Duurzame zorgverzekering

Vroeger was het simpel, je koos gewoon de zorgverzekering met de beste aanbod. Tegenwoordig kijken we verder en telt ook mee hoe groen en sociaal verantwoord een verzekeraar is. Je zorgverzekering doet dus meer dan alleen de rekeningen betalen als je ziek bent, het is nu ook een manier om de wereld een beetje beter te maken.

Wat is een duurzame zorgverzekering?

Zorgverzekeraars gebruiken de premie die jij betaalt om de zorgkosten af te lossen. Alles wat daarvan overblijft, gaat in de pot met reserves. Dit geld wordt vaak gebruikt om mee te beleggen. Een duurzame zorgverzekering kiest daarbij bewust voor een beleggingsbeleid dat rekening houdt met mens, milieu en maatschappij. Het doel hiervan is om de impact op de samenleving en het milieu zo klein mogelijk te maken. En dat is geen loze belofte. Deze verzekeraars zijn vaak transparant over hun investeringen en geven klanten inzicht in hoe hun geld bijdraagt aan het grotere goed.

Wanneer noem je het beleggingsbeleid van een zorgverzekeraar duurzaam? Dit hangt af van een aantal punten:

  • Bestuur: het bestuur van de zorgverzekeraar bepaalt of het investeert in projecten die zich richten op het verbeteren van het milieu en de samenleving.
  • Beleid: de visie van een bedrijf is belangrijk. Als deze ook een kijk op groene projecten bevat, dan is dat een teken van duurzaamheid.
  • Uitvoering: alle beloftes en planningen moeten natuurlijk wel worden nagekomen. Het is belangrijk dat voorgenomen plannen ook worden uitgevoerd. En dat de verzekeraar echt in groene projecten investeert.
  • Transparantie: een duurzame verzekeraar is open over de milieuprojecten waarin wordt geïnvesteerd.

Duurzaamheidsscore zorgverzekering

Maar hoe weet je nu welke zorgverzekering écht duurzaam is? Hierbij helpt de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO) je een handje. Deze organisatie beoordeelt verzekeraars op hun groene en sociale investeringen en geeft ze een score. Deze scores zijn een handig hulpmiddel om te bepalen welke verzekeraar het groenst is. Websites zoals de vergelijkingssite Geld.nl maken het nog eenvoudiger door deze scores op te nemen in hun zorgvergelijkers. Zo zie je na het invoeren van je wensen meteen welke zorgverzekering het beste past bij jouw zorgbehoeften én je wens voor een duurzame verzekeraar.

Tip! Tussen half november en eind december kun je weer veranderen van zorgverzekering. Grijp jij deze kans op een overstap naar een duurzame verzekering aan? Ga dan je zorgverzekering vergelijken op Geld.nl. Hier vergelijk je het meest complete aanbod van zorgverzekeringen in Nederland, 100% onafhankelijk en objectief. Zo ben jij straks verzekerd van de beste en meest duurzame keuze.

Meest duurzame zorgverzekeraar

Met een hoge score van 4,5 uit 5 staat Athora Netherlands volgens het laatste onderzoek van de VBDO van september 2023 bovenaan de lijst van meest duurzame zorgverzekeraars. Deze verzekeraar, bekend van het merk Zwitserleven, wordt geprezen om de duurzame manier waarop zij de verzamelde premies belegt. Andere verzekeraars zoals a.s.r. en Achmea volgen op de voet, zij scoren allebei een 4,2. Deze scores laten vooral zien hoe goed verzekeraars bezig zijn met groene projecten en hoe ze duurzaamheid steeds beter toepassen in hun dagelijkse praktijk.

Waarom een duurzame zorgverzekering?

Waarom zou je overstappen naar een duurzame zorgverzekering? Dat zit hem vooral in een goed gevoel. Veel mensen zoeken naar manieren om hun ecologische voetafdruk te verkleinen. We rijden elektrische auto’s, leggen zonnepanelen op het dak en pakken minder vaak het vliegtuig. Door te kiezen voor een duurzame zorgverzekering maak je ook hier een verschil. Het is een keuze die past bij een bewuste levensstijl, net als het kopen van biologische producten of het steunen van lokale ondernemers.

“Een duurzame zorgverzekering investeert in vergroening en is transparant, wat bijdraagt aan een betere wereld. Als je voor een duurzame zorgverzekering kiest, streef je naar een duurzamere en eerlijkere toekomst voor ons allemaal”, zegt Amanda Bulthuis, expert geld & verzekeringen bij Geld.nl.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!