Menu

Blog

Cart

2019-08-25

Creëer de wil

Inleiding

Welkom bij de online cursus waarin je gaat (leren) afvallen. Wat goed dat je hebt gekozen om deze uitgebreide cursus te doen en dat je niet kiest voor een quick fix. Afvallen is – zoals je wellicht al ervaren hebt – een complex proces. Het adagium “minder eten en meer bewegen” lijkt niet goed te werken en al die diëten en manieren om jezelf uit te hongeren of om je helemaal suf te sporten, lijken voor de meeste mensen ook niet te werken. Gelukkig kies jij ervoor om jouw gewicht echt aan te pakken, door (voor jezelf) te leren hoe afvallen werkt welke factoren een rol spelen, om succesvol af te vallen.

Afvallen is vooral een kwestie van uitvinden wat voor jou werkt en wat niet. Daarom moet je veel leren over gezond eten, het juiste type lichaamsbeweging, over de werking van je hormonen, de snelheid van je metabolisme, de rol die stress speelt op het ontstaan van overgewicht en tal van andere zaken. En dat ga je allemaal doen in deze online cursus. De allergrootste beloning is natuurlijk dat je gaat afvallen. En het aller leukste is (denk ik) de ontdekkingsreis die jij gaat maken.

Ontdekkingsreis?

Ja, je gaat een ontdekkingsreis maken. Doordat je heel veel gaat leren over afvallen, leer je automatisch veel over jezelf. Je leert jezelf dus een beetje beter kennen. Afvallen is een proces waarbij vele (kleine) gewoonten ervoor gaan zorgen dat jij goede resultaten gaat ervaren. Je gaat afvallen omdat je diverse veranderingen door gaat voeren in je voedingspatroon, in je beweegpatroon en in je manier van denken.

“Veranderingen in mijn manier van denken?” “Wat heeft denken nou met afvallen te maken?”

Heel veel. Voor een belangrijk deel is afvallen een mentaal proces. Daarom moet de “knop echt om.” De meeste mensen beseffen dit niet. Beantwoord de volgende vragen voor jezelf eens, in het kort:

 • Waarom ben je eigenlijk te dik geworden?
  • Probeerde je een leegte vol te eten?
  • Werd je vroeger gepest en heb je dit nog niet verwerkt?
  • Heb jij moeite met autoriteit?
  • Heb je een trauma wat nog steeds aan je knaagt?
 • Heb je gewoon te veel gegeten en te weinig bewogen, omdat je niet veel bezig wat met je gezondheid?
 • Vind je van je zelf dat je over te weinig wilskracht en discipline beschikt?
 • Of spelen je hormonen, je (onbewuste) gewoontes, stress en slaaptekort een belangrijke rol?

Je gaat het allemaal leren en ontdekken.

Afvallen is vooral een mentaal proces

Het is echt belangrijk dat je de spreekwoordelijke knop omzet. Ervan uitgaande dat je verder gezond bent , kun je ervan uitgaan dat je huidige taillemaat en lichaamsgewicht voor ongeveer 70% een gevolg is van je huidige leefstijl. Er zijn deskundigen die stellen dat een ongezonde leefstijl voor 50% bijdraagt overgewicht en chronische ziekten zoals diabetes 2 en hart- en vaatziekten. Ook zijn er deskundigen die stellen dat dit percentage zelfs 95% is.

Er zijn eigenlijk geen exacte percentages aan te koppelen. Maar wat jij wel kunt doen is bekijken hoe jouw huidige leefstijl heeft bijgedragen aan de omvang van je lichaam en je gevoel van fitheid. En daar ligt direct een probleem. Of beter gezegd; een te nemen horde:

In je huidige leefstijl voel jij je comfortabel

En juist door je huidige leefstijl ben jij zwaarder geworden. Wanneer je echt wilt afvallen, dan moet je dus flink wat aanpassingen doen in je huidige leefstijl. Dat is de reis die je gaat maken.

Verandering in leefstijl leidt tot verandering van je lichaamsvorm

Je kunt je leefstijl zien als de vele dagelijkse (onbewuste) gewoontes. Je leven bestaat, grof gezegd uit een lange serie van dagelijkse gewoonten die je min of meer onbewust uitvoert. In deze cursus ga je veel van die onbewuste gewoontes, bewust maken en veranderen.

Doordat jij in staat bent om bepaalde (dikmakende) gewoontes te veranderen in gezonde gewoontes, zul je afvallen.

Hoe beter jij in staat bent om je ongezonde en dikmakende gewoontes te veranderen in gezonde en slank makende gewoontes, hoe beter en hoe duurzamer je afvalt. Ofwel; je verandert de resultaten (je lichaamsgewicht en je gevoel van fitheid) omdat je bepaalde gewoontes verandert. Deze gewoontes gaan veranderen omdat jij anders gaat denken over die gewoontes. Dit maakt afvallen vooral een mentaal proces.

De knop omzetten

Je moet dus echt de knop omzetten. Dagelijks neem je onbewust vele beslissingen over wat je eet en wat je drinkt. Let maar eens op hoeveel snoepjes, koekjes, chips en andere verleidingen je dagelijks onder ogen krijgt. En let dan ook eens op hoeveel keer je iets neemt.

Hopelijk heb jij de knop inmiddels al omgezet. Dit heb je wellicht gedaan omdat jij jezelf op een spontaan genomen foto terug zag (“Die onderkin?” “Die buik die je niet in kon trekken!” “Hangt mijn kont echt zo ver over de zitting van de stoel?”) of dat je op de weegschaal stond en schrok van de getallen tussen je voeten, of dat je je kind moeilijk kon helpen toen het gevallen was, omdat je lichaam je in de weg zat.

Helaas moet je dergelijke momenten meemaken, voordat je de beslissing neemt om echt af te willen vallen. Het is absoluut niet leuk, maar wel noodzakelijk. Een troost; vanaf nu ga je daar verandering in aanbrengen.

De eerste les

Dit is je eerste les en in deze les leer je hoe belangrijk voeding voor je is en welke rol het speelt bij afvallen, dik worden en het ontstaan van chronische ziekten. Deze eerste les vormt een algemeen beeld over afvallen, dikker worden en de rol van voeding. Later in deze online cursus gaan we op deze onderwerpen veel dieper in.

Laten we eerste maar eens kijken hoe belangrijk voeding voor je is.

Hoe belangrijk is voeding?

Voeding bepaalt voor zo’n 80% hoe jij je voelt en hoeveel kilo’s je weegt. Daarom is gezond eten van groot belang voor een gezond lichaamsgewicht, je mentale welzijn en je gezondheid in algemene zin (en die van je gezin, als je kinderen hebt).

Wat je eet heeft invloed op tal van lichamelijke processen en factoren. Denk hierbij aan de invloed van eten en drinken op:

 • Je bloedsuikerspiegel. Een sterk fluctuerende bloedsuikerspiegel staat namelijk in relatie tot overgewicht en hongergevoelens.
 • De vetopslag.
 • Het metabolisme. Dit is de snelheid waarmee je eten verteerd wordt. Hoe sneller dit proces verloopt, hoe meer calorieën je dagelijks verbrandt. En dat helpt om af te vallen.
 • De werking van bepaalde hormonen en neurotransmitters. Deze bepalen onder andere hoe je je voelt en wanneer je weer honger krijgt en spelen dus een grote rol bij het ontstaan van overgewicht, dan wel bij verantwoord afvallen.
 • Het versterken al dan niet het verzwakken van je immuunsysteem.
 • Je cognitieve vermogens. Hierbij kun je denken aan concentratie, geheugen en zelfs het ontstaan van dementie.
 • De gezondheid van je darmen. Veel chronische ziekten ontstaan namelijk in de darmen.
Rommel erin, rommel als resultaat

Wanneer je dus vaak rommel eet, om het zo maar te noemen, wat verwacht je dan van je lichaam? Als het Formule 1 Team van Max Verstappen de verkeerde brandstof in de bolide gooit, zou de motor dan in de soep lopen? Zou zijn wagen dan goed kunnen rijden?

De bottom line die je hier kunt onthouden is dit:

Het eten van ongezonde voeding leidt tot ongezonde effecten in je lichaam

Derhalve heeft eten en drinken invloed op je lichaamsgewicht, je vetpercentage, je gevoel van welzijn en de werking van al je organen. De werking van je organen betreft onder andere je hart, je lever, je nieren en ook je hersenen.

Wat je eet en drinkt heeft dus ook invloed op mogelijke risico’s dat je chronisch ziek wordt. Denk hierbij aan het ontstaan van chronische aandoeningen zoals:

 • Hart- en vaatziekten
 • Diabetes 2
 • Osteoporose
 • Diverse vormen van kanker
 • Hoge bloeddruk
 • Het ontstaan van dementie, Alzheimer en Parkinson.

“Je bent wat je eet”, is dus niet zomaar een kreet. Alle stoffen die je binnen krijgt door te eten en te drinken (eiwitten, vetten, koolhydraten en ook suikers, E-nummers en bestrijdingsmiddelen) doen iets in en met je lichaam. Sommige stoffen bouwen je lichaam op en sommige stoffen slopen je lichaam of maken je dikker.

En het gaat nog verder dan dat

Ook het eten wat jouw eten heeft gegeten is van invloed op jouw gezondheid.

Het vlees van een koe die haar hele leven lang maïs en speciaal dierenvoer heeft gegeten en altijd op stal heeft gestaan, heeft een andere uitwerking op je lichaam, wanneer je het eet, dan het vlees van een koe die haar natuurlijke voeding (gras) heeft mogen eten en die vaak in de wei heeft gestaan.

Het maakt dus nogal een verschil welk stukje vlees (van welke koe) je eet.

Dit geldt niet alleen voor koeien, ook voor kippen, vis, lam en varken. En dit geldt ook voor de voedingsmiddelen die we van deze dieren eten zoals eieren en zuivelproducten.

Zeer complex

Onze hedendaagse voeding zit dus heel erg complex in elkaar. Aan de ene kant kunnen we niet zonder de industriële aanpak van de landbouw-, verwerkings- en voedingsmiddelenindustrie en de visserij. We zijn simpelweg met te veel mensen op deze wereld, er zijn te veel monden te voeden.

Het is dan ook niet reëel om te bedenken dat al die miljarden mensen op onze planeet hun eigen moestuintje zouden moeten beheren en zelf een paar kippen, schapen, koeien en varkens moeten houden. Dit experiment heeft overigens wel plaats gevonden in China, tijdens de Culturele Revolutie van Mao Zedong, in de vorige eeuw. Maar dit was verre van een succes te noemen. Miljoenen mensen kwamen om van de honger. Het is dan ook niet reëel om al die miljarden mensen afhankelijk te laten zijn van oogsten waarbij geen bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt.

Er moeten simpelweg heel veel calorieën geproduceerd worden, om al die miljarden mensen dagelijks te voeden. Deze verantwoordelijkheid is enorm groot en het is dan ook niet zinvol om te bedenken dat al die miljarden mensen, over de hele wereld, privé moestuintjes en privéboerderijtjes gaan houden om te voorzien in een meer biologische, milieuverantwoordelijke – minder bestrijdingsmiddelen, fosfaten en minder CO2 uitstoot – en meer duurzame wereldwijde voedselvoorziening.

Natuurlijk moet er veel verbeteren in de huidige voedingsproductie. Natuurlijk moet er meer aandacht komen voor milieu, dierenwelzijn en duurzaamheid. Maar het produceren van voedsel moet echt geregeld worden vanuit politieke, economische en zelfs industriële structuren en instituten.

Helaas is de keerzijde van het huidige voedingsaanbod, dat verreweg de meeste calorieën die je kunt verkrijgen, niet gezond zijn. Je kunt veel meer ongezonde voeding kopen, dan gezonde voeding. Wat die gezonde voeding is, leer je nog allemaal, later in deze cursus.

We duiken nu kort de geschiedenis in om je het mega grote belang van voeding en de productie ervan te onderstrepen.

Voeding beweegt volken

Onze geschiedenis bevat tal van voorbeelden over grote machtige rijken en beschavingen die ophielden te bestaan omdat een aantal oogsten waren mislukt en er te veel monden te voeden waren. De Maya beschavingen in Latijns Amerika zijn hier een voorbeeld van. Deze beschavingen, die honderden jaren hebben bestaan, hielden plotseling op te bestaan.

Weet je overigens waarom na het jaar 1860 meer dan 1 miljoen Ieren naar New York (USA) emigreerden? Er waren geen aardappelen meer. Destijds aten de Ieren vooral aardappelen. Helaas mislukte een aantal oogsten waardoor de bevolking honger leed en er talloze Ieren stierven van de honger. Vele kozen er dus voor om de grote stap te wagen.

Terug naar nu

Voeding is de grootste industrie ter wereld. De bedrijven uit de voedingsmiddelenindustrie zijn vaak machtige en rijke conglomeraten die veel invloed kunnen uitoefenen op de landelijke en internationale politiek. Een stuk of 15 zeer grote voedingsmultinationals bepalen eigenlijk het grootste deel het voedingsaanbod.

Hierbij kun je denken aan multinationals die wereldwijd 10 duizenden fast food restaurants of koffietenten exploiteren. Of je kunt denken aan bedrijven die overal ter wereld frisdrank en chips verkopen. En je kunt natuurlijk ook naar jouw eigen supermarkt gaan en in de schappen te kijken naar de duizenden verschillende merken die je kunt kopen. Al die merken zijn eigendom van een klein groepje bedrijven.

Gelukkig produceren deze bedrijven zo ongelofelijk veel voeding, dat bijna niemand in de Westerse wereld meer honger hoeft te hebben. Ook in Azië, Latijns-Amerika en Afrika neemt het aantal mensen dat dagelijks weinig te eten heeft, af. Aan de andere kant zijn deze voedingsproducten lang niet allemaal even gezond voor je.

Wat doen die bedrijven?

Deze kleine groep bedrijven bewerkt de voeding zodanig, dat het langer verkoopbaar blijft en zodat zij er veel geld aan verdienen.

Om het simpel te stellen; aan een stronk broccoli of een maïskolf wordt niet veel verdiend. Het wordt een andere verhaal wanneer je, als producent of als bedrijf, die broccoli in een zakje kunt stoppen en er vervolgens een sausje wat vlees, en wat pasta eraan kunt toevoegen. Nu is de broccoli langer houdbaar en gemakkelijk te gebruiken. De consument hoeft nu alleen maar het zakje open te knippen, de inhoud in een pan te doen en de maaltijd op te warmen. Het bedrijf dat dergelijke voedingsproducten maakt, verdient hier meer aan dan aan een gewone onbewerkte stronk broccoli. Nog een voordeel voor het bedrijf, het product is nu langer houdbaar, dus de kans dat het verkocht wordt. Dit wordt shell life, ofwel hoe lang het product in de schappen van de supermarkt kan blijven liggen voordat het bederft.

Dit geldt ook voor zogenaamd stortgoed zoals maïs. Zo wordt maïs onder andere verwerkt tot een zoetstof (High Fructose Corn Syrup ofwel HFCS). Deze zoetstof is 100 maal zoeter dan gewone rietsuiker en is verwerkt in onder andere ketchup en frisdrank. Lekker makkelijk en goedkoop voor de producten, maar niet zo gezond. Je lichaam – en vooral je lever – is namelijk niet erg dol op (veel) fructose. Je lever zal de fructose vooral omzetten in vetten en deze vetten komen in de bloedbaan terecht. Dit is niet wenselijk. In de les over suiker en fructose ga je hier nog meer over leren.

Andere voorbeelden van stortgoederen zijn granen en soja. Het voordeel van deze goederen voor de producenten; ze zijn lang houdbaar en als granen, soja en maïs verwerkt (geraffineerd) worden dan kunnen 10 duizenden voedingsproducten van gemaakt worden. Denk hierbij aan soepen, sauzen, koekjes, brood, chips, candy bars, pizzabodems, cruesli en cornflakes. Check de etiketten van de voedingsmiddelen in je keukenkastjes maar eens. Let maar eens op hoe vaak je de onderstaande namen tegen komt:

 • Zetmeel
 • Maïs
 • Soja
 • Gehydrogeneerd plantaardig vet

Anders boodschappen gaan doen

Als je wilt afvallen dan is het belangrijk om een aantal patronen te veranderen. Je bent immers niet te zwaar geworden doordat je veel sla, groente en andere gezonde voedingsmiddelen hebt gegeten. Daar moet je gewoon heel erg eerlijk in zijn, voor jezelf. Maar je hoeft ook niet te streng voor jezelf te zijn.

Al die 10 duizenden bewerkte voedingsproducten maken een bezoek aan de supermarkt immers best lastig voor je. Verreweg de meeste van die duizenden voedingsproducten die je in een supermarkt kunt kopen, dragen niet goed bij aan een goede gezondheid en aan je lichaamsgewicht.

De meeste producten maken je dik

Zo’n beetje 80% van het supermarkt assortiment bevat (sterk) bewerkte voedingsproducten. Denk hierbij aan kant-en-klaar maaltijden, diepvriespizza’s, afbakbroodjes, chips en frisdranken. Sterk bewerkte voedingsproducten bevatten doorgaans te veel suikers, kunstmatige additieven, geraffineerde koolhydraten, te veel zout en juist te weinig vezels.

Je gaat in deze cursus leren hoe dergelijke producten je dikker hebben gemaakt. Ook ga je ontdekken dat afvallen vooral een kwestie is van “de knop omzetten”. Je moet je dagelijkse patronen gaan veranderen. Bepaalde gewoontes hebben je immers gebracht waar je nu bent. Daar ben je niet tevreden over en dit wil je veranderen. Wees gerust, dit proces kan heel erg geleidelijk verlopen. De snelheid ervan heb jij zelf in de hand. Belangrijk om te weten:

Vele kleine veranderingen in je dagelijkse voedings- en in je beweegroutine die je consequent en voor langere periode uitvoert leveren grote resultaten op.

Veranderen betekent nu: actie!

Je gaat (stap voor stap) ongezonde en dikmakende gewoonten veranderen in gezonde gewoonten die je slanker, sterker, energieker maken.

Gelukkig vind je in de supermarkt (vooral in speciaalzaken en in biologische winkels) ook heel veel voedingsmiddelen die wel bijdragen aan je gezondheid.

In deze cursus leer je welke voedingsmiddelen je dikker maken en welke voedingsmiddelen bijdragen aan een gezond gewicht. En dat niet alleen, je leert en ontdekt ook hoe je lichaamsprocessen beïnvloed wordt door voeding. Het maakt nogal een verschil of je 100 calorieën suiker binnen krijgt of 100 calorieën eiwitten. Je lichaam gaat totaal verschillend om met deze 2 voedingsstoffen. Het tellen van calorieën, is dus eigenlijk een overbodige bezigheid.

Het is heel erg belangrijk dat je leert hoe de verschillende calorieën werken, zodat je niet meer afhankelijk bent van een (crash) dieet of een nieuwe vermageringsrage. Van groot belang is het dat jij en niemand anders, zelf de regie neemt en verantwoordelijk wordt voor datgene wat je allemaal in je mond stopt.

Wees vooral eerlijk naar jezelf toe, vooral wanneer het even niet lukt. Dit soort momenten ga je meemaken, gegarandeerd. Leg de schuld van de dingen die niet goed gaan neer bij anderen, maar bij jezelf. Je zult zien dat wanneer jij eerlijk naar jezelf kijkt en goed analyseert waarom sommige dingen niet lukken – je vindt het bijvoorbeeld heel erg moeilijk om overdag niet te snoepen – je eigenlijk tot de kern van het probleem komt.

Lacunes van vroeger die je nu probeert te vullen

Vaak betreft het een probleem uit je verleden. Dit kan variëren van onverwerkte jeugdtrauma’s, tekortkomingen in je opvoeding, het feit dat jij je altijd de mindere hebt gevoeld en vervelende ervaringen op de basisschool. Vaak zijn mensen zich hier niet bewust van. Maar de meeste problemen die je ervaart, of veel onbewuste gedachten en emoties die je ervaart komen voort uit ervaringen uit het verleden.

Ik ben geen mental coach, wel heb ik enorm veel over dit onderwerp gelezen. Deze cursus gaat dus niet in op het oplossen van je persoonlijke issues. En geloof mij, iedereen heeft ze! Maar ik wil je wel meegeven dat onprettige gedachten, gevoelens en emoties vaak je daden bepalen. Ofwel; je (onbewuste) gedachten beïnvloeden je dagelijkse handelingen. Dit maakt afvallen dus vooral een mentaal proces en daarom met de knop echt om. Je gaat namelijk dingen doen die buiten de grenzen van je comfortzone liggen.

Maar, geen nood. Deze cursus telt 18 lessen en tal van Topics. Je gaat dus heel erg veel leren over gezond leven, gezond eten en afvallen. Hoe meer je hierover te weten komt, hoe beter jij de juiste keuzes kunt maken en hoe makkelijker het zal gaan worden.

Afvallen door kennis te krijgen van belangrijke lichaamsprocessen

Je wit niet meer afhankelijk zijn van (het zoveelste) dieet, toch? Daarom doe je deze cursus. Je moet leren hoe je lichaamsprocessen werken, die met afvallen te maken hebben, zodat jij zelf de juiste voedingskeuzes kunt maken. Niet alleen voedingskeuzes overigens, ook lichaamsbeweging, stress en slaap spelen een belangrijke rol bij afvallen.

Zo leer je het belang kennen van een constante bloedsuikerspiegel en welk type voeding ervoor zorgt dat deze constant blijft. Een constante bloedsuikerspiegel is bijzonder belangrijk om een gezond gewicht te behouden en te verkrijgen. Een sterk fluctuerende bloedsuikerspiegel staat namelijk in relatie met overgewicht en tal van chronische aandoeningen zoals diabetes 2.

Ook leer je het belang van een goede stofwisseling (het metabolisme) kennen en de rol van bepaalde hormonen. Je leert waarom en hoe bepaalde voedingsstoffen je dik maken omdat deze voedingsstoffen bepaalde hormonen prikkelen de onder andere de vetopslag stimuleren. Het eten van die voedingsproducten maakt je dus automatisch dikker, dan wanneer je een ander voedingsmiddel zou eten met precies hetzelfde aantal calorieën.

Ook leer je om zelf te bepalen of je een gezond gewicht hebt en je ontvangt globale schema’s met voorbeelden van goede voeding.

Beweging is ook belangrijk

Naast goede voeding is ook lichaamsbeweging belangrijk. Wanneer je een gezond gewicht wilt (behouden), of wilt afvallen, of je wilt je fitter voelen dan is lichaamsbeweging belangrijk.

Er wordt wel gesteld dat lichaamsbeweging het beste (medicijn) is wat je kunt “innemen” om de risico’s op chronische aandoeningen zoals diabetes 2 en osteoporose, overgewicht en mentale degeneratie en depressieve gevoelens te verminderen.

Moet je dan 3 keer per week naar de sportschool en jezelf iedere keer flink afbeulen?

Nou, dat valt wel mee. Dit helpt zeker, maar je hebt momenteel waarschijnlijk een druk en overvol schema. Om 3 keer per week naar de sportschool te gaan valt wellicht niet in te passen in je schema. Er zijn immers nog tal van andere taken te volbrengen zoals werk, het huishouden en het opvoeden van kinderen. Hoe zorg je er nou voor dat je toch genoeg lichaamsbeweging krijgt? Je leert het in de lessen over lichaamsbeweging.

De inhoud van de cursus

Dan even wat praktische informatie over deze cursus. De informatie van deze cursus is generiek van aard. Dat wil zeggen dat je deze kennis overal kunt terugvinden. Ik heb tientallen boeken gelezen, honderden studies gezien en duizenden artikelen gelezen. Jij kan dit ook. Maar ik heb alles netjes voor je samengevat, uiteengezet en de zin van de onzin gescheiden. Het heeft daarom een paar jaar geduurd voordat ik deze cursus kon ontwikkelen.

Generieke informatie

Je de meeste info dus ook zelf vinden op internet, in wetenschappelijke onderzoeken (ook via internet beschikbaar), boeken, opleidingen en krantenartikelen. Het kost je een paar jaar, om al deze kennis te vergaren. De informatie is publiekelijk toegankelijk en in overvloed beschikbaar. Denk hierbij aan de openbare online bibliotheken van Harvard, de US National Center of Biotechnology Information (PubMed) en de gerenommeerde Mayo Clinic.

Er is ongelofelijk veel (echt heel erg veel) informatie beschikbaar. Het was dus een bijzonder tijdrovende klus om al die informatie te bestuderen en te beoordelen op relevantie. Veel van de informatie die je over voeding vindt is bijvoorbeeld tegenstrijdig. Dus, wat is nou waar?

Hoe dan ook, ik heb er veel moeite voor gedaan om (mijns inziens) een goed beeld te scheppen over gezond eten, gezond leven en een gezond gewicht. Ik ben al jaren actief op het gebied van gezond leven, eten en gewicht. Via mijn website NLbewustgezond.nl (opgericht in 2013) kun je honderden artikelen lezen over de verschillende onderwerpen die, naar mijn idee, behoren tot gezonde levensstijl. Ook heb ik 7 e-boeken geschreven die gelukkig veel gelezen worden.

In mei van 2018 heb ik ook de studie Voedingsdeskundige aan het CIVAS afgerond. Deze studie is een HBO studie en wordt erkend door de Belangen Associatie Therapeut en Consument (BATC), de Kwaliteit en Toetsing Natuurgerichte Opleidingen (KTNO) en de Vereniging ter Bevordering van Alternatieve Geneeswijze (VBAG).

 

Scope

Ook wil ik benadrukken dat mijn scope als voedingsdeskundige gericht is op de gebieden van gezond gewicht, afvallen, je fitter en gezonder voelen en het voorkomen van chronische aandoeningen. Het advies dat ik je geef heeft derhalve betrekking tot het voedingspatroon en tot bepaalde vormen van lichaamsbeweging. Met gezonde voeding en voldoende lichaamsbeweging verklein je namelijk de risico’s op overgewicht en op chronische aandoeningen zoals kanker, diabetes 2, dementie, hart- en vaatziekten, staar en osteoporose.

Mijn scope ligt dus niet op het gebied van allergieën, voedingsintolerantie, huidaandoeningen en dergelijken. Met dergelijke onderwerpen ben ik natuurlijk wel bekend, maar voor deze zaken geldt een andere benaderingswijze.

Zelf verantwoordelijk

Ook wil ik nogmaals benadrukken dat je ten aller tijde zelf verantwoordelijk bent voor wat je eet, hoe je leeft en hoeveel je beweegt. Je gezondheid is een kostbaar bezit, waar jij zelf verantwoordelijk voor bent.

Hieronder tref je alle lessen. Elke les wordt afgesloten met een quiz, waarin je een aantal vragen moet beantwoorden. De beoordeling vindt geheel automatisch plaats, de uitslag heb je dus direct binnen. Ook blijven de lessen voor jou toegankelijk. Je kunt een les dus meerdere keren inzien.

Heel veel succes met de cursus. Ik wens je een goede reis naar een gezond gewicht.

Course Content

Lessons Status
1

Les 1: Manieren om je (over)gewicht te meten

2

Les 2: Waarom overgewicht gevaarlijk is?

3

Les 3: Waarom worden we dik?

4

Les 4: Een calorie is geen calorie

5

Les 5: Hoe stress je dik kan maken

6

Les 6: Slaap je slank

7

Les 7: Hoe neurotransmitters je dik kunnen maken

8

Les 8: De rol van je metabolisme

9

Les 9: De rol van je bloedsuikerspiegel

10

Les 10: De rol van hormonen

11

Les 11: Je bent wat je eet

12

Les 12: Koolhydraten

13

Les 13: Suiker en fructose

14

Les 14: Alcohol

15

Les 15: Vetten

16

Les 16: Eiwitten

17

Les 17: De uitleg van micronutriënten

18

Les 18: Welke vormen van lichaamsbeweging helpen je aan een gezond gewicht?

19

Nawoord en dankwoord

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!

Andere bekeken ook:

Gezonde levensstijl

Waarom kunstmatige zoetstoffen je toch dik kunnen maken

Lees meer
Mentaal welzijn

Ricardo Semler; geef werknemers vertrouwen

Lees meer
Afvallen

Fitter, gezonder en meer geluk. Hoe doe je dat?

Lees meer

Mis geen gezonde tips meer