Het belang van palliatieve zorg voor patiënt en familie

De zorg wordt beter en beter. Voor steeds meer ziekten en aandoeningen bestaat inmiddels een behandeling. Spijtig genoeg is dit niet voor elke ziekte of aandoening het geval. Uit onderzoek is gebleken dat jaarlijks meer dan 105.000 Nederlanders sterven die niet beter hadden kunnen worden.

Dit aantal is schrikbarend hoog. Dit aantal is bovendien de reden waarom palliatieve zorg een steeds belangrijkere positie in de zorgwereld krijgt. Mensen die ongeneeslijk ziek zijn, leven met de dood in zicht. Dankzij een palliatieve behandeling kan men toch nog zo fijn en goed mogelijk blijven leven.

Wat is palliatieve zorg precies?

Het woord palliatief betekent vrij vertaald ‘verzachtend’. Deze vorm van zorg is puur gericht op het verzachten van het leven. Oftewel: het waarborgen van het welzijn van een persoon die ongeneeslijk ziek is. Bij palliatieve zorg ligt de focus dus niet op genezing.

De kernpunten van een palliatieve behandeling

Een palliatieve behandeling bestaat uit meerdere kernpunten:
– Behandeling gericht op ziekte. Deze behandeling is gericht op het verminderen van klachten en eventueel op het verlengen van het leven.

– Behandeling gericht op klachten. In de laatste levensfase kan een patiënt last van allerlei klachten krijgen. Voor deze klachten kan palliatieve zorg aangeboden worden, bijvoorbeeld in de vorm van sociale zorg, psychische zorg en lichamelijke zorg.

– Nazorg. Na de dood van de patiënt gaat het leven niet zomaar door. Althans; niet voor de dierbaren die treuren en verdriet hebben. Voor hen is nazorg een belangrijk onderdeel van een palliatieve behandeling.

Het belang van palliatieve zorg voor de patiënt

Het is heftig om te horen dat je ongeneeslijk ziek bent. Dit komt hard aan en moet door de patiënt een plekje gegeven worden. Binnen palliatieve zorg wordt hier op meerdere manieren hulp aangeboden.

Het stukje psychische zorg richt zich op het verminderen van geestelijke klachten. Hierbij kun je denken aan verdriet, somberheid en angst. Stuk voor stuk emoties die het logische gevolg zijn van een ongeneeslijke ziekte. Ook het stukje sociale zorg is een belangrijk onderdeel van palliatieve zorg. Deze zorg richt zich op het verwerken van veranderingen, bijvoorbeeld op het gebied van status en inkomen.

Het belang van palliatieve zorg voor de familie en dierbaren

De vraag Wat is palliatieve zorg is niet alleen van toepassing op de patiënt. Ook dierbaren en familie hebben een hoop baat bij deze vorm van zorg. Het stukje sociale zorg richt zich namelijk op de dierbaren rondom de patiënt.

Voor de dierbaren en familie staat een hoop te wachten. Men moet afscheid nemen, men moet tal van dingen regelen en men moet dealen met het eigen verdriet. Een van de bijkomende doelen van de palliatieve zorg is om dit proces voor de dierbaren dragelijk mogelijk te maken.

Overigens stopt dit niet bij de dood van de patiënt. Ook de nazorg is deels gericht op de dierbaren. Mocht de palliatieve fase goed verlopen, kunnen de nabestaanden de dood beter verwerken. Met dank aan de veelzijdige palliatieve zorg.

 

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!