Tips van een osteopaat om je rug te ontlasten
Rugpijn komt veel voor. Maar liefst 20% van de mensen heeft chronische rugpijn. En 1 op de 10 klachten bij de huisarts gaan over rugklachten. Daarmee zorgt rugpijn voor veel leed, vermindering van sociale contacten en ziekteverzuim op de werkvloer.
Wat kun je zelf doen om je rug te ontlasten? Osteopaat Sebastiaan de Ridder geeft tips.
Blijf bewegen
Of het nu gaat om acute rugpijn (spit/ischias) of langdurige rugklachten, het is belangrijk om te blijven bewegen. Zo voorkom je dat je spieren nog stijver worden en dat je op een andere manier gaat bewegen waardoor je andere spieren overbelast. Als het nodig is, kun je een pijnstiller slikken (raadpleeg altijd eerst je huisarts). Wandelen, fietsen of zwemmen is allemaal geschikt. Hardlopen, skiën of tennis wat minder, omdat deze sporten belastend zijn voor je rug. Is de pijn te hevig om te bewegen, ga dan liggen met een kussen onder je onderbenen. Dat is beter dan zitten.
Verhogen van de belasting belastbaarheid door training
Sporten helpt om minder fysieke klachten te krijgen. Hoe fitter een persoon is, hoe meer deze persoon fysiek aankan. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat je nooit meer fysieke klachten krijgt.
Begin je bij nul dan kan je het beste je lichaam in opbouw gaan trainen. Dit kan door een sport te kiezen die je leuk lijkt. Begin in deze sportvorm met de basis waardoor je je lichaam functioneel traint. Door het niveau gaandeweg telkens iets te verhogen, zal je lichaam zich functioneel aanpassen aan de activiteit die je vraagt. Mocht je een hoger niveau willen bereiken dan kan dat door je sport te combineren met specifieke (gericht op het type sport) kracht- en core stability training.
Afvallen
Overgewicht is belastend voor de gewrichten in je wervelkolom. Iedere kilo die je afvalt helpt om die druk te verminderen. Bovendien draagt gewichtsverlies eraan bij dat je je soepeler en beter kunt bewegen. Voor advies over gewichtsverlies kun je spreken met je huisarts of met een diëtist.
Betere werkhouding
Zitten is erg belastend voor je rug. En een verkeerde werkhouding achter je computer maakt die belasting nog groter. Waar een werkgever vaak zorgdraagt voor een juiste afstelling van bureautafel, stoel en computer op kantoor, is dat bij thuiswerkers niet altijd het geval. Zorg er daarom voor dat je ook thuis ervoor zorgt dat alles op de juiste hoogte staat. Ook de armleuningen ziin belangrijk voor een goede houding. Als je recht zit, moeten je armen in een hoek van 90 graden kunnen rusten op de leuningen. Zo kunnen je schouders ontspannen.
Zorg er ook voor dat je regelmatig opstaat. Voor ieder uur zou je 5 minuten moeten opstaan en de benen strekken. Een blokje om tijdens je lunchpauze is ook verstandig. Vind je het lastig om je los te rukken van je werk? Er is pauzesoftware beschikbaar die je op je pc kunt installeren, waarmee je gedwongen wordt om af en toe pauze te nemen.
Ontspanning (yoga, slapen)
Stress zorgt voor extra spierspanning, ook in je rug. Hoe beter het je lukt om te ontspannen, hoe beter voor je rug. Dat geldt voor de dag én voor de nacht. Rustige vormen van yoga (zoals yin yoga), een goede matras en een goede slaaphygiëne (op vaste tijden naar bed, een donkere slaapkamer) helpen je lichaam en geest de rust te krijgen die ze nodig hebben.
Naar de osteopaat
Heb je ondanks alles toch last van je rug? Dan kan de osteopaat je helpen. Osteopathie helpt goed bij rugklachten en werkt ook preventief.
Hoe ziet een behandeling van rugklachten bij de osteopaat eruit?
Een behandeling bij de osteopaat verschilt van een behandeling bij de fysiotherapeut of manueel therapeut. Als je met rugklachten naar een osteopaat gaat, begin je met een intake. Daarbij stelt de osteopaat vragen over de aard van je rugklachten, je medische voorgeschiedenis, levensstijl, en eventuele eerdere behandelingen die je hebt geprobeerd.
Na de intake zal de osteopaat je rug onderzoeken, maar ook de rest van je lichaam, om te kijken hoe de beweeglijkheid van spieren, weefsels en organen de klachten beïnvloeden. Soms bevindt de oorzaak van de rugklachten zich niet in de rug, maar elders. Lage rugpijn kan bijvoorbeeld ook worden veroorzaakt door verklevingen na een eerdere operatie die je hebt gehad (bv. aan baarmoeder of blindedarm), blokkades in de darm (PDS, constipatie) of verminderde beweeglijkheid van de omliggende organen. Ook kunnen je klachten worden veroorzaakt door een beperking in het functioneren van je heup of het bekken, of een verminderde beweeglijkheid in de hoge of lage wervelkolom.
Zodra de osteopaat de plek van de verminderde beweeglijkheid heeft gevonden, zal hij met zachte en wat steviger grepen de beweeglijkheid van die plek herstellen. Dat doet geen pijn, maar kan wel wat gevoelig zijn. Na de behandeling voelen de meeste mensen zich ‘losser’ en letterlijk beter in hun vel. Je lichaam gaat na de behandeling zelf verder aan de slag met zijn herstel. En de pijn neemt dan meestal af.
Meer weten? Osteopathie De Ridder heeft een praktijk in Den Haag en in Deventer.