Wil je langer en gezonder leven? Doe dan als deze mensen.

Lekker en gezond levenEen lekker lang en gelukkig leven, dat is toch wat de meeste mensen willen. Maar op de een of andere manier lijkt dat niet altijd te lukken. Een goede kwaliteit van leven, zonder vervelende ziektes en derhalve gezond oud worden is echter geen utopie. Hoewel het leven van ongeveer de helft van de westerlingen in het teken staat van overgewicht en ziekten zoals diabetes 2 en tal van andere aandoeningen die zich progressief ontwikkelen, kan dat leven anders. Om je leven gezonder te maken doe je er goed aan je omgeving te veranderen. 

Gezonder en langer leven, onderzocht

De onderzoeker Dan Buettner onderzocht tussen het jaar 2000 en 2010 diverse bevolkingsgroepen en hij ontdekte 5 verschillende volken die gemiddeld gezien langer in een goede gezondheid leven, dan westerse volken. Dit onderzoek deed hij samen met de TV zender National Geografic. Buettner ontdekte niet alleen dat de mensen een langer leven hadden (relatief veel 100 plussers), maar dat juist typische ouderdomsziekten zoals hart- en vaatziekten, diabetes 2 en kanker veelal ontbraken.

Welke 5 groepen mensen leven dan langer?

De onderstaande groepen mensen leiden – gemiddeld gezien – een langer en gezonder leven dan andere groepen mensen zoals wij. Het is opvallen dat relatief veel mensen op een gezonde manier de respectabele leeftijd van 90 jaar oud bereiken.

  1. Inwoners van het Japanse eiland Okinawa
  2. De bewoners van het Italiaanse Sardinië
  3. Leden van De Zevende Dag Adventisten uit Californië (heel religieus)
  4. Bewoners van het Griekse eiland Ikaria
  5. De Nicoya uit Costa Rica

Wat doen die bewoners dan om langer te leven en meer levenskwaliteit te ervaren? Buettner vond 9 gemeenschappelijke kenmerken, volgens welke deze groepen hun leven leidden.

1. Het hebben van een doel

Het dagelijks hebben van een doel kan, volgens Dan, zo’n 7 jaren aan je leven toevoegen. Een doel kan zijn om voor je gezin te zorgen, of om je werk te doen (wat je natuurlijk wel leuk vindt om te doen), maar je kunt ook denken aan vrijwilligerswerk.

2. Beweging

De 5 bevolkingsgroepen blonken niet uit in sport. Ze sportten eigenlijk nauwelijks. Maar zij kregen wel veel natuurlijke beweging. Hierbij kun je denken aan het verbouwen van groente en het weinig gebruik te maken van auto’s zodat deze mensen zich te voet of met de fiets dienen te verplaatsen.

3. Stress ontladen

Iedereen bouwt dagelijks stress op. Dat hoort nu eenmaal bij het leven. Deze mensen ook. Maar wat deze groepen dagelijks doen is dat ze de stress dagelijks laten afvloeien. De ene groep doet dat biddend, de andere mediteert regelmatig en in Sardinië nemen ze een borrel.

4. Niet teveel eten

Deze mensen leven ook wat langer doordat ze wat minder eten. Ze eten totdat ze ongeveer voor 80% vol zitten. De Fransen doen dit ook.

5. Groenten en bonen

Groenten en bonen staan op het menu en vormen de basis van het dieet. Veel groente dus. Er wordt ook vis en vlees gegeten, maar minder.

6 Lekker wijn drinken

Alcohol en dan vooral rode wijn blijkt een het leven te verlengen. Mits je het bij 1 tot 2 glazen houdt per dag. Als je 6 dagen geen alcohol drinkt en 1 dag heel veel, dan draagt die gewoonte niet bij aan een gezonder leven.

7. Sociale banden

De sociale banden zijn heel erg hecht bij deze groepen. Men is trouw aan elkaar en zorgt voor ouderen, zieken en kinderen indien dat nodig is.

8. Geloof

Het bleek dat verreweg de meeste mensen uit deze groepen een vorm van religie aanhangen. Bij De Zevende Dag Adventisten is dat logisch. Maar goed, door zo’n 4x per maand het geloof te belijden zou er tussen de 4 tot 14 jaar aan het leven toegevoegd kunnen worden, volgens Dan.

9. De juiste omgeving

Door in de juiste omgeving te leven, kunnen deze mensen gezonder oud worden, zonder ziektes. Als veel mensen om je heen roken, dan is de kans dat jij (mee)rookt vrij groot. Leef je in een omgeving waar veel overgewicht voorkomt, dan is de kans wat groter dat jij ook overgewicht ontwikkeld.

Het belang van omgeving

Ik ga even door met punt 9. Want daar ligt een cruciaal punt. Als je omgeving ongezond is, dan is dat van grote invloed op jouw leven. En laat de westerse samenleving nou niet bepaalt de meest gezonde samenleving zijn. We leven, simpel gezegd, in een obese omgeving (1), die ons dik maakt en ons leven er niet bepaalt gezonder op maakt.

Buettner is van mening (en niet alleen hij) dat een ongezonde levensstijl voor 80% bijdraagt aan overgewicht en chronische ziekten. Slechts 10% zou genetisch bepaald zijn. Maar goed, in Amerika wordt jaarlijks voor bijna $ 1.000 miljard aan het bestrijden van die ziektes besteed. In Nederland is dat zo’n € 90 miljard.

Ongeveer 4% van het overheidsbudget wordt besteed aan de preventie van ziektes. Als je dat nou eens omkeert, denk je nu wellicht. Nou, dat heeft Buettner gedaan. Eerst heeft hij zocht hij uit hoe groot de omgeving (punt 9) eruit ziet, van de gemiddelde Amerikaan en vervolgens heeft hij hele concrete punten gedefinieerd, waarmee die omgeving verbetert kan worden.

Project Blue zones

Het blijkt dat de gemiddelde Amerikaan leeft in een omgeving met een straal van ongeveer 20 mijl. Wonen, werken en school creëren dus een straal van ongeveer 20 mijl rond die persoon. Wat er in die 20 mijl te verkrijgen is aan voeding, drinken, de mate van vervuiling, of er genoeg parken zijn en of het veilig is, bepaalt dus in grote mate het leven van die persoon.

Vervolgens definieerde Dan een vijftal punten, die heel concreet het leven op een positieve manier kunnen beïnvloeden. Die punten zijn:

  1. Regelgeving.
    Een taak van de overheid. Mag je bijvoorbeeld roken in gebouwen, mag er fastfood verkocht worden op scholen en hoe kun je de openbare voorzieningen (parken, wandelpaden) zo veilig mogelijk maken?
  2. Omgeving.
    Zijn er parken, veilige trottoirs en fietspaden? Kunnen kinderen zelfstandig naar school lopen?
  3. Gebouwen.
    In scholen werd ingesteld dat de leerlingen niet meer op de gangen mochten eten. Dit leidde tot een daling in het gemiddelde BMI. Door zoiets simpels, kwamen leerlingen dus minder aan.
  4. Inner self 
    Heb je een doel in je leven? Dit is iets waar jij zelf voor kunt zorgen.
  5. Optimaliseren persoonlijke relaties
    De normale omgang tussen mensen (gezinsleden, buurtbewoners) werd gestimuleerd. Gewone sociale omgang en gewoon praten met elkaar, kan het risico op een hartaanval behoorlijk reduceren.

Het project heet Blue zones (2) en Dan mocht het in de praktijk uitvoeren. Hij deed dit in een typisch Amerikaanse gemeenschap van ongeveer 19.000 inwoners.

Resultaten

De resultaten waren prachtig. De gezondheidskosten voor werknemers daalden met 40%, men viel af (1,4 kilo), het ziekteverzuim daalde met 20%, mensen zeiden zich gelukkiger te voelen en er zou gemiddeld genomen 3,2 jaar langer aan het leven kunnen worden toegevoegd.

Wat kun jij hiermee?

Wat je hier lees is eigenlijk dat als je de omgeving verandert, je de mens verandert. De omgeving is dus bepalend. In Nederland zijn er soortgelijke initiatieven zoals het JOGG. De deskundige op het gebied van overgewicht in Nederland, Prof. Dr. Jaap Seidell heeft dit project bij diverse gemeentes met succes weten in te voeren.

Het komt erop neer dat je niet als individu aangekeken hoeft te worden op je overgewicht, maar dat het systeem en de omgeving waarin je woont dienen te veranderen. Biedt jouw omgeving gezonde keuzes, dan maak je automatisch gezondere keuzes.

Langer en meer kwaliteit van leven, begint op je bord

Gezonde VoedingVoeding bepaalt in belangrijke mate hoe je je voelt, hoeveel je weegt en hoeveel energie je hebt.

Er bestaat een verband tussen onze westerse eetgewoontes en de trend in overgewicht, diabetes 2 en allerlei andere vervelende ziektes. In Gezonde Voeding lees je over de preventieve werking van voeding. Het geeft je tal van alternatieven en inzichten.

Gezonde Voeding is ook als paperback verkrijgbaar.

Bronnen:
(1) http://www.kennislink.nl/publicaties/dik-door-schuld
(2) http://www.bluezones.com/wp-content/uploads/2015/01/Nat_Geo_LongevityF.pdf

https://www.youtube.com/watch?v=waGHi6aMzh8
http://circ.ahajournals.org/content/118/3/214.short
https://jongerenopgezondgewicht.nl/

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!