Stress, gooi het eruit!

StressIedereen heeft wel eens last van stress. Dat is op zich niet erg, je maakt je altijd wel ergens zorgen over of je hebt het altijd wel ergens druk mee. Maar het is niet de bedoeling dat de stress de overhand gaat krijgen. Wanneer je stress als normaal gaat ervaren, dan ben je niet goed bezig. Als dat gebeurt dan ondervind je vroeg of laat de negatieve gevolgen van je opgebouwde stress. Het gebeurt wel dat mensen niet lekker in hun vel zitten, prikkelbaar zijn, een burn out krijgen en zelfs depressief worden. En dat allemaal door stress. Hoe kun je de impact van stress verminderen. Het is niet erg moeilijk, het vraagt alleen wat discipline.

Waar kan stress toe leiden?

Stress ontstaat doordat je je druk maakt over de dingen die in je leven gebeuren. Stress kan verzaakt worden door privé omstandigheden, door je werk, door het gevoel dat je het niet kunt, dat je niet goed genoeg bent. Ook kun je het benauwd krijgen als je nadenkt over je toekomst, je financiële situatie. Eigenlijk kan alles stress opleveren. Stress is schadelijk. Door een hoofd vol met zorgen, kun je minder goed ontspannen, je voelt je niet lekker, niet vrij. Fysiek kunnen de gevolgen van stress zich uiten in slapeloosheid, allerlei kwaaltjes aan bijvoorbeeld je darmen en in je rug. Het heeft een negatieve impact op allerlei processen in je lichaam, zoals je stofwisseling en je immuunsysteem.

Door stress maak je het hormoon adrenaline aan. Adrenaline zorgt ervoor dat je snel en alert reageert op situaties. Dit kwam in onze oertijd prima van pas. Wanneer er gevaar dreigde, bijvoorbeeld door een wild dier, dan waren onze voorouders prima in staat om snel te handelen. Door de aanmaak van adrenaline, stoppen er allerlei processen in je lichaam en gaat je lijf automatisch lichaamsvet aanmaken. Als je te lang in zo’n stress fase blijft, dan gaat je lichaam het hormoon cortisol aanmaken. En dat is ook niet wenselijk. Hoe gooi je je stress er dan uit?

Hoe gooi je het eruit?

De onderstaande punten zijn geen rocket science, ze zijn zelfs heel gemakkelijk toepasbaar. Het is alleen belangrijk dat je deze punten dagelijks toepast.

  1. Door lichaamsbeweging stress ontladen.

    Dagelijkse lichaamsbeweging helpt je om de opgebouwde stress van die dag af te laten vloeien. Door een klein uur aan lichaamsbeweging te doen, hierbij kun je denken aan sporten, wandelen, klusjes, fietsen en zwemmen, breekt je lichaam op een natuurlijke wijze het hormoon adrenaline af. Daarnaast produceert je lichaam de feel good neurotransmitters dopamine, endorfine en serotonine. Deze stofjes geven je een goed gevoel, zowel tijdens als na het uurtje beweging.

  2. Neem de tijd.

    Vaak leggen mensen zichzelf teveel druk op. Ze “moeten” dit doen en ze “moeten” dat doen. Hoe meer ze doen op een dag hoe beter ze het vinden. Het woord “moeten” vind je nergens terug op deze site, omdat ik het geen fijn woord vind. Maar goed, jezelf teveel druk opleggen is een bron van stress. Tip; maak to do lijstjes en vink de dingen die je gedaan hebt af. Op die manier structureer je je gedachten en visualiseer je de taken die je jezelf oplegt. Vervolgens pak je ze 1 voor 1 op en vink je ze af, indien je een taak hebt afgerond.

  3. Denk positief.

    Dat is natuurlijk wel een open deur, maar het gaat hierom. In je hoofd bepaal je hoe je iets ervaart. En dat bepaalt vervolgens hoe je je voelt. Dus als je bijvoorbeeld het heel stressvol vind om eten te koken, denk dan niet aan het proces van eten koken, maar aan de lekkere gerechten die je straks op tafel zet. Als je je druk maak over je gewicht en je dus wilt afvallen, denk dan niet aan de moeite die het je gaat kosten en de offers die je doet. Maar denk aan het slanke lichaam dat je krijgt, denk aan de kleding van 1 of meerdere maten kleiner.

  4. Een veel vitaminen en mineralen.

    Vitaminen en mineralen worden in rap tempo verstookt door een lichaam in de stress. Daarom is het wel handig om de tekorten aan te vullen. Je vindt ze natuurlijk in groenten, fruit en noten, zaden en pitten.

  5. Eet minder of geen suiker.

    Door stress raakt je lichaam al uit balans, hierdoor krijg je bijna automatisch trek in zoetigheden en ongezonde snacks. Helaas brengt suiker je lichaam nog meer uit balans.

  6. Stap letterlijk uit de situatie.

    Deze heb ik van mijn eigen coach, als je in de stress raakt, door een bepaald voorval, wees je dan bewust van het feit dat je in de stress schiet en doe letterlijk een stapje opzij. Dat stapje opzij maakt het dat je als het ware los komt van de situatie. Adem 1 of 2x diep in (tel tot 10, of neem een klein momentje voor jezelf) en bekijk de situatie na een paar seconden nog eens. Je zult verbaasd zijn over het resultaat.

Stress gooi je eruit door dicht bij jezelf te komen

Wat Je Denkt Ben JezelfWat zou je doen als er geen limieten en beperkingen meer voor jou zouden zijn? Wat zou je willen doen als alles kon en dat grenzen er niet meer voor jou zouden bestaan? Wat als…?  Wat als er nou eens een manier bestaat om datgene te bereiken wat je maar wilt bereiken. 

Succes, zonder grenzen, is er voor iedereen. Alles is mogelijk! Alleen niet iedereen doet het. Dit e-boek Wat Je Denkt Ben Jezelf, helpt je om de vraag Wat, om te zetten in Hoe. Met andere woorden, dit e-boek geeft je de tools die je nodig hebt om datgene te bereiken wat je wilt.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!