Wanneer doe je een SOA-test?

Als je seksueel actief bent, kun je een seksueel overdraagbare aandoening (SOA) oplopen. Omdat je deze aandoening over kunt dragen aan anderen, is het handig om te weten of je een SOA hebt. Dit kun je achterhalen met behulp van een SOA-test. Maar wanneer doe je zo’n test? Hieronder zetten wij 5 situaties op een rijtje waarin het verstandig is om je te laten testen op een SOA.

1. Je vertoont symptomen van een SOA
Heb je te maken met een abnormale afscheiding uit de penis of vagina? Of ervaar je een brandend gevoel tijdens het plassen? Dit zijn namelijk twee symptomen van een SOA. Dan is het verstandig om een SOA-test te doen in één van onze klinieken. Kies bijvoorbeeld voor een SOA-test in Rotterdam, Amsterdam of Utrecht. Kies je een SOA-sneltest bij OneDayClinic, dan kun je zelfs dezelfde dag ook behandeld worden en meteen van je klachten af geholpen worden. Andere symptomen waarbij het verstandig is om je te laten testen zijn:

– Blaasjes, zweertjes of wratten rond geslachtsdelen, mond of anus. Of pijn tijdens de seks
– Onverklaarde koorts, nachtzweten, vermoeidheid, huiduitslag, geelzucht of spierpijn
– Jeuk of irritatie aan of rondom de geslachtsdelen
– Bloeden na de seks
– Pijnlijk gevoel in de onderbuik of het bekken
– Bloedverlies tussen de menstruaties door

2. Je hebt onbeschermde seks gehad
Als je geen van deze symptomen hebt, betekent dit niet dat je geen SOA kan hebben. Wanneer je onlangs onveilige seks hebt gehad met iemand, is het verstandig om je te testen op een SOA. In dat geval is de kans dat je een SOA hebt opgelopen namelijk een stuk groter.

3. Je bent blootgesteld aan een SOA
Hoor je van iemand met wie je recent seks hebt gehad dat hij/zij een SOA heeft? Dan is het verstandig om een test te doen. De kans is namelijk groot dat jij er zelf dan ook eentje hebt. Als dit inderdaad het geval blijkt, kun je de SOA behandelen. Je voorkomt op deze manier bovendien dat je de SOA overdraagt aan anderen. 

4. Je wisselt regelmatig van bedpartner
Veel mensen hebben een vaste bedpartner, maar sommige belanden regelmatig met verschillende personen tussen de lakens. Behoor jij tot de laatste groep? Dan kan het geen kwaad om je regelmatig te testen op een SOA, zoals 2 tot 4 keer per jaar. Doe dit zeker als je behoorlijk actief bent op seksueel gebied. Je loopt dan immers een groter risico om een SOA op te lopen. Daarbij komt dat een SOA zich makkelijk en snel kan verspreiden als blijkt dat jij er eentje hebt.

5. Je bent zwanger
Heb je risico op een SOA opgelopen na je SOA-test bij de verloskundige en kan of wil je niet opnieuw via de verloskundige testen? Dan kun je altijd bij OneDayClinic terecht. 

 

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!