Herstel van drugsverslaving, hoe sporten een uitweg kan bieden!

Waar er vroeger nog een schaamtecultuur hing omtrent het hebben van een drugsverslaving, lijkt dit tegenwoordig (gelukkig!) steeds meer uit de taboesferen te komen. Vanuit zowel professioneel oogpunt als vanuit de maatschappij lijkt de tendens qua verslavingen te veranderen. Het wordt niet meer gezien als een zwakte en iets om je voor te schamen, maar juist als een ziekte en vooral een probleem voor de verslaafde zélf. Een ziekte waar een herstelproces bij hoort en mensen elkaar moeten helpen. Hulp die kan bestaan uit een professioneel traject, maar ook uit support vanuit de omgeving om af te kicken van drugs. Bij een ziekte hoort natuurlijk een behandelplan en tools om het herstel te bevorderen. Wist je dat sport bij een drugsverslaving hier een goed middel voor is? Lees snel verder.

Revalidatie

Bij een gebroken been, hersenbloeding of hartinfarct wordt er ontzettend snel gestart met een revalidatietraject. Fysiotherapeuten en personal trainers worden ingeschakeld om het herstel te bevorderen. Bij verslavingen en het stoppen met drugs is dit nog minder gangbaar, maar minstens zo belangrijk. Zowel op fysiek als mentaal gebied kan sporten ervoor zorgen dat het afkicktraject veel sneller en soepeler verloopt.

Fysieke invloed

Om te beginnen met de fysieke invloed van sporten op een afkicktraject. Bij een verslaving heeft iemand vaak fysiek behoorlijk ingeleverd. Zowel qua spiermassa, weerstand, als de algehele gezondheid. Om dit weer op peil te krijgen is beweging essentieel. Daarmee bouw je weer een conditie en spiermassa op. Iets wat een mens simpelweg nodig heeft en gezond houdt. Ook verhoogt het de eigenwaarde en het maakt iemand letterlijk weerbaarder tegen de drang van een verslaving.

Mentale invloed

Mentaal is het effect van sport al helemaal groot. Door sporten wordt endorfine aangemaakt, een stofje waar mensen gelukkig van worden. Een stofje wat soms synthetisch door drugs wordt aangemaakt, maar daarna juist voor een enorme dip zorgt doordat het ‘nep’ is aangemaakt en de voorraad op is. Door te sporten kunnen mensen deze positieve flow op een natuurlijke manier creëren. Daarnaast zorgt sporten voor een routine en vermoeidheid, iets waardoor ex-verslaafden eenvoudiger in een ritme komen en aan het einde van de dag een gevoel van voldoening ervaren. En niet onbelangrijk; zin hebben om te gaan slapen! Ook de vrijgekomen tijd die normaal gevuld werd met de verslaving, kan nu anders en zinvol worden besteed.

Kortom, stoppen met drugs en starten met sporten gaan hand in hand. Het is bewezen een effectieve combinatie en bevordert een herstelproces. Het zal altijd een zwaar traject blijven, maar alle hulp is welkom bij iedere verslaafde. Sporten is daar een hele goede bij, wat ook nog eens op de lange termijn is vol te houden.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!