Installatie en onderhoud van laminaatvloeren

Laminaat

Laminaatvloeren zijn niet alleen esthetisch aantrekkelijk, maar ook duurzaam en gemakkelijk te onderhouden. In dit hoofdstuk zullen we dieper ingaan op de essentiële stappen voor de installatie van laminaat en tips voor het onderhoud ervan, evenals het aanpakken van veelvoorkomende onderhoudsproblemen.

Voorbereiding van de ondergrond

Voordat u laminaatvloeren installeert, is het van cruciaal belang om de ondergrond goed voor te bereiden. Hier zijn enkele stappen om te volgen:

 1. Controleer de ondergrond: Zorg ervoor dat de ondergrond droog, schoon en vlak is. Verwijder eventuele oneffenheden en stof.
 2. Leg een Vochtscherm: Plaats een vochtscherm om te voorkomen dat vocht van onderaf de laminaatvloer binnendringt.
 3. Egaliseer de Ondergrond: Gebruik indien nodig een egalisatiemiddel om eventuele hobbels of kuilen glad te strijken.
 4. Laat het Acclimatiseren: Laminaat moet enkele dagen acclimatiseren in de ruimte waar het wordt geïnstalleerd om aan de temperatuur en luchtvochtigheid te wennen.

Laminaat leggen

De installatie van laminaatvloeren kan een doe-het-zelf project zijn, maar het vereist precisie en zorgvuldigheid. Hier is een overzicht van de stappen:

 1. Begin met een Schone Start: Start met een rechte en schone hoek van de kamer, bij voorkeur bij de ingang.
 2. Leg de ondervloer: Plaats een geschikte ondervloer om het geluid te dempen en oneffenheden te minimaliseren.
 3. Klik de Planken in: Laminaatvloeren hebben meestal een kliksysteem waarmee de planken stevig aan elkaar kunnen worden geklikt.
 4. Snijd Nauwkeurig: Zorg ervoor dat u planken nauwkeurig op maat snijdt om goed passende rijen te creëren.
 5. Laat uitzetting ruimte over: Houd een kleine ruimte rondom de randen van de kamer om uitzetting en krimp op te vangen.

Onderhoudstips voor laminaat

Laminaatvloeren of pvc vloeren zijn relatief eenvoudig te onderhouden, maar enkele onderhoudstips kunnen de levensduur ervan verlengen:

 • Regelmatig stofzuigen of vegen: Houd stof en vuil op afstand om krassen te voorkomen.
 • Beperk vocht: Laminaat is niet bestand tegen langdurige blootstelling aan vocht, dus veeg gemorste vloeistoffen onmiddellijk op.
 • Gebruik Zachte Reinigingsmiddelen: Gebruik zachte reinigingsmiddelen en een vochtige doek om vlekken te verwijderen.
 • Voorkom Scherpe Voorwerpen: Vermijd het slepen van zware voorwerpen over de vloer en gebruik viltjes onder meubelpoten.
 • Herstel Beschadigingen: Kleine krassen kunnen worden gerepareerd met laminaatvulmiddelen die beschikbaar zijn bij bouwmarkten.

Veelvoorkomende onderhoudsproblemen

Ondanks de duurzaamheid van laminaatvloeren kunnen zich soms problemen voordoen. Hier zijn enkele veelvoorkomende onderhoudsproblemen en hun oplossingen:

 • Krassen: Kleine krassen kunnen worden gecamoufleerd met een laminaatvulmiddel of marker.
 • Vlekken: Gebruik een zachte doek met een geschikt reinigingsmiddel om vlekken te verwijderen.
 • Beschadigde Planken: Indien mogelijk kunnen beschadigde planken worden vervangen zonder de hele vloer te verwijderen.
 • Vochtproblemen: Als er zich vochtproblemen voordoen, is het raadzaam om de oorzaak te achterhalen en te corrigeren om verdere schade te voorkomen.

Door deze installatie- en onderhoudstips te volgen, kunt u ervoor zorgen dat uw laminaatvloeren er jarenlang als nieuw uitzien en hun schoonheid behouden. Het juiste onderhoud zal uw investering beschermen en de levensduur van uw vloer verlengen.

 

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!