Een paar kilo kwijt? Pak het gezond aan

We hebben allemaal wel eens een moment waarop plotseling al onze kleding net iets te strak lijkt te zitten. Waarop we net niet lekker meer in ons vel passen, we voelen dat we een beetje zijn aangekomen en deze kilo’s graag weer kwijt willen. Beruchte momenten zijn zo vlak na de feestdagen of na de zomervakantie, momenten waarop genieten vaak centraal staat, en gezondheid even iets minder. Het goede nieuws is dat je deze extra kilo’s vaak gemakkelijk weer kwijt kunt raken. Daarvoor hoef je niet als een gek te gaan sporten, een beetje meer bewegen kan vaak al wonderen doen.

Op naar een gezondere levensstijl

Als je merkt dat je een paar kilo bent aangekomen, hoef je niet direct in paniek te raken. Bijna iedereen schommelt wel een beetje in gewicht zo nu en dan, wat vaak te maken heeft met bijvoorbeeld een vakantie of de feestdagen. Doorgaans geldt dat je deze kilo’s vanzelf weer kwijtraakt zodra je weer in je normale ritme komt. Je gaat dan vanzelf weer hetzelfde eten en bewegen als voorheen, en komt daardoor ook snel weer op je zelfde gewicht uit.

Merk je dat dit toch niet zo gemakkelijk gaat, dan is het goed om eens kritisch naar je levensstijl te kijken. Misschien beweeg je eigenlijk net wat te weinig, of eet je meer dan je eigenlijk zou moeten. Is dat het geval, dan is het goed om dit wat aan te passen. Niet voor een paar weken, tot je de kilo’s weer kwijt bent, maar eigenlijk voor altijd. Want een gezonde levensstijl voorkomt dat je toch steeds weer een paar ongewenste kilo’s aankomt en deze er weer af moet zien te krijgen.

Hoe pak je het aan?

Gezonder leven is vaak een heel stuk makkelijker dan je denkt. Kijk eerst eens of je wel genoeg beweegt. Nu we onze werkdagen meer en meer zittend doorbrengen, komt lang niet iedereen aan de aanbevolen 2,5 uur beweging. Terwijl je dat met minder dan een half uurtje per dag op kunt lossen!

Bewegen hoeft niet altijd direct in te houden dat je naar de sportschool gaat. Welnee, van wandelen afvallen lukt meestal ook prima. Een kwestie van een paar keer per week stevig de pas erin, en je bent prima bezig. Dat kun je doen in je vrije tijd, maar je kunt er ook voor kiezen om bijvoorbeeld eens lopend je boodschappen te doen of lopend naar je werk te gaan. Zo combineer je iets wat je toch al moest doen met je dagelijkse portie beweging, en kost het je nauwelijks extra tijd. Juist door dit soort oplossingen, door meer beweging in je vaste routines in te bouwen, kom je uiteindelijk het verst. Goede voornemens om vaker naar de sportschool te gaan worden vaak snel weer vergeten, terwijl het dagelijkse wandelingetje naar je werk of naar de winkels al snel een makkelijke gewoonte kan worden.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!