De 3 dingen die mensen vaak vergeten te regelen bij zorgverzekering
Woon en werk je in Nederland en ben je achttien jaar of ouder? Dan moet je een zorgverzekering afsluiten. Omdat dit bij wet geregeld is, ontkom je hier niet aan. Door deze verzekering te verplichten, is iedere Nederlander verzekerd van goede zorg als hij dat nodig heeft. Als je op het punt staat om zo’n verzekering af te sluiten, moet je niet te hard van stapel lopen. Helaas doen veel Nederlanders dit wel. Hierdoor worden er regelmatig zaken vergeten. In deze tekst zetten wij de drie dingen die mensen vaak vergeten te regelen bij een zorgverzekering op een rijtje.
1. Aanvullende verzekeringen afsluiten
De minimale zorgverzekering die je in Nederland af moet sluiten is de basisverzekering. Hiermee ben je verzekerd voor medisch noodzakelijke kosten. De basisverzekering vergoedt onder meer kosten voor de huisarts, voorgeschreven medicijnen, kraamzorg, ziekenvervoer en zorg voor kinderen tot achttien jaar. Kies je enkel voor de basisverzekering, maar heb je ook zorg nodig die hier niet door vergoed wordt? Dan moet je de kosten voor deze zorg zelf betalen. Dit kun je voorkomen door je aanvullend te verzekeren.
Op het gebied van aanvullende verzekeringen heb je vaak verschillende mogelijkheden. Zo kun jij je bijvoorbeeld aanvullend verzekeren voor fysiotherapie en de tandarts. Wil je een zorgverzekering met tandarts afsluiten? Dan moet je deze aanvullende verzekering zelf toevoegen. Wanneer je dit niet doet, sluit je namelijk alleen de basisverzekering af. Om er zeker van te zijn dat je een aanvullende verzekering daadwerkelijk hebt toegevoegd, raden wij je aan je aanvraag goed te controleren. Wanneer je dit niet doet, ben je straks misschien minder goed verzekerd dan je wenst.
2. Eigen risico aanpassen
De premie van zorgverzekeringen is de laatste jaren flink gestegen. Vind je de premie te hoog? Dan wil je misschien besparen op een zorgverzekering. Dit kun je doen door een vergelijking te maken. Als je dit via een vergelijkingssite doet, heb je relatief snel de goedkoopste zorgverzekering gevonden. Toch is dit niet de enige manier waarop je kunt besparen op de premie. Je kunt namelijk ook het vrijwillig eigen risico aanpassen. Deze kun je instellen op 100, 200, 300, 400 of 500 euro. Hoe hoger het bedrag, des te lager de premie uitvalt.
Het aanpassen van het eigen risico brengt ook een nadeel met zich mee. Je draait namelijk op voor een groter deel van de kosten als je zorg nodig hebt. Het vrijwillig risico wordt namelijk opgeteld bij het verplicht eigen risico (385 euro in 2023), waardoor het totale eigen risico uitkomst op 885 euro.
3. Zorgtoeslag aanvragen
Wil je een zorgverzekering aanvragen nu je 18 jaar bent en heb je er eentje gevonden? Vergeet dan niet om ook zorgtoeslag aan te vragen. De meeste achttienjarige hebben namelijk recht op zorgtoeslag. Deze financiële tegemoetkoming is namelijk inkomensafhankelijk. Omdat de gemiddelde 18-jarige niet in de buurt van de inkomensgrens komt, is de kans groot dat je hier recht op hebt. Ook als je ouder dan achttien bent kom je mogelijk in aanmerking voor zorgtoeslag. Reden genoeg om op onderzoek uit te gaan. Via de site van de Belastingdienst kun je makkelijk en snel achterhalen of je recht hebt op zorgtoeslag en hoeveel je iedere maand kunt ontvangen.