Vanuit huis sporten op jouw niveau

Het is tegenwoordig niet nodig om een duur abonnement af te sluiten bij de sportschool om fit te worden. Vanuit je eigen comfortabele omgeving thuis kun je ook werken aan je doelen. Dit kunnen verschillende doelen zijn: afvallen, fitter worden of het opbouwen van je spieren. Door thuis te sporten hoef je de drempel niet over om naar de sportschool te gaan. Op je eigen niveau en in je eigen tijd kun je aan de slag met je doelen. Het enige wat je nodig hebt is een geschikte ruimte, dit kan zowel binnen als buiten zijn. Daarnaast heb je een aantal basismaterialen nodig zoals een sportmat, sportkleding, springtouw en gewichten.

Is trainen thuis effectief?

Vaak vragen mensen zich af of vanuit huis sporten wel effectief is. Het voordeel van de sportschool is dat je meer apparaten tot je beschikking hebt en professionele begeleiding. Maar dit hoeft niet te betekenen dat sporten in de sportschool per se beter is.Wanneer je een goede work-out doet is deze net zo effectief als in de sportschool. Belangrijk is dat je weet wat je doelen zijn en hoe je een work-out aan moet pakken. Het doel wat je wilt behalen is bepalend voor jouw training. Bij een spel spelen bij 777 live casino heb je ook een doel. Is je doel afvallen dan train je op een andere manier dan wanneer je spiermassa op wilt bouwen. Consistentie is het sleutelwoord, in de oefeningen, in hoe vaak je traint, in voeding en voldoende rust. Met de goede motivatie bereik je thuis hetzelfde resultaat als in de sportschool.

Thuis sporten: wat heb je nodig?

Je hebt niet per se dure apparatuur nodig om een goede work-out te doen. Een aantal basis dingen is wel goed om in huis te halen. Hierbij moet je denken aan een yogamat en een set gewrichten. Zo kun je net even wat lekkerder aan de gang gaan met jouw work-out. Sport je al wat langer, dan kun je de basis dingen aanvullen met materialen en apparaten. Vind je sporten leuk om na een drukke dag even stoom af te blazen? Dan is een bokszak ook geschikt om te gebruiken tijdens je work-out. Je zorgt er niet alleen voor dat je al jouw stress eruit werkt, maar je verliest ook nog eens veel calorieën. Spullen die je in huis hebt, kun je ook gebruiken. Denk aan een trap, meubelstukken of een paar zware boeken. Heb je in de buurt een speeltuin met een rekstok? Ook dit kan van toegevoegde waarde zijn.

Mogelijkheden om thuis te sporten

Het klinkt natuurlijk erg aantrekkelijk om in je eigen vertrouwde omgeving te sporten, maar weet je niet waar je moet beginnen? Er zijn redelijk veel mogelijkheden om thuis te sporten. Op verschillende apps en bijvoorbeeld YouTube kun je al veel verschillende workouts vinden. Loop een aantal stappen door voordat je aan de gang gaat met je dumbells of attributen:

  • Motiveer jezelf door jezelf een beloning te geven als een doel is behaald.
  • Ga altijd op zoek naar workouts die bij je passen.
  • Doe een work-out op eigen niveau, begin niet als gevorderde.
  • Zorg voor voldoende ruimte.
  • Maak een planning en houd je hier ook aan.

Heeft thuis sporten ook voordelen?

Veel mensen vinden het niet prettig om naar de sportschool te gaan. Vaak zijn mensen onzeker over hun lichaam of het niveau waarop iemand sport. Dit kan belemmerend zijn om naar de sportschool te gaan. Hierdoor is thuis sporten een goed alternatief met de volgende voordelen:

  • Geen reistijd en reiskosten.
  • Je hoeft niet te wachten tot er een apparaat vrij komt.
  • Geen openingstijden.
  • Je bespaart geld omdat je geen abonnement hoeft te kopen.
  • Thuis kun je jezelf zijn.

Thuis sporten vereist doorzettingsvermogen

Sport je thuis, dan heb je veel doorzettingsvermogen nodig. Verleidingen liggen om de hoek. Het liefst plof je op de bank en ga je uurtje Netflixen. Krijg je jezelf ertoe om te sporten, dan sport je waarschijnlijk niet zo fanatiek als in de sportschool. Het meten van je hartslag, de tijdsduur en je vooruitgang is zeer motiverend. In de sportschool kan de groep waarmee je traint je tempo verhogen, als je thuis sport is het makkelijker om op te geven.

Bij thuis sporten moet je ook zelf de materialen regelen, gelukkig kun je spullen van thuis ook gebruiken. Kortom, alles komt op jezelf aan. Het vraagt tijd en energie om een goed schema op te bouwen en je hier ook aan te houden. Kijk met thuis sporten ook uit voor blessures, zonder begeleiding is de kans een stuk groter dat je een blessure oploopt. Maar wanneer je alles onder de knie hebt, krijg je er wel dat droomlichaam voor terug. Beter en mooier kan het niet toch? Begin vandaag nog met zoeken op internet om de oefeningen te kunnen doen, die jou op weg helpen.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!