De juiste tafelkleden voor thuis kiezen

Katoenen tafelkleed

Bij het kiezen van een tafelkleed voor thuis moet je rekening houden met verschillende factoren om het perfecte tafelkleed te kiezen:

 • Grootte en vorm: Meet je tafel op om de juiste maat en vorm van het tafelkleed te bepalen. Nederlandse tafelkleden zijn er in verschillende maten voor verschillende tafelafmetingen, zoals een tafelkleed rond, vierkant en rechthoekig.
 • Materiaal: Overweeg het materiaal dat het beste past bij je behoeften en voorkeuren. Voor dagelijks gebruik zijn katoenen of linnen tafelkleden ideaal, terwijl damast en jacquard perfect zijn voor speciale gelegenheden.
 • Ontwerp: Kies een ontwerp dat bij je eetkamerinrichting en persoonlijke stijl past. Of je nu houdt van klassieke bloemmotieven of moderne geometrische ontwerpen, er is een Nederlands tafelkleed voor elke smaak.
 • Onderhoudseisen: Controleer de onderhoudsinstructies van het tafelkleed om er zeker van te zijn dat het gemakkelijk te onderhouden is. Sommige materialen vereisen speciale verzorging, zoals handwas of stomen.

Hoe je het beste de tafelkleden kunt onderhouden

De juiste verzorging en het juiste onderhoud zijn essentieel om je Nederlandse tafelkleed jarenlang mooi te houden. Hier zijn enkele tips om je tafelkleed te verzorgen:

 • Regelmatig schoonmaken: Afhankelijk van het materiaal kunnen Nederlandse tafelkleden in de wasmachine, op de hand of chemisch gereinigd worden. Volg de onderhoudsinstructies van de fabrikant om beschadiging van de stof te voorkomen.
 • Vlekken verwijderen: Behandel vlekken onmiddellijk om te voorkomen dat ze in de stof trekken. Gebruik een zachte vlekkenverwijderaar en vermijd agressieve chemicaliën die het materiaal kunnen beschadigen.
 • Bewaren: Bewaar je tafelkleden op een koele, droge plaats als je ze niet gebruikt. Bewaar ze niet in direct zonlicht of op vochtige plekken, want dit kan verkleuring en schimmel veroorzaken.
 • Strijken: Om een fris en gepolijst uiterlijk te behouden, strijk je je tafelkleden wanneer nodig. Gebruik de juiste warmte-instelling voor de stof om schroeien of verbranden te voorkomen.

Nederlandse tafelkleden in je interieur verwerken

Nederlandse tafelkleden zijn veelzijdig en kunnen op verschillende manieren worden gebruikt om je interieur te verfraaien:

 • Eettafel: Het meest gebruikte tafelkleed is op de eettafel. Kies een tafelkleed dat past bij je servies en eetkamer decor om een samenhangende look te creëren.
 • Bijzettafels: Kleinere tafelkleden kunnen worden gebruikt op bijzettafels of salontafels om een decoratief tintje aan je woonkamer te geven.
 • Buiten tafelen: Nederlandse tafelkleden zijn perfect voor eethoeken buiten. Kies een duurzaam en weerbestendig materiaal zodat je tafelkleed bestand is tegen de elementen.
 • Laagjes: Voor een meer gedetailleerde look kun je meerdere tafelkleden in verschillende kleuren en patronen op elkaar leggen. Een tafelkleed wit staat bijvoorbeeld prachtig bij evenementen, zoals een bruiloft. Deze techniek kan diepte en visuele interesse toevoegen aan je tafeldekking.

De voordelen van Nederlandse tafelkleden

Het gebruik van Nederlandse tafelkleden biedt naast hun esthetische aantrekkingskracht nog een aantal andere voordelen zoals bescherming, sfeer en veelzijdigheid.

Tafelkleden beschermen je tafel tegen morsen, vlekken en krassen, waardoor het oppervlak behouden blijft. Een mooi ontworpen tafelkleed kan de toon zetten voor je maaltijd en een warme en uitnodigende sfeer creëren voor je gasten. Met een breed scala aan ontwerpen en materialen kunnen Nederlandse tafelkleden worden gebruikt voor verschillende gelegenheden, van informele familiediners tot formele vieringen. Door Nederlandse tafelkleden in je interieur te verwerken, kun je een band opbouwen met de Nederlandse cultuur en tradities en een uniek en betekenisvol tintje aan je interieur geven.

Nederlandse tafelkleden zijn meer dan alleen tafelkleden; ze zijn een weerspiegeling van het rijke culturele erfgoed en vakmanschap van Nederland. Met hun prachtige ontwerpen, hoogwaardige materialen en veelzijdigheid kunnen deze tafelkleden elke eetervaring opwaarderen. Of je nu een speciaal evenement organiseert of gewoon geniet van een maaltijd met familie, een Nederlands tafelkleed kan een vleugje elegantie en charme aan je tafel toevoegen. Door de geschiedenis, de materialen en het onderhoud van deze prachtige tafelkleden te begrijpen, kun je hun waarde op waarde schatten en ze met een gerust hart in je interieur opnemen.

 

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!