Rust net zo belangrijk als training

Rust net zo belangrijk als training

Dat sporten goed voor je is, zal geen verrassing meer zijn, maar het belang van rust voor de trainende sporter wordt nog vaak onderschat. Weet jij in je drukke leven ook nog sportactiviteiten in te passen, vergeet dan vooral niet om rustdagen in te plannen.  Lekker even een dagje op de bank doorbrengen kan je soms betere trainingsresultaten geven dan een dag in de sportschool. Rustdagen geven je spieren de kans om te groeien. Als je traint, of dat nu kilometers op de weg is, intervaltraining of gewichtheffen in de sportschool, creëer je microscopische scheurtjes in je spieren. Pas als je rust herstelt je lichaam deze scheuren en worden je spieren sterker, zodat ze dezelfde training de volgende keer met minder inspanning kunnen uitvoeren. Als vuistregel geldt dat je minimaal één rustdag per week moet hebben en naast de zwaardere sessies wat gemakkelijkere trainingen moet doen.

Minder blessures

Geef je de scheurtjes die je bij het trainen veroorzaakt geen tijd om te herstellen, dan kunnen dit spieren verstuikingen worden, wat betekent dat je veel meer dagen met je voeten omhoog op de salontafel moet zitten dan je van plan was. Een gebrek aan rust kan ook peesblessures veroorzaken, zoals tendinitis – een ontsteking veroorzaakt door overbelasting. Rustdagen zijn ook belangrijk om je botten rust te geven. Dit is vooral van belang voor hardlopers waarvan de benen veel schokken absorberen. Net als spieren worden botten sterker door inspanning, omdat de impact van hardlopen het botweefsel belast. Net als spieren hebben botten tijd nodig om te versterken en te hervormen.

Voorkom overtraining

Overtrainingssyndroom (OTS) klinkt misschien als iets waar profsporters mee te maken hebben, maar het komt ook voor bij recreanten. Overtrainingssyndroom is wanneer het lichaam en geest geen tijd hebben om te herstellen. Symptomen variëren, maar meestal merk je dat de prestaties ondanks het trainen achteruit gaan. Je voelt je constant vermoeid maar hebt moeite hebben om te slapen. Het dragen van een hartslagmeter kan een goede manier zijn om potentiële OTS te herkennen. Als je hartslag in rust gedurende een paar dagen of langer 5-10 slagen hoger is dan normaal, is dit meestal een teken dat je meer rust nodig hebt. 

Beter gemotiveerd

De meesten van ons trainen omdat het iets is dat we leuk vinden. Dat zeggen we misschien niet meteen na de zesde heuvelrep op zware trainingsdagen, maar we zouden het niet doen als het uiteindelijk niet leuk was, toch? Maar als je geen rustdagen neemt, kun je het plezier kwijtraken.  Je zult moeite hebben om je te concentreren en de zin in het sporten helemaal verliezen. Hoe herken je wanneer je je motivatie gaat verliezen?  In plaats van zin om te sporten, ga je er meer en meer tegenop zien en blijf je het liefste alleen nog maar op je hoekbank liggen.

Beter slapen

Slaap is van vitaal belang als je hard traint. Tijdens de slaap maakt het lichaam hormonen vrij om je spieren te helpen herstellen en groeien. Maar te hard trainen kan ervoor zorgen dat je slaappatroon verstoord wordt, wat betekent dat je alle slaapgerelateerde voordelen misloopt. Je kunt je doodmoe voelen, maar moeite hebben om in slaap te vallen of ‘s nachts meerdere keren wakker te worden. Dit komt omdat sporten de aanmaak van stresshormonen in je lichaam kan verhogen. Het nemen van een paar rustdagen helpt om je slaappatroon weer in orde te krijgen. 

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!