De voordelen van met de fiets naar je werk

Met de stijgende benzineprijzen en ook de druk om de uitstoot van CO2, zien we dat steeds meer mensen zich ervan bewust zijn dat er iets moet gebeuren. Een goede manier om dit te doen, is om lekker met de fiets naar het werk toe te gaan. Niet alleen beter voor je portemonnee en het milieu, maar ook voor je eigen fysieke en mentale gezondheid. Je kunt je natuurlijk wel voorstellen dat het beter is om iedere ochtend een half uur te gaan fietsen, dan dat je direct vanuit huis in je auto stapt en daar vervolgens vanuit je auto het pand binnenstapt om vervolgens achter je bureau te gaan zitten. Welke voordelen het allemaal heeft om met je fiets naar het werk te gaan, vertellen we je nu.

Meer beweging door de aanschaf van een elektrische fiets

Wanneer je met je e-bike naar het werk gaat, krijg je ondanks de trapondersteuning toch de nodige extra beweging. Nu is een elektrische fiets wel wat minder gezond dan een normale fiets, maar alle kleine beetjes helpen. Dus meer beweging door de aanschaf van een elektrische fiets is zeker een feit! Ook wanneer je de volledige trapondersteuning gebruikt, moet je nog steeds inspanning leveren om de fiets daadwerkelijk vooruit te laten komen. Het enige waar je wel rekening mee moet houden, is dat de intensiteit van een ritje op je e-bike vele malen lager ligt dan wanneer je iedere dag met een normale fiets naar het werk gaat.

Je bespaart geld

Naast de gezondheidsvoordelen die het heeft om met de fiets naar het werk te gaan, scheelt het je ook in de portemonnee. Je hoeft namelijk een stuk minder te tanken en kunt er zelfs voor kiezen om de auto de deur uit te doen. Nu is dit niet voor iedereen even handig om te doen, maar de optie heb je wel. Vooral wanneer je twee auto’s voor de deur hebt staan, is het zeker het overwegen waard. Nu snappen we heel goed dat het daadwerkelijk weg doen van een auto een hele stap is. Ook wanneer je je auto wel houdt en gewoon netjes met de fiets naar het werk gaat, bespaar je een hoop geld. Alleen al op de kosten voor brandstof bespaar je in het geval van een afstand van 10 kilometer enkele reis, al snel tot wel 25 euro per week.

Beter voor het milieu

De druk op het milieu neemt natuurlijk al jaren steeds verder toe. Waar we massaal bezig zijn om de uitstoot van CO2 te verminderen en zelfs de snelheid op de autobaan van 130 naar 100 kilometer per uur hebben teruggebracht op bepaalde tijden, draag je met fietsen naar je werk ook je steentje bij. Vooral wanneer het buiten kouder is en het langer duurt voor de motor warm is, stoot je onnodig veel CO2 uit, aangezien de brandstof niet volledig tot verbranding komt op de eerste paar kilometers. Wil je nu niet direct 5 dagen per week op de fiets naar je werk, dan kun je ook beginnen met een dag in de week en dit steeds verder uitbouwen. Je zult zien dat het op termijn vanzelf went en je een stuk fitter op je werkt komt.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!