4 tips om te herstellen van een burn-out 

Voel je je helemaal leeg of overweldigd door stress? Ervaar je mentale uitputting en voel je je ook fysiek uitgeput? Het kan zijn dat je last hebt van een burn-out. Dit is een vorm van extreme chronische stress die zich op verschillende disfunctionele manieren kan manifesteren. Het kan ons allemaal treffen, ongeacht hoeveel we van ons werk houden, en het begint vaak met gevoelens van vermoeidheid, apathie, angst, zelftwijfel, eenzaamheid of prikkelbaarheid. Het herkennen van een burn-out is de eerste en belangrijkste stap in het herstelproces. Leren hoe je burn-out kunt herkennen, kan het bewustzijn van deze veelvoorkomende aandoening bevorderen. Gebruik vervolgens de onderstaande burnout herstel tips tijdens het herstelproces.

Heroverweeg je werkprioriteiten

Evalueer je aanpak opnieuw als het gaat om je werk. Werk kan overweldigend worden als er te veel taken zijn, maar niet genoeg tijd op een dag. Maak een lijst van wat er gedaan moet worden en scheid de lijst in wat er aan het einde van de dag moet gebeuren en wat er aan het einde van de week moet gebeuren. Neem alle maatregelen die je nodig hebt om ervoor te zorgen dat je je best doet op het werk.

Pas zelfreflectie toe

Zelfreflectie moet dagelijks worden geïmplementeerd en is vooral ideaal voordat burn-out toeslaat. Het is cruciaal om kennis te nemen van de symptomen van burn-out, zoals angst of angst op het werk. Let op wanneer, waar en met wie je deze emoties voelt. Dit zorgt ervoor dat je op de hoogte bent van eventuele rode vlaggen die een burn-out kunnen naderen, zodat je de nodige stappen kunt ondernemen om dit te voorkomen. Als je je onbegrepen, geïrriteerd of hard voor jezelf en de mensen om je heen begint te voelen, begin jezelf dan af te vragen wat (of wie) deze gevoelens veroorzaakt.

Omring jezelf met hulp

Als je je worsteling met burn-out in een veilige omgeving kunt bespreken, zal dit helpen om stress te verlichten. Het zal ook helpen om de solidariteit met de mensen om je heen te versterken. Wees niet bang om op anderen te leunen voor burn out begeleiding. Of het gesprek nu met een vriend, partner of mentor is, zorg ervoor dat je duidelijke grenzen stelt. Begin het gesprek door duidelijk aan te geven wat je nodig hebt: advies, hulp, iemand die naar je luistert, enz. Zo weet je zeker dat je de uitkomst onder controle hebt.

Maak gebruik van zelfzorg

Zodra je zelfreflectie hebt geoefend om te begrijpen wat je zwaar maakt, begin je met het implementeren van zelfzorg in je dagelijkse routine. Doe de activiteiten die je een goed gevoel geven, waaronder weinig inspanning en veel vreugde. Of het nu gaat om lezen, sporten, spelen met je huisdieren of naar muziek luisteren, besteed quality time aan het doen van de dingen waar je van houdt. Onthoud dat deze activiteiten niet moeten worden verward met hersenloos scrollen op sociale media of Netflix-binges, omdat deze activiteiten kunnen aanvoelen als een mentale pauze, maar je er niet echt beter door laten voelen.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!