Valincidenten voorkomen in huis: zo beperk je de risico’s 

Young adult woman walking up the stairs with sun sport background.

Voor mensen op leeftijd kunnen valpartijen nare gevolgen hebben. Zo kan een valincident leiden tot een botbreuk of een kneuzing waar je moeilijk van kunt herstellen. Ook de angst om (opnieuw) te vallen kan je wellicht in de weg komen te staan bij je dagelijkse activiteiten. Daarom is het in zo’n fysiek kwetsbare situatie extra belangrijk om de risico’s op valpartijen in huis zo veel mogelijk te beperken. Door op tijd naar passende oplossingen te kijken, kun je immers met een veilig gevoel in je vertrouwde omgeving blijven wonen. 

Het zelfstandig wonen maak je comfortabeler en veiliger door passende hulpmiddelen aan te schaffen en door wat slimme aanpassingen te doen in huis. 

Ontdek hieronder wat de mogelijkheden zijn om je woning veilig en toekomstbestendig te maken. 

Hulpmiddelen
Als je als gevolg van ouderdomsklachten minder mobiel bent of last hebt van evenwichtsproblemen worden verschillende verplaatsingen in huis steeds lastiger.  Plaatsnemen op de wc of uit bed stappen gaat bijvoorbeeld moeizaam, bukken en opstaan is problematisch, en de trap beklimmen wordt een opgave.
Voor dit soort belemmeringen zijn gelukkig diverse effectieve hulpmiddelen ontwikkeld. Zo kun je bijvoorbeeld denken aan hulpmiddelen voor ondersteuning bij het lopen zoals een looprek, krukken of een rollator. Deze middelen bieden niet alleen meer stabiliteit en houvast bij het lopen, maar geven je ook meer zelfvertrouwen om veilig op pad te kunnen.

Als traplopen niet meer gaat 

Ook de aanschaf van een traplift kan erg zinvol zijn als je te maken krijgt met beperkte mobiliteit. Een traplift maakt het mogelijk om de bovenverdieping zelfstandig te bereiken, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over een valpartij. Met een traplift kun je namelijk zittend op een stoel die over een rails langs je trap beweegt naar boven en naar beneden.
Mocht je de aanschafprijs voor een traplift wat te hoog vinden, dan is een Handicare traplift huren voor jou misschien een interessante betaalbare optie. Op de website van Handicare vind je hier meer informatie over. 

Wordt opstaan steeds lastiger?
Naast een traplift bestellen is ook de aanschaf van een sta-op stoel of sta-op toilet een slimme overweging. Zeker als je door verminderde spierkracht niet meer gemakkelijk zelfstandig kunt opstaan. Dit hulpmiddel brengt je langzaamaan in een staande positie, zodat het opstaan eenvoudiger wordt. 

Aanpassingen in huis 

Niet alleen met hulpmiddelen, maar ook door wat efficiënte aanpassingen te doen in huis, kun je valincidenten zo veel mogelijk voorkomen. Zo is het bijvoorbeeld raadzaam om alle ruimtes in huis automatisch te verlichten met verlichting via bewegingssensoren.
Ook de badkamer is een plek in huis die risico’s met zich meebrengt. Uitglijgevaar in de badkamer beperk je door antisliptegels of antislipmatten op de vloer neer te leggen. En door handgrepen of wandbeugels op te hangen voor extra houvast bij het in- en uitstappen in bad of in de douche. 

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!