10 effectieve tips om je hersenen te trainen

De hersenen zijn het meest complexe orgaan van mens en dier. In de hersenen zitten meer dan 100 miljard zenuwcellen bij elkaar. Deze zenuwcellen communiceren met elkaar via meer dan 100 biljoen zenuwstrengen. Daarnaast zijn er boodschapperstoffen zoals melatonine en serotonine. In het geheel van dit complexe zenuwstelsel verwerken onze hersenen verschillende prikkels.

Afhankelijk van de situatie worden vele hersencellen geactiveerd, die verantwoordelijk zijn voor coördinatie, logisch denken en behendigheid. Deze hersenkracht wordt bijvoorbeeld gebruikt door ComeOn Group Nederland, maar niet alleen gokkers hebben hersenfuncties nodig. In het beroepsleven en in het dagelijks leven in het algemeen worden herinneringen verwerkt en indrukken gecategoriseerd, gerubriceerd en verwerkt.

Een interessante observatie: als je een high-tech mainframe het werk laat doen van onze menselijke zenuwcellen, zou het de energie verbruiken van een hele stadswijk. Het menselijk brein heeft echter maar 30 watt nodig.

Proactieve training houdt onze hersenen fit

Om efficiënt te functioneren hebben de menselijke hersenen oefening nodig. Het lichaam heeft beweging en frisse lucht nodig, gezonde voeding en vocht in de vorm van water en ongezoete dranken om fit te blijven. Evenzo moeten de hersenen worden voorzien van voedingsstoffen en hersentraining.

Wie vertrouwt op de voortdurend aangeboden geheugensteuntjes (Wikipedia, Google, encyclopedieën) zorgt ervoor dat zijn eigen hersenen traag worden en niet meer zoveel informatie onthouden. Het is belangrijk om dit tegen te gaan.

Het geheim hierachter is het bevorderen en gebruiken van de hersencellen. Hetzelfde principe werkt voor spieropbouw. Met onze tien oefeningen die perfect in het dagelijks leven kunnen worden uitgevoerd, worden de grijze cellen weer levendig en efficiënt.

Tip 1: Vermijd multitasking

Focussen op één taak in plaats van op vier dingen tegelijk helpt de hersenen nauwkeuriger te werken. Ze zijn minder afgeleid. Als je je op één ding concentreert, kan je je ook beter concentreren op de respectieve stappen en deze in de hersenen opslaan voor de lange termijn. Het is handig om een stuk papier bij de hand te hebben en alle openstaande taken in volgorde van prioriteit op te schrijven.

Zodra je een taak hebt voltooid, vink je hem aan of kruis je hem aan. Je kunt bijvoorbeeld eerst een tekst schrijven voor een klant, die dan controleren op plagiaat en dan pas versturen. Daarna bel je de klant om te controleren of de tekst is aangekomen en of hij naar volle tevredenheid was.

Maar als je tijdens het schrijven wordt afgeleid door je mobiele telefoon, verlies je de samenhang van je werk en heb je ook meer tijd nodig. Dit geldt natuurlijk ook voor andere banen en beroepstaken.

Tip 2: Wees voorzichtig met Google & co.

Google en Wikipedia zijn enorme bronnen van kennis. Kennis kan altijd en overal worden geconsumeerd. Dit is precies wat ons geheugen traag maakt. Daarom moet Google niet voor elke uitdaging worden geraadpleegd. Als je een woord zoekt dat je niet te binnen schiet, moet je altijd eerst nadenken voordat je op het net gaat zoeken.

Vooral omdat de informatie in Google niet altijd correct is. En een woord opzoeken in een non-fictie boek of een encyclopedie? Zo leer je veel nieuwe dingen terwijl je het eigenlijke onderwerp opzoekt. Hetzelfde principe geldt voor Duden Online. Het is beter om dingen op te zoeken in het boek.

Tip 3: Onderhoud sociale contacten – nee, geen sociale mediacontacten

Enkele ideeën om sociale contacten te onderhouden zijn een bowlingclub, een handwerkgroep, een ruiterclub of een bridgeclub. Sociale contacten helpen de hersenactiviteit als vanzelf te trainen. Eenzame mensen die geïsoleerd leven zijn veel vatbaarder voor dementie.

Wie een uitnodiging krijgt voor activiteiten als wandelen of nordic walking, moet die aannemen. Vriendschappen zijn belangrijk en de uitwisseling met andere mensen kan verrijkend zijn. Je kan bijvoorbeeld ook een barbecue in je eigen tuin organiseren. Sociale contacten bevorderen en stimuleren onze ganglioncellen.

Tip 4: Toon emoties en wees niet zuinig met tranen en lachen

Wie zijn emoties niet inhoudt, kan zich gebeurtenissen ook veel intensiever herinneren. Tranen en lachen ondersteunen de herinnering aan bepaalde ervaringen en bevorderen de hersenactiviteit.

Tip 5: Rij voor de verandering eens zonder navigatiesysteem

Het ruimtelijk geheugen wordt het best getraind wanneer het navigatiesysteem in de auto niet permanent is ingeschakeld. U kunt zich beter oriënteren met behulp van een stadsplattegrond of een wegenkaart. Zo kun je de route onthouden en jezelf naar je bestemming navigeren.

Tip 5: Onthoud belangrijke nummers

Of het nu gaat om pincodes voor de bankpas of belangrijke wachtwoorden; het onthouden van cijfers en cijfercombinaties beschermt enerzijds tegen misbruik en traint anderzijds proactief je geheugen.

Dezelfde truc werkt met telefoonnummers of e-mailadressen. Als je belangrijke nummers uit het hoofd leert, hoef je je niet te schamen als je adresboek verdwijnt of een belangrijke code verloren gaat.

Tip 6: Lichaamsbeweging is de basis van een superfit brein

Evenwichtige lichaamsbeweging en activiteiten in de frisse lucht houden de hersenen fit. Deze omvatten fietsen, wandelen en zwemmen. Als het lichaam in beweging is, geeft het gelukshormonen en boodschapperstoffen af die dienen om nieuwe zenuwcellen te vormen.

Tip 7: Zet de rekenmachine uit en reken in je hoofd

Je kunt ook mentaal rekenen tussendoor. Voorbeeld: 100 min 6 is 94. 94 min 6 is 88. Je kunt de kleine 1×1 ook in het openbaar vervoer doen als je op weg bent naar de dokter. Dit houdt de hersenen fit en actief.

Tip 8: De juiste voeding voor de hersenen

Hersenvoedsel omvat gemengde noten, ook bekend als trail mixen. Wie geestelijk veel werkt of zijn hersenen en lichaam fit wil houden, moet gemaksproducten en fastfood vermijden of tot een minimum beperken.

Beter zijn vitaminerijke plantaardige bijgerechten, vis (omega3), mager vlees en vetarme bijgerechten zoals aardappelen of wilde rijst. Groenten en fruit zijn altijd beter voor tussendoor dan chocolade, chips, koekjes of pudding.

Tip 9: Schrijf afspraken niet op, maar sla ze op in de hersenen.

Helaas vertrouwen mensen veel te veel op de online agenda of de statische afsprakenkalender. Het is beter voor de hersenen en hun activiteiten om belangrijke afspraken te onthouden in plaats van ze op te schrijven. Zo heb je ze altijd in je hoofd en train je tegelijkertijd je geheugen.

Tip 10: Geef je hersenen ook een pauze

Als je verwacht dat je hersenen een goed geheugen en verwerkingscapaciteit hebben, moet je ze niet overbelasten. Pauzes zijn vooral belangrijk bij het leren. Beweging in de frisse lucht moet plaatsvinden tijdens de pauzes. Men moet niet naar de mobiele telefoon grijpen tijdens de pauze.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!