De verschillende soorten matrassen te koop

Mattie

Belangrijk bij het kopen van een nieuw matras, of een velvet boxspring, is in beeld brengen wat je precies zoekt en wat je verlangens en wensen zijn. Ook is het belangrijk om te weten wat de voordelen en nadelen van elk type matras zijn. Je hebt namelijk koele matrassen, maar je hebt ook warme matrassen. Daarnaast is het ene matras verend waar je je makkelijk kunt draaien, terwijl andere matrassen je een soort van vastleggen. Een aantal soorten matrassen uitgelicht. 

Binnenveringsmatras

Heb je het over een binnenveringsmatras dan is dit net zoals een pocketvering matras een matras met metalen veertjes. Het verschil tussen deze twee zit hem in dat een binnenvering matras veel grotere veertjes heeft en daardoor een mindere ergonomisch vermogen. Daarnaast zorgt de binnenveringmatras, net zoals de pocketvering matras, voor een magnetisch veld. Hier kunnen sommige mensen last van krijgen. 

Pocketveringmatras

De pocketveringmatras bestaat uit metalen veertjes en heeft daarom een schuimrubber omlijsting. De veertjes zitten in een pocket om inhaken van de veertjes te voorkomen. Een pocketvering matras ventileert heel goed, maar zorgt ook voor een magnetisch veld. En zoals eerder aangegeven kunnen sommige mensen daar last van krijgen. 

Traagschuimmatras

Een traagschuim matras bestaat niet alleen uit traagschuim. Aan de bovenkant heeft dit matras een laag traagschuim en onder de laag traagschuim zit een veerkrachtig materiaal. Dit veerkrachtige materiaal biedt extra ondersteuning. Het beste is te combineren met koudschuim en daarop een laag traagschuim. Wat traagschuim doet is extra comfort bieden en zorgt daarnaast voor mindere drukpunten. 

Koudschuimmatras

Het materiaal koudschuim is veerkrachtig en bevat een open celstructuur. Omdat het een open celstructuur bevat is het goed ventilerend en ontstaat er ook geen kuilvorming. Waar een koudschuimmatras voor zorgt is veel ondersteuning en een heel prettig en comfortabel gevoel. 

Latexmatras

Zoals bekend bestaat latex uit rubber en is een rekbaar en veerkrachtig materiaal. Eén van de nadelen van latex materiaal is dat het een slechte ventilatie heeft en kan daarnaast warm aanvoelen. Een latex matras gaat gemiddeld zo’n zeven jaar mee, terwijl bijvoorbeeld een koudschuimmatras al snel zo’n tien tot twaalf jaar meegaat. 

Polyethermatras

Polyether is één van de goedkoopste materialen bij matrassen en zorgt voor vrij weinig comfort. Het materiaal heeft een gesloten structuur waardoor het matras slecht ventileren en dat er dan ook snel kuilvorming ontstaat. Wel zijn polyether matrassen goedkoop in prijs, alleen de kwaliteit van het matras is dus een stuk minder.

Luchtgeveerde Matras

Een luchtgeveerd matras bestaat uit een vinyl luchtzak en omheen schuim. Dit schuim kan van koudschuim zijn of van latex. Het grote voordeel van dit type matras is dat het zachter en harder gemaakt kan worden. Matras kopen?

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!