Train je hersenen met deze tips

Het menselijk brein is een van de meest complexe en mysterieuze organen in het lichaam. Met meer dan 100 miljard neuronen is dit verbazingwekkende orgaan constant bezig om informatie te ontvangen en te verwerken, herinneringen op te slaan en onze acties te controleren. Hoewel we onze hersenen vaak als vanzelfsprekend beschouwen, is het belangrijk om te begrijpen hoe we onze hersenen kunnen trainen om efficiënter te werken – zowel wat betreft geheugenherinnering als algemene cognitieve functie. Gebruik hiervoor de volgende tips! 

Sport regelmatig

Regelmatige lichaamsbeweging is van groot belang voor de gezondheid van de hersenen. Oefening helpt de bloedstroom te verbeteren en kan ontstekingen verminderen, die beide gunstig zijn voor de cognitieve functie. Er is ook aangetoond dat lichaamsbeweging het geheugen stimuleert en beschermt tegen leeftijdsgerelateerde achteruitgang.

Eet gezond

Als het gaat om de gezondheid van de hersenen, is voeding de sleutel. Door een gezond dieet te eten dat gevuld is met veel fruit en groenten, evenals volle granen, magere eiwitten, noten en zaden, kun je de functie van je hersenen helpen ondersteunen. Zorg er daarnaast voor dat je gehydrateerd blijft door de hele dag door veel water te drinken.

Rook niet

Als je sigaretten rookt, is dit het moment om te stoppen. Roken is niet alleen slecht voor je algehele gezondheid, maar het kan ook een negatieve invloed hebben op de cognitieve functie. Stoppen met roken kan moeilijk zijn, maar er zijn veel middelen beschikbaar om je te helpen, zoals counseling, steungroepen en medicatie.

Slaap genoeg

Hoewel je misschien niet het gevoel hebt dat je zoveel slaap nodig hebt als toen je een kind was, is het nog steeds belangrijk om voldoende rust te krijgen. De meeste volwassenen hebben tussen de 7 en 8 uur slaap per nacht nodig om optimaal te kunnen functioneren. Als je het moeilijk vindt om in slaap te vallen, zijn er een paar dingen die je kunt proberen, zoals een uur voordat je naar bed gaat de verbinding met de elektronica verbreken en een regelmatig slaapschema instellen. 

Stimuleer je brein

Een leuke manier om je geest scherp te houden, is door hem regelmatig te stimuleren met puzzels en spelletjes. Dit kan van alles zijn, van Sudoku tot kruiswoordpuzzels tot hersenkrakers. Deze activiteiten zijn niet alleen leuk, maar ze kunnen ook helpen om je probleemoplossende vaardigheden en geheugen te verbeteren. Ook dice spelletjes raden we hiervoor absoluut aan. 

Ontspan voldoende 

In de snelle wereld van vandaag is het belangrijk om wat tijd te nemen voor ontspanning. Dit kan helpen stressniveaus te verminderen, wat een negatieve invloed kan hebben op de cognitieve functie. Er zijn veel verschillende manieren om te ontspannen, zoals lezen, naar muziek luisteren, tijd doorbrengen in de natuur, yoga of meditatie beoefenen. 

Drink weinig alcohol

Hoewel af en toe alcoholgebruik over het algemeen als veilig wordt beschouwd, kan te veel drinken schadelijk zijn voor je gezondheid, inclusief de gezondheid van je hersenen. Als je alcohol drinkt, doe dit dan met mate en drink altijd verantwoord.

Wees sociaal

Onderzoek heeft aangetoond dat sociale interactie belangrijk is voor de gezondheid van de hersenen. Sociaal actief blijven kan helpen stress te verminderen, depressies af te weren en zelfs het geheugen te verbeteren. Er zijn veel manieren om sociaal actief te blijven, zoals lid worden van een club of organisatie, sociale evenementen bijwonen of gewoon tijd doorbrengen met vrienden en familie.

Verminder stress

Chronische stress kan zijn tol eisen van je mentale en fysieke gezondheid, en het kan ook de cognitieve functie beïnvloeden. Als je je bijzonder gestrest voelt, zoek dan manieren om je stressniveaus te beheersen, zoals het oefenen van ontspanningstechnieken, voldoende lichaamsbeweging krijgen of praten met een psycholoog of therapeut. 

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!