Inzicht in je hersenen en knieën met een MRI-scan

Een MRI-scan is een belangrijk middel om inzicht te krijgen in de mogelijke oorzaak van klachten die al langer spelen. Op basis van dit inzicht kan een arts een goed behandelplan opstellen om ervoor te zorgen dat de klachten verminderen of zelfs helemaal verdwijnen. Een mogelijke toepassing van een MRI-scan is wanneer iemand klachten heeft in bijvoorbeeld het hoofd (hersenen) en de knieën.

MRI-scan van de hersenen

Een MRI-scan van de hersenen is belangrijk als je inzicht wilt krijgen in de gezondheid van je hersenen. Met een MRI hersenen kunnen verschillende aandoeningen worden geïdentificeerd, zoals trauma’s, infarcten, bloedingen, tumoren en ontstekingen. Het kan verstandig zijn om een MRI-scan van de hersenen te ondergaan wanneer je al lange tijd last hebt van terugkerende of lang aanhoudende hoofdpijn of migraine.

Hoe verloopt een MRI-scan van de hersenen?

Tijdens een MRI-scan van het hoofd neem je plaats op een comfortabele bank waarop je moet liggen. Deze schuift in een tunnel. Dit is de scanner. Om je hoofd krijg je een soort helm die ervoor zorgt dat je stil blijft liggen en dat de beelden zo duidelijk mogelijk worden. Ook krijg je een koptelefoon op waarop muziek te horen is en vaak zit er in de helm een spiegel om naar buiten te kijken. In sommige gevallen zit er zelfs een schermpje in waarop ontspannende, bewegende beelden te zien zijn. De MRI maakt een hard tikkend geluid, maar door de koptelefoon is dit goed vol te houden. Het onderzoek kan 15 minuten tot een uur duren. Afhankelijk van de delen die onderzocht moeten worden.

MRI-scan van de knie

De knie is een gewricht in ons lichaam dat we veel gebruiken. Hierdoor is de kans op een blessure of klachten ook veel groter. Klachten in de knie kunnen ontstaan door verschillende oorzaken zoals sporten, maar ook ouderdom of slijtage. Klachten komen vaak voor in de kniebanden, het bot, de meniscus of het kraakbeen. Dit zijn allemaal onderdelen die goed zichtbaar zijn op een MRI-scan knie.

Hoe verloopt een MRI-scan van de knie?

Een MRI-scan van de knie gaat grotendeels hetzelfde als een MRI-scan van de hersenen. Omdat een MRI veel lawaai maakt, krijg je een koptelefoon op. Hierdoor heb je veel minder last van het geluid en is het onderzoek goed vol te houden. De duur van een MRI-scan van de knie is afhankelijk van wat er allemaal onderzocht moet worden, maar vaak is dit maximaal een half uur. Het is heel erg belangrijk om stil te liggen en om geen metaal te dragen. Omdat de MRI-scan een magnetisch veld heeft, kan metaal zorgen voor onduidelijke beelden.

Een MRI-scan is een betrouwbare manier om achter de mogelijke oorzaak van je klachten te komen. Het geeft duidelijke beelden zodat er een efficiënt behandelplan opgesteld kan worden. Op die manier ben je hopelijk snel van je klachten of zijn je klachten verminderd.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!

Geef een reactie