Hoe kan blockchain gebruikt worden in de zorg? 

De blockchain is een recente ontwikkeling die inmiddels al in veel industrieën gebruikt wordt. Toch is het vooralsnog met name beroemd vanwege de cryptomunten die er gebruik van maken, waarbij je onder meer kunt denken aan de Nano coin. Hierbij is de blockchain een soort groot logboek waarin alle transacties komen, dus ga je Qtum kopen? Ook dit zal vermeld worden in de blockchain. Desondanks kan dit niet alleen gebruikt worden door bijvoorbeeld de Nano crypto, maar ook in de zorg kan de blockchain onder meer op de onderstaande manieren gebruikt worden. 

Zorg stroomlijnen en fouten voorkomen

Miscommunicatie tussen medische professionals kost de zorgsector veel geld per jaar. Het tijdrovende proces om toegang te krijgen tot de medische dossiers van een patiënt put de personele middelen uit en vertraagt ​​de patiëntenzorg. Op blockchain gebaseerde medische dossiers bieden een remedie voor deze kwalen. Het gedecentraliseerde karakter van de technologie creëert één ecosysteem van patiëntgegevens waarnaar snel en efficiënt kan worden verwezen door artsen, ziekenhuizen, apothekers en iedereen die bij de behandeling betrokken is. Op deze manier kan de blockchain leiden tot snellere diagnoses en gepersonaliseerde zorgplannen. Veel bedrijven zijn ondertussen al bezig om dit daadwerkelijk uit te voeren.

Patiëntgegevens beveiligen

Het veilig houden van onze belangrijke medische gegevens is op dit moment de meest populaire blockchain-toepassing voor de gezondheidszorg, wat niet verwonderlijk is. Beveiliging is een belangrijk thema in de zorg en wordt regelmatig doorbroken door dieven. De daders stelen namelijk nog wel eens creditcard- en bankgegevens, evenals gezondheids- en genomische testgegevens. Het vermogen van de blockchain om een ​​onvergankelijk, gedecentraliseerd en transparant logboek bij te houden van alle patiëntgegevens, maakt het een technologie die wijdverbreid is voor beveiligingstoepassingen. Bovendien, hoewel blockchain transparant is, is het ook privé en verbergt het de identiteit van elk individu met complexe en veilige codes die de gevoeligheid van medische gegevens kunnen beschermen. Het gedecentraliseerde karakter van de technologie stelt patiënten, artsen en zorgverleners ook in staat om dezelfde informatie snel en veilig te delen.

Doorbraken in genomica

Het potentieel van genomica om de toekomst van de menselijke gezondheid te verbeteren, ooit een droom, is nu een wetenschappelijke en financiële realiteit. Dit komt onder meer doordat de prijs om een menselijk genoom te verwerken een stuk lager geworden is. Blockchain past perfect bij deze groeiende industrie omdat het veilig miljarden genetische datapunten kan huisvesten. Het is zelfs een marktplaats geworden waar mensen hun versleutelde genetische informatie kunnen verkopen om een ​​bredere database te creëren, waardoor wetenschappers sneller dan ooit tevoren toegang hebben tot waardevolle gegevens.

Medische toeleveringsketens beheren

Hoeveel weten we eigenlijk over ons medicijn? Kunnen we er zeker van zijn dat er niet mee geknoeid is? Komt het van een legitieme leverancier? Deze vragen zijn de belangrijkste zorgen van de medische toeleveringsketen. Blockchain heeft ernstige gevolgen voor het beheer van de farmaceutische toeleveringsketen en de decentralisatie ervan garandeert vrijwel volledige transparantie in het verzendproces. Zodra een grootboek voor een medicijn is gemaakt, markeert het het punt van oorsprong. De blockchain blijft vervolgens bij elke stap gegevens registreren, inclusief wie het heeft afgehandeld en waar het is geweest, totdat het de consument bereikt. 

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!