Waarom elektrisch koken een verstandige keuze is in 2024!

Elektrisch koken heeft de afgelopen jaren een enorme vlucht genomen, en het lijkt erop dat deze trend zich in 2024 alleen maar zal voortzetten. Maar waarom kiezen steeds meer mensen voor elektrisch koken? Er zijn tal van redenen om de overstap te maken van traditioneel gas naar elektrisch. Dit artikel duikt in de belangrijkste voordelen van elektrisch koken en waarom dit een verstandige keuze is voor zowel je portemonnee als het milieu.

Veel energie besparing

Een van de grootste voordelen van elektrisch koken is de aanzienlijke energiebesparing. Moderne inductiekookplaten zijn extreem efficiënt en zetten bijna alle energie om in warmte. Dit staat in schril contrast met gasfornuizen, waar een groot deel van de energie verloren gaat. Inductiekookplaten en andere elektrische kooktoestellen passen zich bovendien aan de grootte van de pan aan, waardoor er alleen warmte wordt geproduceerd waar het nodig is. Dit betekent lagere energierekeningen voor huishoudens die overstappen op elektriciteit. Vooral in tijden van stijgende energieprijzen kan dit veel geld besparen!

Er ontstaan geen schadelijke stoffen tijdens het koken

Daarnaast is elektrisch koken veiliger en gezonder, omdat er geen schadelijke stoffen vrijkomen. Bij het koken op gas ontstaan er namelijk stikstofoxiden en koolmonoxide, die slecht zijn voor zowel de luchtkwaliteit in huis als voor de gezondheid. Elektrische kookplaten stoten geen vervuilende stoffen uit, waardoor de lucht in de keuken schoner blijft. Dit is een groot voordeel voor mensen met ademhalingsproblemen zoals astma. Bovendien elimineert dit het risico op koolmonoxidevergiftiging, wat een belangrijke veiligheidsverbetering in huis is.

Elektrische pannen gaan langer mee

Dan is er nog het voordeel van de duurzaamheid van elektrische kooktoestellen. Kookpannen inductie en kookplaten gaan over het algemeen langer mee dan hun gaspannen-tegenhangers. Dit komt doordat er minder slijtage is van hitte systemen en omdat elektrische apparaten vaak zijn ontworpen met duurzame materialen. Hoewel de initiële kosten wellicht hoger lijken, wegen deze zich snel op tegen de besparingen op onderhoud en vervanging op de lange termijn. Investeren in elektrische kooktoestellen betekent dus eigenlijk investeren in langdurige kwaliteit!

Elektrisch koken is beter voor het milieu

Last but not least, elektrisch koken is simpelweg beter voor het milieu. De meeste elektriciteit wordt tegenwoordig steeds groener opgewekt, vooral met de opkomst van zonneparken en windturbines. Dit betekent dat de ecologische voetafdruk van elektrisch koken veel kleiner is dan die van koken op gas, dat een fossiele brandstof is. Minder afhankelijkheid van gas betekent ook minder CO2-uitstoot, wat cruciaal is in de strijd tegen klimaatverandering. Door elektrisch te koken, draag je direct bij aan een duurzamere toekomst! Ook is een koekenpan inductie een stuk beter voor het milieu dan een gewone koekenpan.

 

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!