De effecten van spanning en stress op onze gezondheid
We hebben allemaal wel eens te maken met spanning en stress. Of het nu gaat om onze thuissituatie of op het werk of tijdens een belangrijke voetbalwedstrijd. Gezonde spanning, zoals we dit ook wel noemen, is bij tijd en wijlen absoluut niet erg. Stel dat je een potje online roulette voor geld op je telefoon aan het spelen bent, dan is een beetje spanning juist alleen maar gezond. Maar wanneer de spanning serieuze vormen begint aan te nemen en je er slapeloze nachten door krijgt, dan is het tijd om hier iets aan te doen. Vooral wanneer het gaat om spanning en stress op je werkt, is het belangrijk om tijdig aan de bel te trekken. Je zult namelijk verstelt staan hoe snel een beetje spanning kan omslaan in stress, met zelfs een burn-out tot gevolg. Omdat een grote groep de effecten van spanning en stress nog wel eens willen onderschatten, hebben we een aantal van deze effecten voor je op een rijtje gezet.
Verhoogde hoeveel cortisol in het lichaam
Eén van de eerste symptomen van het lichaam tijdens langdurige stressvolle situaties, is de aanmaak van het hormoon ‘cortisol’. Cortisol is een stresshormoon dat wordt geproduceerd door de bijnieren en helpt het lichaam om te gaan met stressvolle situaties door energie te mobiliseren, de bloedsuikerspiegel te verhogen en ontstekingen te verminderen. Adrenaline, ook wel epinefrine genoemd, is een hormoon dat wordt afgegeven door de bijnieren en helpt het lichaam om snel te reageren op stressvolle situaties door de hartslag en de bloeddruk te verhogen en de bloedvaten te vernauwen. Je kunt je dus wel voorstellen dat een constante afgifte van dit hormoon kan zorgen voor serieuze gezondheidsklachten, zoals hartkloppingen, hoge bloeddruk en een verhoogde ademhaling.
Emotionele problemen
Cijfer jij jezelf het liefst helemaal weg ben je bang om te falen? Dan is de kans vrij groot dat je gebukt gaat onder spanning en stress. Het vervelende hieraan is, is dat je het niet altijd direct zelf doorhebt. Vooral op het werk, kan het zijn dat het er stukje bij beetje insluipt, waardoor je voor je het weet ineens een mentale knock out te verwerken krijgt. Veel voorkomende emotionele problemen van langdurige spanning en stress, zijn angst en depressie. Langdurige spanning en stress kunnen ook leiden tot prikkelbaarheid en woede. Dit kan te maken hebben met de manier waarop stress de hersenen beïnvloedt, waardoor de reactie op stressvolle situaties verandert. Mensen die last hebben van langdurige stress en spanning hebben vaak een korter lontje en kunnen sneller gefrustreerd raken.
Trek tijdig aan de bel
Nu je hebt kunnen lezen wat de impact kan zijn van blootstelling aan langdurige spanning en stress, herken je misschien zelf bepaalde symptomen ook wel. Is dit het geval of heb je het gevoel dat je emmer bijna overloopt? Dan is het tijd om aan de bel te trekken. Wanneer het je werk betreft, is je leidinggevende de aangewezen persoon en anders misschien zelfs wel je werkgever. Op het moment dat je hier namelijk niets aan doet, zul je zien dat dit tot in lengte van weken, maanden of zelfs jaren blijft doorgaan en je er emotioneel aan onderdoor gaat. Mentale problemen mogen absoluut geen taboe zijn, bespreek ze en zorg dat je er zelf en ook vooral samen met je werkgever uitkomt.