Hoe omgaan met bedplassen bij kinderen

Bed plassen

Bed plassen

Bedplassen bij kinderen is een vervelend probleem. Het is op zich niet erg dat dit gebeurt. Het is alleen voor het kind zelf natuurlijk wel vervelend. Als ouder wil je hier graag iets aan doen. Informatie over bedplassen komt dan ook goed van pas. Op deze plek leer je alles wat je moet weten hierover. Dit kan je helpen om er iets aan te doen. Bedenk je namelijk wel dat dit op termijn gewoon op te lossen is. Dat is natuurlijk wel zo fijn voor iedereen.

Leren plas ophouden

In de basis komt het bedplassen doordat het kind nog niet weet hoe het de plas moet ophouden. Omdat het kind niet wakker wordt om te plassen, laat het dit gewoon lopen. Dit komt vooral bij jongetjes veel voor. In de meeste gevallen leren kinderen vanaf de leeftijd van 4 jaar om de plas op te houden vanzelf. Voor sommige kinderen duurt dit echter wat langer. Waardoor het dus zo kan zijn dat het lastig is om in de nacht op tijd wakker te worden om te gaan plassen. Met enig geduld is dit echter op termijn wel voorbij.

Uitzonderingen op de regel

Het is wel goed om te weten dat er ook uitzonderingen zijn. Zo is het bijvoorbeeld ook mogelijk dat het bedplassen voortkomt uit medicijngebruik. Bovendien kan het ook erfelijk zijn als één van de ouders er ook last van heeft gehad in de jonge jaren. Dit kan dus ook een indicatie zijn. Het is belangrijk om er dus ook open over te zijn. Overigens kan bijvoorbeeld veel drinken of diep slapen geen invloed hebben op het bedplassen. Dit wordt soms weleens gedacht, maar dit hoeft dus geen verband met elkaar te houden. Neem dit ook mee in de overwegingen.

Wat kan je doen?

Het is belangrijk om te weten wat je kan doen om het bedplassen te verminderen en uiteindelijk te stoppen. In de eerste plaats is het belangrijk om positieve aandacht aan jouw kind te geven. Bedplassen en stress staan namelijk met elkaar in verband. Het is ook slim om voor het slapengaan nog even te gaan plassen. Dit maakt de kans op problemen kleiner. Zoals het ook kan werken om met een plaswekker te werken. Daarnaast is het altijd een goed idee om voor regelmaat en rust te zorgen. Dit kan ook een groot verschil maken in hoe het kind reageert.

Vertrouwen houden voor de lange termijn

Het is belangrijk om te weten dat bedplassen niet eeuwig blijft duren. Op enig moment zal het voorbij gaan en zal het kind gewoon de plas kunnen ophouden en op tijd wakker worden. Het is dus tot die tijd vooral ook belangrijk om rustig te blijven als het nog eens misgaat. Overigens is het ook goed om complimenten uit te delen op het moment dat het juist wel goed gaat. Het is fijn om te weten dat dit een positief effect heeft op hoe het kind hiermee omgaat. Wat dus ook weer kan bijdragen aan het einde ervan.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!