Suiker is een drug. Hoe ga je ermee om?

Suiker is een drugSuiker is de laatste tijd in opspraak geraakt. Het zou dezelfde werking hebben als een drug. Diverse gezaghebbende mensen pleiten voor een tax op suiker, omdat het witte goedje de gezondheid enorm schaadt en overgewicht en obesitas veroorzaakt. Hoe kan het nu, dat suiker in hetzelfde rijtje geplaatst kan worden als alcohol, tabak en cocaïne? Wat doet suiker dan met ons? Hoeveel suiker eten we eigenlijk en hoe ga je ermee om? Er zijn inmiddels talloze onderzoeken uitgevoerd over de werking van dit zoete goedje en er is er niet 1 te noemen die de positieve aspecten onderschrijft. Ok, het is lekker. Het is o zo lekker. Stel je eens een ongezoet gebakje voor, dat is geen feest. Hoog tijd dus om eens te kijken hoe je ermee om kunt gaan, zodat het voor jou geen schadelijke effecten oplevert.

Is suiker verslavend?

De mens heeft een biologische voorkeur naar zoet. De oorzaak hiervan kun je zoeken in de evolutie, toen de smaak zoet een deel van onze overleving inhield, of je kunt de voorkeur naar zoet zoeken in het feit dat baby’s als eerste smaak, de smaak van zoete moedermelk proeven. Hoe je het wilt zien, maakt eigenlijk niet uit. We houden van zoet. Wat gebeurt er eigenlijk wanneer je suiker eet? Suiker kent dezelfde neurologische patronen als een drug. Dit is onder andere getest op ratten. Voor diverse onderzoeken, naar de verslavende werking van suiker, werden ratten suiker gevoerd, middels een mierzoet drankje en vervolgens werden daar andere stimuli naast gelegd, zoals cocaïne. De ratten bleken best een fan van cocaïne te zijn, maar gaven de voorkeur toch echt aan dat andere witte goedje. Daar bleven ze maar van smullen. Blijkbaar hief suiker alle remmingen op, voor wat betreft de inname van calorieën.

Dieren en mensen kennen een soort van rem. Wanneer je genoeg hebt gegeten, geven je hersenen signalen van verzadiging af. Je stop dan met eten. Suiker heft die rem op. Het verstoort de normale werking van beloning en verzadiging. Hiermee volgt suiker dezelfde neurologische paden als drugs, alcohol en tabak. Bij de ratten bleek dat wanneer ze gestraft werden, om hun suikerconsumptie te stoppen, dat ze de straf ondergingen, om toch te kunnen consumeren. Dit straffen werd in het ene onderzoek gedaan middels elektrische schokjes, in een ander onderzoek werd in het midden van hun kooi zoet neergelegd (ratten hebben een hekel aan open ruimten), of dat ze op een pedaaltje dienden te trappen om de zoetstof binnen te krijgen. Dit is op zich wel opmerkelijk, want bij menig ander verleidend goedje, waren de ratten niet bereid de straf te ondergaan, om hun beloning te incasseren.

Op basis van dit soort onderzoeken zou je kunnen concluderen dat suiker verslavend is. Ga anders zelf maar na; wanneer je iets eet dat veel koolhydraten of eiwitten bevat, raak je verzadigd en hoef je niet meer. Wanneer je iets zoets eet, zoals koek, dan ga je dat stadium voorbij. Dan kun je doorgaan totdat je buikpijn krijgt en zelfs verder dan dat. Naast de verslavende werking, verstoort suiker je normale spijsvertering. Het onttrekt allerlei mineralen uit je lichaam, zodat er tekorten ontstaan. Suiker zorgt voor ook voor bloedsuikerpieken, die uiteindelijk weer diabetes 2 kunnen veroorzaken. Allemaal niet zo handig dus. Hoeveel suiker eet de gemiddelde Nederlander eigenlijk? Jaarlijks eet de gemiddelde Nederlander 32 kilo suiker. Dat is vaak niet de suiker die je in je thee of koffie doet, maar zijn veelal toegevoegde suikers.

In groente, fruit en andere natuurlijke voedingsmiddelen vindt je ook suiker. Je hebt dagelijks suiker nodig, voor bijvoorbeeld het normaal functioneren van je hersenen. De maximale hoeveel suiker die je lichaam dagelijks in staat is te verwerken ligt tussen de 300 en 400 calorieën. Die calorieën vind je dus in fruit en groenten, maar deze calorieën zitten ook in 1 gevulde koek, of in 1 candy bar met 1 blikje frisdrank, of wat dacht je van gezoete zuiveltoetjes? Je lichaam heeft dus maar heel weinig suiker nodig, per dag, om normaal te kunnen functioneren. Die suiker kun je bijvoorbeeld halen uit groeten, fruit, peulvruchten, volkoren pasta, quinoa en amaranth. Je kunt hier meer over lezen in mijn e-boek Gezonde Voeding, welke ook verkrijgbaar is als paperback. Maar eerst geef ik je een paar tips over hoe je met suiker om kunt gaan

Hoe ga je ermee om?

  1. Vermijd bewerkte voedingsmiddelen: in bewerkte voedingsmiddelen is vaak veel suiker verwerkt. Bewerkte voedingsmiddelen zijn onder andere wit brood, witte pasta, soepen en sauzen uit pak, candy bars, fruitrepen, zuiveltoetjes, frisdrank, vruchtensappen uit pak, bewerkte ontbijtgranen, koekjes, witte rijst, voorverpakte worsten enzovoort. Het probleem is, dat bewerkte voedingsmiddelen overal worden verkocht.
  2. Houd je bloedsuikerspiegel stabiel: door pieken in je bloedsuikerspiegel, wegens inname van enkelvoudige koolhydraten en/of suiker, stijgt je bloedsuikerspiegel, wat tevens de aanmaak van insuline stimuleert. Uiteindelijk resulteert deze piek in een hongergevoel en wil je weer eten, terwijl je al voldoende calorieën tot je hebt genomen. Zie hier, in een notendop, het ontstaan van overgewicht. Een van de belangrijkste oorzaken diabetes 2 is insulineresistentie, voortkomend uit bloedsuikerpieken.
  3. Gezonde VoedingVerhoog je gelukshormoon serotonine: goed slapen, gezonde voeding en beweging verhogen je gelukshormoon. Hierdoor is je hang naar een beloning significant minder. Serotonine regelt onder andere je eetlust. Hogere niveaus van serotonine leidt dus onder andere tot minder vreetbuien of emotie-eten.
  4. Eet gezonde voeding: groente en fruit zijn voorbeelden van gezonde voeding. Groenten en fruit bevatten vele mineralen en vitaminen die de tekorten die door suiker ontstaan, weer aanvullen.
  5. Elimineer stress: stress maakt het hormoon cortison vrij, waardoor je bloedsuikerspiegel stijgt.
  6. Beweeg: bewegen is goed voor je spijsvertering en het verbranden van de nodige calorieën.
  7. Drink water: soms verlang je naar iets zoets, terwijl je lichaam is uitgedroogd en eigenlijk naar water verlangt. Drink dus genoeg water.

 

 

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!