Hoe krijg je een hypotheek: Wat zijn de volgende stappen?

Bridge over channel in Amsterdam Netherlands houses river Amstel​​​ foto

Een huis kopen of vastgoed financieren is één van de spannendste dingen die je in je leven zult doen. Het is waarschijnlijk ook het duurste. Tenzij je een zwembad vol geld hebt, moet je een hypotheek nemen om de aankoop van een huis te financieren. Een hypotheek aanvragen of een beleggingspand financieren kan zenuwslopend zijn, vooral als je het voor het eerst doet. Het goede nieuws is dat u zich kunt voorbereiden op succes door deze zeven stappen te volgen.

Waar letten hypotheekverstrekkers op?

Hoewel de toelatingscriteria per geldverstrekker en lening type kunnen verschillen, zijn er een paar algemene vereisten waar hypotheekverstrekkers doorgaans naar kijken, waaronder:

Goed krediet
De credit score die u nodig hebt zal afhangen van het type hypotheek dat u wilt. U moet meestal een score van ten minste 620 hebben voor een conventionele lening. Houd er ook rekening mee dat hoe hoger uw kredietscore, hoe beter uw rentevoet zal zijn.

Controleerbaar inkomen
Kredietverstrekkers willen zien dat u het zich kunt veroorloven om uw lening terug te betalen, dus u moet bewijs leveren van zowel consistente inkomsten als werkgelegenheid, zoals belastingaangiften, loonstrookjes of 1099-formulieren.

Ze zullen ook rekening houden met eventuele activa die u hebt die u zou kunnen aanspreken in geval van financiële noodsituaties, zoals geldmarktrekeningen, aandelenportefeuilles of andere eigendommen die u bezit.

Verhouding schuld/inkomen (DTI)
Uw DTI-ratio is het bedrag dat u verschuldigd bent aan maandelijkse schuldbetalingen in vergelijking met uw inkomen. Om in aanmerking te komen voor een hypotheek, moet uw DTI-ratio meestal minder dan 43% zijn, maar niet hoger dan 50%.

Geldschieters zullen waarschijnlijk ook controleren of uw woonlasten – met inbegrip van uw hypotheek, huiseigenarenverzekering en onroerendgoedbelasting – niet hoger zijn dan 28% van uw bruto inkomen per maand.

Aanbetaling
Hoe groot uw aanbetaling moet zijn hangt af van de geldschieter en het soort hypotheek dat u wilt. Voor een conventionele hypotheek hebt u over het algemeen een aanbetaling nodig van ten minste 3% van de aankoopprijs van het huis – hoewel u in gedachten moet houden dat u ten minste 20% moet aanbetalen om een particuliere hypotheekverzekering (PMI) te vermijden.

Verzamel de documenten die nodig zijn voor uw hypotheekaanvraag

Je financiën zijn in orde en je weet hoeveel je kunt lenen. Nu komt het echte werk. Kredietverstrekkers vereisen nogal wat documentatie als onderdeel van het goedkeuringsproces, dus het is een goed idee om alles te verzamelen voordat u klaar bent om een aanvraag in te dienen. Dit is wat u nodig heeft:

  • Inkomensverificatie: Ten eerste moet je bewijzen dat je het inkomen hebt om je hypotheek te betalen. Geldschieters zullen waarschijnlijk belastingaangiften van de afgelopen twee jaar willen zien, evenals recente W-2 formulieren of loonstrookjes. Als u een zelfstandige bent, moet u uw inkomen verifiëren met 1099’s of winst-en verliesrekeningen van de afgelopen jaren. Als u inkomsten ontvangt uit alimentatie of kinderbijslag, moet u ook gerechtelijke bevelen, bankafschriften en wettelijke documentatie overleggen waaruit blijkt dat u die inkomsten blijft ontvangen.
  • Bewijs van activa: Naast inkomen kan extra vermogen u helpen een hypotheek te krijgen. Verwacht bankafschriften van betaal- en spaarrekeningen, pensioenrekeningen en andere effectenrekeningen van de afgelopen 60 dagen.
  • Lijst van passiva: Kredietverstrekkers kunnen u ook vragen om documentatie te verstrekken met betrekking tot uitstaande schulden, zoals creditcardsaldi, studieleningen of bestaande woningleningen.
  • Extra papierwerk: Afhankelijk van de kredietverstrekker kan het zijn dat u met aanvullende documentatie moet komen. Als u bijvoorbeeld huurt, kan de kredietverstrekker geannuleerde huurcheques of een brief van uw kredietverstrekker willen zien als bewijs dat u op tijd betaalt.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!