Is een apneu apparaat gezond?

Slaapapneu is een vervelende en zelfs levensbedreigende aandoening. Bij slaapapneu stopt de ademhaling meerdere malen per nacht voor enkele seconden en sluiten de luchtwegen zich af. Slaapapneu is een verstoring in de ademhaling die vele oorzaken kan hebben. Gelukkig kun je in vele gevallen van slaapapneu afkomen. Daarnaast is er nog het apneu apparaat dat helpt om de luchtwegen open te houden, zodat de ademhaling niet meer verstoord wordt. In dit artikel leggen we je uit wat slaapapneu is, wat een apneu apparaat is, hoe dit apparaat werkt en of een apneu apparaat gezond is.

Wat is slaapapneu?

Bij slaapapneu stopt iemand meerdere malen per nacht, 10 seconden of langer met ademen. Slaapapneu gaat vaak gepaard met heel hard snurken. Dit snurken komt meestal door een vernauwing van de neusholte of de neusgaten. De wanden van de neusgaten of de huig in de neusholte trillen, waardoor een snurkend, brommend of zoemend geluid ontstaat. Dit snurken kan soms behoorlijk hard zijn, waardoor bedpartner, huisgenoten en zelfs buren er last van hebben.

Er zijn twee soorten slaapapneu, namelijk het Obstructief Slaap Apneu Syndroom (OSAS) en het Centraal Slaap Apneu Syndroom (CSAS). Bij OSAS is er sprake van een vernauwing van de bovenste luchtweg, waardoor iemand die het heeft vaak snurkt. Bij CSAS geven de hersenen te weinig ademhalingsprikkels tijdens het slapen.

Het apneu apparaat

Voor beide soorten slaapapneu zijn er verschillende apneu apparaten. Als je via de huisarts bent doorverwezen naar een KNO arts wordt er meestal een slaaponderzoek gedaan in een ziekenhuis of een slaapcentrum. Tijdens deze onderzoeken wordt bepaald welk soort slaapapneu je hebt. Als je via de zorgverzekering een apneu apparaat wilt aanvragen, wil de zorgverzekeraar graag weten of je OSAS of CSAS hebt, zodat zij weten welk apparaat je nodig hebt.

Wat is een apneu apparaat?

Een apneu apparaat, ook wel CPAP-apparaat genoemd, is een apparaat dat een continue luchtstroom in de bovenste luchtweg blaast. Hierdoor blijven de luchtwegen open. CPAP staat voor “Continuous Positive Airway Pressure”. Het apparaat wordt aangesloten op het stopcontact, waardoor het een constante luchtstroom blaast. Deze luchtstroom wordt door een masker op je mond en neus in je luchtwegen geblazen, waardoor deze open blijven. Hierdoor komen er geen ademstops meer voor. Door het apneu apparaat kan iemand met slaapapneu in een diepere slaap komen, waardoor deze een betere nachtrust zal hebben.

Hoe werkt een apneu apparaat?

Er wordt lucht uit de slaapkamer gepompt door het CPAP apparaat. Deze lucht wordt onder constante druk in de neus- en keelholte geblazen. Door deze druk blijven de luchtwegen open, zodat ademstops worden voorkomen. Om het apparaat goed zijn werk te laten doen is het belangrijk dat er minimaal 5 uur per nacht mee geslapen wordt.

Het kan in het begin lastig zijn om aan een apneu apparaat te wennen. Je kunt dan overdag een dutje doen met het apparaat aan en het masker op je mond en neus. De hoeveelheid constante luchtdruk wordt door je KNO arts bepaald.

Vergoeding door de zorgverzekeraar

In Nederland wordt een apneu apparaat door de zorgverzekeraar vergoed vanuit de basisverzekering. Let hierbij wel op dat dit met je eigen risico verrekend wordt. Heb je geen eigen risico meer? Dan wordt het apneu apparaat volledig vergoed.

We kunnen ons voorstellen dat je graag zelf wilt kiezen wat voor apneu apparaat je gaat gebruiken. Als je gebruik wilt maken van de vergoeding uit de basisverzekering heb je die keuze vaak niet. Informeer hiernaar bij je zorgverzekeraar. Je kan altijd nog zelf een apneu apparaat aanschaffen.

Is een apneu apparaat gezond?

Het gebruik van een apneu apparaat is heel verstandig voor iemand met slaapapneu. Door de lange ademstops kan slaapapneu levensbedreigend zijn. Door het zuurstof tekort in het lichaam en de hersenen kunnen er daarnaast ook nog allerlei andere aandoeningen ontstaan, chronische vermoeidheid, concentratieproblemen, spontaan overdag in slaap vallen, een hoge bloeddruk en hartfalen. Slaapapneu kan zelfs de dood tot gevolg hebben.

Een apneu apparaat houdt de luchtwegen open en voorkomt ademstops. Daardoor krijgt iemand met slaapapneu een betere nachtrust. We kunnen hieruit concluderen dat een apneu apparaat heel gezond is om te gebruiken als je slaapapneu hebt. Lees meer over de beste apneu apparaat en verdiep je in de apneu apparaten die momenteel verkrijgbaar zijn.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!