Waarom oervoeding in deze tijd juist modern is

oervoedingOervoeding is in onze huidige tijd steeds populairder aan het worden en dat is niet zonder reden. Oervoeding wordt ook wel paleo genoemd en in diverse boeken, waaronder die van Weston Price, komen de voordelen uitgebreid aan bod. Maar goed, wat heeft die oervoeding jou dan te bieden? Daarover gaat deze blog. 

Wat is oervoeding?

Oervoeding is voeding uit de tijd dat wij nog jager-verzamelaars waren. Deze periode heette de Paleolithische tijd en die tijd begon zo’n 2 miljoen jaar geleden en eindigde toen mensen zich gingen toeleggen op landbouw en veeteelt, zo’n 20.000 jaar geleden. De oervoeding bestond vooral uit bessen, noten, zaden, pitten, vlees, vis, knollen, groente en fruit. We aten rechtstreeks uit de natuur.

De woorden oervoeding en paleo worden vaak door elkaar gebruikt. Maar het komt eigenlijk op hetzelfde neer. Tegenwoordig is het paleo dieet erg populair omdat mensen er zich fitter door voelen, ze vallen af en bepaalde aandoeningen zoals allergieën kunnen verdwijnen.

Wat eten we tegenwoordig?

Onze voorouders besloten dus zo’n 20.000 jaar geleden massaal om landbouw en veeteelt te gaan bedrijven. Zodoende deden granen (veel koolhydraten) en zuivel (onder andere koemelk) hun intrede. Het was natuurlijk veel gemakkelijker om je voedsel naast je huisje te verbouwen en het vee daar rond te laten scharrelen, dan dat onze voorouders (de jager-verzamelaars) dagelijks urenlang de vlakten afstruinden, op zoek naar eten.

Landbouw was dan weliswaar gemakkelijker het was niet per se gezonder. Er ontstonden nieuwe ziekten. Maar goed, laten we even snel een reisje maken van de tijd van de oervoeding en de prille landbouw ontwikkelingen naar een nieuwe periode van omvangrijke voedingsveranderingen. De industriële revolutie. Door de industriële revolutie werden de voedingsmiddelen die op het land en middels veeteelt werd geproduceerd, grondig bewerkt waardoor vele gezonde voedingsstoffen verloren gingen.

Bewerkte voeding

Tegenwoordig is bijna al het eten bewerkt. Bewerkte voedingsmiddelen zoals ontbijtkoek, croissant, toastjes, kroketten, drop, hamburgers, vissticks enzovoorts zou je als lekker kunnen bestempelen, maar ze voeden ons niet meer zoals oervoeding dat deed. Ze vullen meer dan dat ze voeden. Onze genen (DNA) verandert ongeveer 0,5% per 1 miljoen jaar. Je kunt je dus voorstellen dat het huidige eten een soort science fiction vormt voor je lichaam.

Omdat je lichaam nog lang niet is aangepast aan de huidige voeding – het bevindt zich eigenlijk nog steeds in de tijd van de oervoeding – kunnen je hormonen in de war raken en kunnen allergieën ontstaan, auto-immuunziekten, obesitas, overgewicht, bepaalde typen kanker en nog veel meer aandoeningen.

Er bestaat derhalve een verband tussen onze typische westerse (welvaartsziekten) en de consumptie van bewerkte voeding, fast food, junk food, frisdranken en gesuikerde zuivelproducten.

Dus wat kun jij ermee?

Maar goed, alles leuk en aardig maar wij leven niet meer in een tijd waarin wij er zelf op uittrekken om een stuk vlees, vis of een plant op te zoeken om het op te eten. Nee, wij gaan gewoon naar een winkel. Gelukkig kun je in die winkel nog wel bepaalde vormen van oervoeding vinden.

Als jij meer zou eten in de richting van oervoeding, welke voordelen zou je dan kunnen ervaren?

  1. Je hebt meer energie.
  2. Een stabielere bloedsuikerspiegel waardoor hongergevoelens afnemen.
  3. Je vetverbranding krijgt een impuls waardoor je zou afvallen en slanker kan worden.
  4. Minder vetopslag, omdat de meeste voedingsstoffen van oervoeding direct worden gebruikt door je lichaam,
  5. Je weerstand (immuunsysteem) verbetert.
  6. Minder last van allergieën.
  7. Een beter huid en eventueel minder acne.
  8. Je slaapt beter.
  9. De kans op allerlei westerse (welvaartsziekten) wordt minder.
  10. Darmklachten nemen af.
  11. Een hoger libido (kan een sterke motivator zijn).
  12. Je lichaam kan zich wat beter herstellen, omdat het veel minder niet-lichaamseigen stoffen binnen krijgt.

Wie doet het?

Er bestaan nog steeds bevolkingsgroepen die zich voeden volgens de principes van oervoeding. Het bekendste voorbeeld is de Masaï. Zij eten vrij veel vlees en drinken vrij veel vette (rauwe) melk. Maar ook de Inuit (eskimo’s uit Groenland) eten bijzonder veel vetten in de vorm van vis en zeehondenvlees.

De Amerikaanse tandarts Weston Price, deed zo’n 100 jaar geleden al onderzoek naar de effecten van oorspronkelijk eten. Hij vond het namelijk vreemd dat er in zijn praktijk steeds meer mensen kwamen met gaatjes in hun gebit, scheve tanden en andere (voor hem) vreemde afwijkingen.

In ongeveer 10 jaar tijd bestudeerde hij diverse volkeren die volgens de principes van oervoeding leefden. Zijn bevindingen zette hij uiteen in het boek Voeding en Fysieke Degeneratie en hij vervulde hiermee de pioniersrol voor een pleidooi voor oorspronkelijk eten.

In de huidige tijd is het niet gemakkelijk om oervoeding te eten. Maar goed, je kunt jezelf aanleren om wekelijks 80% van je maaltijden uit oervoeding te laten bestaan en 20% uit westerse voeding.

Wil je gezonder eten?

Gezonde VoedingVoeding bepaalt in belangrijke mate hoe je je voelt, hoeveel je weegt en hoeveel energie je hebt.

Er bestaat een verband tussen onze westerse eetgewoontes en de trend in overgewicht, diabetes 2 en allerlei andere vervelende ziektes. In Gezonde Voeding lees je over de preventieve werking van voeding. Het geeft je tal van alternatieven en inzichten.

Gezonde Voeding is ook als paperback verkrijgbaar.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!