Het interieurontwerp kan je geestelijke gezondheid een boost geven

Wonen in een comfortabel, mooi huis geeft veel voordelen, waaronder een betere geestelijke gezondheid. Het is zo simpel als het decoreren van je kamers met vintage hanglampen of andere prachtige decoraties. Veel experts hebben ontdekt dat goed ingerichte kamers de mentale gezondheid van bewoners kunnen verbeteren en problemen zoals vermoeidheid en stress kunnen verminderen. Daarnaast kan het ook de creativiteit aanwakkeren, omdat je tijdens het decoreren verschillende experimenten kunt uitvoeren. Slecht ingerichte huizen zullen de stemming van de bewoners verpesten en tal van ongemakken veroorzaken. Simpel gezegd, je huis heeft invloed op je geestelijke gezondheid.

Kamers met natuurlijk licht zijn beter

Naast het decoreren van je kamers met de beste meubels, zoals salontafel design, speelt natuurlijk licht een cruciale rol. Niet alleen kan zonlicht je gezondheid verbeteren, maar het verlicht ook je humeur en vermindert depressies. Door meer zonlicht in je kamer te brengen, wordt je gelukkiger. Een constant gebrek aan zon maakt je verdrietig en angstig. Door meer ramen te installeren, krijg je meer natuurlijk licht in je kamers. Spiegels werken ook goed om dat doel te bereiken. Een ander idee is om meubels te kopen met metalen oppervlakken omdat ze het natuurlijke licht kunnen maximaliseren.

Je geest verruimen met ruime kamers

Een gezond interieur heeft altijd te maken met ruimtelijkheid. Zo kun je in een ruime woonkamer heerlijk ontspannen op een schommelstoel terwijl je een boek leest. Hoewel veel mensen in krappe huizen wonen, moet jij het anders doen. Een gevoel van ruimte verhoogt je humeur. In dit geval kun je rommel wegwerken en een schoon, open huis creëren. Je kunt dit doel bereiken met het juiste meubilair, design, verlichting en organisatie.

Planten en bloemen zijn ontspannend

Het volgende idee om je geestelijke gezondheid in huis te verbeteren, is door meer bloemen en planten te kopen. Door de natuur in je huis te brengen, verbeter je je humeur en krijg je een gezondere lucht. Daarnaast kunnen veel kamerplanten lucht filteren, allergenen verminderen en de luchtkwaliteit verbeteren. Bovendien stabiliseren deze planten de luchtvochtigheid, verbeteren ze het zuurstofgehalte en verfraaien ze de kamers. Hier zijn enkele aanbevolen kamerplanten voor in huis: varens, vrede lelies, rubberplanten, spin planten, slangen planten en Engelse klimop.

De juiste interieurkleur kiezen

Je kunt je interieurontwerp ook verbeteren met behulp van kleuren. Sommige specifieke kleuren verbeteren je mentale gezondheid. Terwijl wit een gevoel van ruimte geeft, hebben andere kleuren andere voordelen. Door lichte kleuren te gebruiken in je kamers, creëer je een ontspannend effect. Je kunt ook een energieke of intense stemming creëren door diep verzadigde kleuren in je kamer te gebruiken, zoals smaragdgroen. Enkele aanbevolen kleuren voor een betere geestelijke gezondheid zijn rood, oranje, geel, groen, blauw, paars, grijs, bruin en wit.

Kunst kopen om de stemming te verbeteren

Een ander idee is om kunst voor je kamers te kopen, waaronder schilderijen, standbeelden en nog veel meer. Sommige artistieke producten verbeteren het humeur en de geestelijke gezondheid van de bewoners. Er zijn ook kunstwerken die je verdrietig en depressief maken. Het kiezen van de juiste producten is dus noodzakelijk. In dit geval helpt het inhuren van een professionele huisontwerper je bij het kiezen van de beste kunst voor je kamers. Overlaad je kamers niet met te veel kunst decoraties!

 

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!