Stress op het werk als trigger: wat kun je als werkgever doen?  

Stress is een van de bekendste triggers van een koortslip in Friesland. De werkvloer kan zo’n bron van stress zijn, zeker tijdens piekperiodes of in teams waar de werkdruk standaard hoog ligt. De vraag is hoe en waarom stress leidt tot uitbraken van het herpes simplex virus.

  • Gevolgen van stresshormonen  

Wanneer je stress ervaart, komt er meer cortisol vrij in je lichaam. Dit hormoon onderdrukt onder andere het immuunsysteem, waardoor het herpesvirus de kans krijgt weer actief te worden. Dit geldt niet alleen voor stress op je werk, maar ook voor andere stressoren in je leven.

  • Rode vlaggen voor werkgevers  

Werkgevers spelen een belangrijke rol in het creëren van een gezonde werkomgeving. Door personeel niet structureel te overbelasten, heldere verwachtingen te scheppen en tijdig rustmomenten in te bouwen, kan de balans worden bewaard. Dat vermindert de kans op uitbraken van een koortslip.

  • Preventie op de werkvloer  

Gezonde voeding in de bedrijfskantine, workshops over stressmanagement en voldoende pauzes kunnen bijdragen aan minder stress. Een werkgever die hier aandacht aan besteedt, ondersteunt niet alleen de productiviteit, maar ook de gezondheid van medewerkers. Uiteindelijk profiteert iedereen daarvan.

Omgaan met besmettelijkheid: koortslip en contact met anderen  

Iedereen kan weleens onbewust anderen blootstellen aan het virus, zelfs in de fase waarin de blaasjes nog niet zichtbaar zijn. Een koortslip besmettelijk noemen is dan ook niet overdreven. Daarom is het cruciaal om rekening te houden met je omgeving, zowel thuis als op je werk.

  • Uitleggen en bewustzijn creëren  

Collega’s, vrienden en familie weten soms niet precies hoe een koortslip wordt overgedragen. Door open te communiceren, kun je misverstanden voorkomen. Leg uit dat de besmettelijkheid begint nog vóórdat ze de koortslip aan je lip zien.

  • Intiem contact en oraal-genitaal risico  

Wees je ervan bewust dat HSV-1 ook genitale herpes kan veroorzaken via oraal-genitaal contact. Vermijd daarom bepaalde vormen van intimiteit als je een actieve koortslip hebt. Gebruik eventueel barrièremiddelen zoals een mondkapje als je bijvoorbeeld in de buurt van baby’s en zwakke ouderen komt.

  • Eigen verantwoordelijkheid  

Regelmatig handen wassen, niet delen van persoonlijke spullen en het dragen van een mondkapje in specifieke omstandigheden maken het verschil. Door deze verantwoordelijkheid te nemen, voorkom je niet alleen besmetting, maar toon je ook respect voor de gezondheid van anderen.

De kracht van preventie: SoreFix prevent en andere maatregelen  

Hoewel een koortslip genezen versnellen mogelijk is, geldt ook hier dat voorkomen altijd beter is dan genezen. Er zijn diverse producten en gewoonten die je kunnen helpen het risico op een uitbraak te verminderen.

  • SoreFix Prevent  

Met SoreFix Prevent kun je je lippen dagelijks beschermen tegen triggers zoals zonlicht en uitdroging. Deze lippenbalsem bevat een SPF om UV-stralen te blokkeren, wat een veelvoorkomende oorzaak is van herpes uitbraken. Door regelmatig gebruik te maken van dit product, creëer je een extra beschermingslaag.

  • Regelmatige rust en ontspanning  

Stressreductie kan niet genoeg worden benadrukt. Neem tijdig pauzes, ga wandelen in de natuur of beoefen ontspanningstechnieken zoals meditatie of yoga. Dit helpt je cortisolniveau laag te houden, waardoor het virus minder kans heeft om actief te worden.

  • Weten waar je grenzen liggen  

Leer je eigen lichaam en je stresssignalen herkennen. Soms is het wijs om ‘nee’ te zeggen tegen te veel verplichtingen, zowel privé als op het werk. Door je grenzen te bewaken, voorkom je overbelasting van je lichaam en geest.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!

Geef een reactie