4 redenen om te fietsen naar het werk 

Velen beschouwen de fiets als een hippe, nieuwe manier van vervoer, maar deze vertrouwde oude uitvinding bestaat eigenlijk al meer dan 200 jaar. Door de huidige bloeiende verstedelijking is fietsen echter een van de meest populaire manieren geworden om van en naar het werk te reizen. Er zijn diverse redenen om naar je werkplek te fietsen, wat al helemaal een goed idee is als je je fiets onder een overkapte fietsenstalling kunt plaatsen tijdens je werkdag.

Het maakt je slanker

We beginnen met het meest voor de hand liggende: fietsen maakt je gezonder. Als je het consequent doet (wat geen probleem zou moeten zijn, tenzij je op afstand werkt), kan fietsen je helpen spieren op te bouwen, lichaamsvet te verliezen en het algehele uithoudingsvermogen te vergroten. Uit een onderzoek van de Universiteit van Kopenhagen blijkt zelfs dat fietsen naar het werk net zo effectief is als vijf dagen per week naar de sportschool gaan. Dus als je hoopt in de zomer met een slank figuur te pronken, maar niet de extra tijd hebt om te sporten, dan is fietsen naar je werk een geweldig alternatief dat je zeker moet overwegen.

Het houdt je jong

Over geheimen voor een langer leven gesproken: fietsen lijkt ook de sleutel te zijn tot het ontsluiten van de fontein van de jeugd. Uit een artikel dat onlangs in het online tijdschrift Aging Cell is gepubliceerd, blijkt dat fietsen de effecten van veroudering tegenhoudt door de spiermassa te behouden en door het immuunsysteem jong te houden. Uit het onderzoek bleek dat fietsers tussen de 50 en 70 jaar net zoveel immuuncellen genereerden als wielrenners van begin twintig. Dit bewijst alleen maar dat het ouder worden weliswaar niet kan worden gestopt, maar fietsen het wel (op zijn minst) kan vertragen. Dus als je denkt dat al die stress op de werkplek je rimpels veroorzaakt, kan het overstappen op fietsen misschien helpen om de verschijning ervan te verminderen.

Het maakt je slimmer

Maar als je denkt dat fietsen naar je werk alleen fysieke voordelen heeft, houd dan je hoed vast, want je wordt er blijkbaar ook slimmer van. In een onderzoek gepubliceerd door het National Center for Biotechnology Information (NCBI) werd aan gezonde jonge mannen gevraagd een examen af ​​te leggen, waarna ze 30 minuten op een hometrainer moesten fietsen en het examen vervolgens opnieuw moesten afleggen. Na het fietsen lieten de resultaten zien dat de mannen hoger scoorden op tests van geheugen, redeneren en plannen. Het vergroten van uw cognitieve vaardigheden en het verbeteren van deze hersengebieden zijn zeker ook nuttig als het gaat om excelleren op het werk.

Het laat je langer leven

Het spreekt voor zich dat een gezonde en actieve levensstijl kan leiden tot een langer leven. Maar fietsen vergroot die kansen aanzienlijk door het risico op vroegtijdig overlijden te verlagen. Volgens een studie gepubliceerd in het British Medical Journal vermindert fietsen naar je werk je kansen op het krijgen van kanker met 45%, en vermindert het ook je risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten met 46%. Het is geen wonder dat fietsers van middelbare leeftijd minstens twee jaar langer leven dan de meeste mensen: ze kennen het geheim van een lang leven al lang!

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!