Traplift via de Wmo: alle voor- en nadelen op een rijtje!
Nederlandse gemeenten moeten ervoor zorgen dat hun inwoners zo lang mogelijk thuis kunnen wonen. Dit is geregeld in de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Er wordt gekeken hoe de Wmo kan ondersteunen als je zelf bepaalde dingen niet meer kunt. Lukt traplopen niet meer?
Dan kun je via je gemeente mogelijk een vergoeding voor een traplift krijgen. Hier zitten zowel voor- als nadelen aan. Verdiep je hier goed in voordat je een traplift via de Wmo aanvraagt. Om je een handje te helpen, hebben we de belangrijkste op een rijtje gezet.
Voordeel: je traplift wordt deels vergoed
Het grootste voordeel van een traplift via de Wmo is dat je hem niet volledig zelf hoeft te betalen. De gemeente draagt hier namelijk aan bij. Denk overigens niet dat je de traplift gratis krijgt, want dat is niet het geval. Je betaalt namelijk een maandelijkse bijdrage voor de traplift.
Op de korte termijn is een traplift via de Wmo goedkoper dan zelf een traplift kopen. Toch kun je er op de lange termijn juist meer geld aan kwijt zijn. Bereken daarom goed wat in jouw situatie de voordeligste optie is. Je voorkomt zo dat je onderaan de streep onnodig veel betaalt voor een traplift.
Voordeel: je bent zelf niet de eigenaar
Alle trapliften die via de Wmo aangevraagd worden, blijven eigendom van de gemeente. Je ziet dit misschien niet direct als een voordeel, maar dat is het eigenlijk wel. De eigenaar is immers verantwoordelijk voor onderhoud en reparaties. Met een traplift via de Wmo heb je hier dus geen omkijken naar. De kosten zijn bovendien voor rekening van de gemeente.
Nadeel: je hebt zelf meestal geen inspraak
Wil je graag een traplift van een bepaald merk? Of heb je specifieke wensen met betrekking tot de stoeltjeslift? Dan kan een traplift via de Wmo behoorlijk tegenvallen. Je krijgt er doorgaans eentje toegewezen van de gemeente. Zelf heb je hier meestal geen inspraak in. Hierdoor moet je het doen met de lift die je toegewezen krijgt.
Nadeel: je hebt er veel werk mee
Een tweede nadeel van Wmo trapliften is dat je er veel werk mee hebt. We doelen in dit geval niet op het hulpmiddel zelf, maar op het aanvraagproces. Je moet eerst een aanvraag indienen bij de gemeenten en vervolgens komt er een consulent langs. Deze gaat met je in gesprek, bekijkt de situatie in de hele woning en velt een oordeel. Van begin tot eind duurt dit traject al snel een maand of drie.
Nadeel: je moet er lang op wachten
Als er een traplift moet komen, wil je hier niet te lang op wachten. Via de Wmo kan het alleen behoorlijk lang duren voordat de lift geïnstalleerd wordt. In sommige gevallen moet je een half jaar wachten voordat je het hulpmiddel via de gemeente kunt krijgen. Dit is niet het geval als je zelf een traplift koopt. De meeste leveranciers kunnen deze namelijk al binnen 48 uur installeren.