheidsproblemen. In deze blogpost gaan we dieper in op de oorzaken van snurken en bieden we effectieve oplossingen om deze nachtelijke overlast te verminderen.

Waarom snurken mensen?

1. Verzwakte spieren in de keel en tong 

Snurken treedt vaak op wanneer de spieren in de keel en tong verzwakt zijn. Dit kan het gevolg zijn van ouderdom, overgewicht of zelfs alcoholgebruik voor het slapengaan. Wanneer deze spieren verslappen, kunnen ze de luchtweg blokkeren en ontstaat het bekende snurkgeluid.

2. Nasale problemen en verstopte neus 

Een verstopte neus of andere nasale problemen kunnen ook bijdragen aan snurken. Wanneer de luchtstroom door de neus belemmerd wordt, neemt de kans op snurken toe. Allergieën, sinusproblemen en anatomische afwijkingen kunnen hierbij een rol spelen.

3. Slaaphouding 

De slaaphouding kan een cruciale rol spelen bij snurken. Het slapen op de rug kan de tong naar achteren laten zakken, waardoor de luchtweg vernauwt en snurken ontstaat. Het aanpassen van de slaaphouding kan soms al een aanzienlijke verbetering opleveren.

Effectieve oplossingen en de rol van een slaapkliniek

Nu we de oorzaken begrijpen, is het tijd om naar oplossingen te kijken. Het aanpakken van snurkproblemen kan variëren van eenvoudige levensstijl aanpassingen tot gespecialiseerde medische interventies. Hier zijn enkele effectieve oplossingen:

– Gewichtsverlies 

  • Verminderen van overgewicht kan de druk op de luchtwegen verminderen, waardoor snurken afneemt.

– Anti-snurk apparaten 

  • Er zijn verschillende anti-snurk apparaten op de markt, zoals snurkbeugels en neusspreiders, die de luchtweg open houden en snurken verminderen.

– Slaapkliniek 

  • In ernstige gevallen kan een bezoek aan een slaapkliniek nodig zijn. Hier worden gespecialiseerde tests uitgevoerd om de precieze oorzaak van het snurken te achterhalen, waarna een gerichte behandeling kan worden ingezet.

Is een slaapkliniek nodig?

Een veelvoorkomend bezwaar tegen het bezoeken van een slaapkliniek is de angst voor complexe procedures en hoge kosten. Echter, moderne slaapklinieken bieden toegankelijke en effectieve oplossingen. Diagnostische tests zijn vaak niet-invasief, en de behandelingen kunnen variëren van eenvoudige levensstijlaanpassingen tot geavanceerde medische ingrepen, afhankelijk van de ernst van het probleem.

 

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!