4x tips voor het kiezen van de juiste zorgverzekering

De juiste zorgverzekering vinden, die volledig op jouw wensen aansluit, kan een hele klus zijn. Vooral als je je allereerste moet zoeken als je net achttien jaar bent geworden. Het aanbod is ook groot en er komen veel beslissingen bij kijken. Waar heb jij behoefte aan en welke verzekering kan jou daarbij het beste helpen? Hieronder geven wij jou het antwoord op deze vragen.

Tip 1: Vraag zorgtoeslag aan

Ben je net 18 jaar geworden en is dit de eerste keer dat je een zorgverzekering moet aanvragen? Vergeet dan niet zorgtoeslag aan te vragen. Vanaf nu moet je zelf opdraaien voor je zorgverzekering en deze kosten kunnen nogal hoog oplopen, vooral als je student bent. Check dus altijd of je recht hebt op zorgtoeslag. De hoeveelheid zorgtoeslag is afhankelijk van het salaris dat jij verdient.

Tip 2: Vergelijk verschillende verzekeraars

Heb je al een aantal verschillende zorgverzekeringen bekeken, maar weet jij niet welke bij jou past? Dan kan je een zorgverzekering vergelijken. Hier kan een vergelijkingssite jou bij helpen. Bekijk bijvoorbeeld eens de Poliswijzer om deze vergelijkingen duidelijk te kunnen maken. Hierbij voer je jouw informatie in waarna hij een nauwkeurige uitslag biedt. Het kan soms wat afwijken, maar over het algemeen is een vergelijker dé perfecte tool om door al jouw wensen te filteren.

Tip 3: Kiezen tussen verschillende polissen

Vind je het belangrijk zelf de zorgverlener te kiezen, zonder bijbetaling? Bekijk dan of dit mogelijk is bij jouw zorgverzekering. Dit kan namelijk wel eens verschillen. Het hangt af van het soort basisverzekering dat je kiest met de bijbehorende polis. Er zijn drie verschillende soorten.

• Restitutiepolissen: Hierbij heb je vrije zorgkeuze, betaalt door de zorgverzekeraar. Deze polis valt vaak het duurst uit, maar dit geeft je wel de vrijheid om een zorgverlener naar keuze te bezoeken.

• Naturapolissen: De verzekeraar kiest en dekt alleen de kosten van de aangesloten zorgverleners. Check hierbij dus of je zorgverzekeraar bij de gewenste zorgverlener zit aangesloten.

• Combinatiepolis: Dit is een combinatie van de bovengenoemde polissen.

Tip 4: Bepaal je eigen risico

Het standaard eigen risico is 385 euro per verzekerde vanaf 18 jaar. Dit moet zodra er zorgkosten worden gemaakt die vallen onder de basisverzekering. Dit betaal je wanneer je gebruikt maakt van zorg uit het basispakket. Wanneer je jouw eigen risico verhoogt, betaal je maandelijks minder premie. Je kunt het eigen risico maximaal ophogen naar 885 euro. Houd er wel rekening mee dat je onder de 885 euro dus zelf moet opdraaien voor de gemaakte zorgkosten.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!