De feiten en fabels van chocolade op een rijtje

Chocolade, wie is er niet dol op? Of het nu gaat om een flinke chocoladeletter met Sinterklaas, paas eitjes met Pasen of een boterham met hagelslag, grote kans dat ook jij regelmatig chocolade eet. Toch zijn er regelmatig discussies over het feit of het nu wel of niet gezond voor je is. Want laten we eerlijk zijn, chocolade is natuurlijk ontzettend lekker. Om hier voor eens en altijd een einde aan te maken, bekijken we in dit artikel een aantal feiten, maar ook fabels over chocolade.

Chocolade maakt je gelukkig

Laten we beginnen met het goede nieuws, chocolade maakt echt gelukkig! Dit komt doordat het de aanmaak van endorfines stimuleert in je lichaam, ook bekend als de ‘gelukshormonen’. Dus wanneer je een stukje chocolade eet, voel je je direct beter. Maar let op, dit geldt alleen voor pure chocolade met minstens 70% cacao. Melkchocolade bevat vaak te veel suiker en vet, waardoor de positieve effecten minder merkbaar zijn. Dus wil je niet alleen heerlijk kunnen smikkelen, maar je er ook direct een stuk vrolijker door voelen? Dan is truffel chocolade kopen een goede manier om dit te kunnen stimuleren. Natuurlijk geldt ook hier dat teveel niet goed voor je is, maar dat is te veel appels of bananen natuurlijk ook niet.

Chocolade bevat antioxidanten

Chocolade heeft niet alleen een heerlijke smaak, maar het zit ook boordevol antioxidanten. Deze stoffen helpen je lichaam schadelijke vrije radicalen te bestrijden en kunnen zelfs het risico op bepaalde ziekten verminderen. Maar let op, dit geldt opnieuw alleen voor pure chocolade met een hoog cacaogehalte. Melkchocolade bevat vaak minder van deze gezonde stoffen en meer toegevoegde suikers.

Chocolade is verslavend

Je hoort vaak mensen zeggen dat ze verslaafd zijn aan chocolade, maar klopt dit wel? Het antwoord is nee. Hoewel chocolade zeker erg lekker kan zijn, bevat het geen stoffen die een fysieke afhankelijkheid kunnen veroorzaken. Het kan hooguit een psychologische ‘verslaving’ zijn, gebaseerd op het genot dat je ervaart bij het eten ervan. Dus maak je geen zorgen, je kunt nog steeds van chocolade genieten zonder bang te zijn voor ontwenningsverschijnselen. Een geruststellende gedachte, vind je niet?

Chocolade veroorzaakt acne

Veel mensen denken dat het eten van chocolade acne kan veroorzaken, maar dit is eigenlijk een fabel. Onderzoek heeft aangetoond dat er geen direct verband is tussen het eten van chocolade en het ontstaan ​​van acne. Acne wordt namelijk veroorzaakt door hormonale schommelingen en verschillende genetische factoren, niet door het eten van een stuk chocola dus. Je kunt dus gerust een stuk chocolade eten of een boterham met hagelslag, want je krijgt er echt niet meer of minder puistjes door.

Eet niet te veel

Net als met alles, geldt ook voor chocolade dat je er gewoon niet te veel van moet eten. Zorg ervoor dat de rest van je voeding op orde is, want dan kun je prima een keer een stuk chocolade eten of een boterham smeren met hagelslag. Ons advies is alleen wel om te kiezen voor chocolade met een hoog percentage cacao, maar daar wordt het natuurlijk niet zoeter van.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!