Koolhydraatarm eten: het beste wat je kan doen?

Wellicht heb je al vaker gehoord dat koolhydraatarm eten gezond is en dat het erg goed helpt bij afvallen en gewichtscontrole. In dit artikel lees je waarom koolhydraatarm eten werkt als je wilt afvallen en wat eronder wordt verstaan. Wist je trouwens dat ons lichaam juist is gemaakt voor koolhydraatarm eten? Door onze huidige levensstijl echter krijgen veel mensen teveel van de verkeerde koolhydraten binnen. Dit kan al snel leiden tot overgewicht, een niet fit gevoel en tot chronische aandoeningen die aan overgewicht zijn gerelateerd. Denk hierbij aan kanker, dementie, osteoporose, diabetes 2 en hart- en vaatziekten. Kijk maar eens om je heen, meer dan de helft van de Nederlanders heeft overgewicht. Dit is dus een heel groot risico. In dit artikel lees je wat koolhydraatarm eten is en waarom het zo goed werkt tegen overgewicht en voor een goede gezondheid. 

Wat is koolhydraatarm eten?

Goed, wat is koolhydraatarm eten eigenlijk? Veel mensen denken dat je dan geen granen, pasta en rijstproducten meer mag eten. Je zou alleen nog maar vlees en vis mogen eten.

Dat zit toch een beetje anders. Koolhydraten vind je namelijk niet alleen in (volle) granen. Je vindt ze ook in groente, fruit, noten, zaden en peulvruchten.

Laat ik eerst vertellen wat koolhydraatarm eten eigenlijk is. Het is een voedingspatroon.

Koolhydraatarm eten is een voedingspatroon

Koolhydraatarm eten is een voedingspatroon waarbij je vooral het aandeel suiker, sterk bewerkte producten en zetmeel minimaliseert. Suiker, zetmeel en geraffineerde koolhydraten vervang je door voedingsmiddelen die rijk zijn aan gezonde voedingsvetten, vezels en eiwitten.

Koolhydraatarm eten is gezond. Meer weten? Download het e-boek Gezond in 10 stappen.

Je schrapt dus niet alle koolhydraten. Bepaalde koolhydraten zijn namelijk erg gezond voor je. Dit zijn de complexe koolhydraten. Het is juist erg gezond om dit type koolhydraten binnen te krijgen.

Hier komen we straks nog wel op terug. Ik wil namelijk nu even de nadruk leggen op volwaardige voeding.

Koolhydraatarm eten bestaat uit volwaardige voeding

Met volwaardige voeding bedoel ik het eten dat onze voorouders gedurende de gehele evolutie hebben gegeten. Noem dit het oer-dieet of paleo. Waar het op neer komt is dat onze verre voorouders geen chemicaliën, toegevoegde suikers, geraffineerde koolhydraten en genetisch gemanipuleerd voedsel aten.

Ons lichaam is eigenlijk nog helemaal niet eens gewend aan de granen die we eten sinds de landbouwrevolutie. En deze revolutie vond zo’n 20.000 jaar geleden plaats. Na al die jaren is ons lichaam nog niet gewend aan granen.

Je kunt er natuurlijk wel een beetje van eten, maar de massa’s (bewerkte!!) granen die veel mensen dagelijks binnen krijgen draagt niet bij aan een goede gezondheid, een gezond gewicht en een fit gevoel.

Laat staan dat we gezond worden van de massa’s suiker die aan veel voedingsmiddelen toegevoegd wordt. Ook zijn wij niet gewend aan al die junk/fast food dat jarenlang “goed” blijft.

Wat eten we dan niet?

Volwaardige voeding en koolhydraatarm eten bestaat vooral uit voeding waar niet (te veel) aan gesleuteld is. Bij koolhydraatarm eten en volwaardige voeding beperk je de consumptie van de onderstaande voedingsmiddelen/bronnen:

1. Koolhydraatarm eten = veel minder suiker

Minder suiker eten dus. Waarom eigenlijk? Welk effect heeft suiker in ons lichaam? Volgens de Amerikaanse professor Dr. Robert Lustig gaat van suiker een verslavende werking uit (bron). Je eet namelijk onbewust meer van producten die suiker bevatten.

Suiker is aan heel veel voedingsmiddelen toegevoegd om twee redenen:

  • Vanwege de anti-vet manie van de afgelopen 50 jaar is voedingsvet uit veel voedingsmiddelen weggehaald en vervangen voor suiker. Voedingsmiddelen zonder vet smaken namelijk niet lekker en suiker lost dat op.
  • Suiker kost niet veel geld en door suiker aan voedingsmiddelen toe te voegen, verkopen bedrijven nou eenmaal meer. Vooral fructose , in grote hoeveelheden is ongezond (bron)

Suiker is dus Big Business. Jaarlijks krijgt de gemiddelde Nederlander ongeveer 44 kilo suiker binnen. Dit is veel te veel.

Een groot nadeel aan suiker is helaas dat het overgewicht, obesitas, diabetes 2 en hart- en vaatziekten kan veroorzaken (bron).

2. Graan

Onbewust eten we te veel graan (brood en pasta). Dat is niet zozeer jouw fout. Officiële instanties bevelen namelijk aan om het grootste deel van je dagelijkse voeding uit granen te laten bestaan. Er zijn dan ook niet voor niets zoveel graanproducten.

Zie de onderstaande voedingspiramide maar eens. Deze beveelt heel veel koolhydraatrijke voeding aan (zie de bodem van de piramide).

Koolhydraatarm eten. Minder graan. Meer weten? Lees het e-boek Gezond in 10 stappen.

Graan is verwerkt in talloze producten. Lees de etiketten van de voedingsmiddelen die je koopt maar eens. Mensen die allergisch voor gluten zijn bijvoorbeeld, of mensen met coeliakie weten als geen ander dat het best een klus kan zijn om granen te vermijden.

Eet minder graanproducten en kies bijvoorbeeld voor havermout, haver en zilvervliesrijst. Eet gewoon meer groenten. Groenten zijn niet koolhydraatarm en ze dragen prima bij aan een goede gezondheid (van o.a. je darmen) en een goed lichaamsgewicht.

3. Bepaalde plantaardige oliën

Koolhydraatarm eten en vloeibare vetten? Hoort dat bij elkaar? Vetten bevatten natuurlijk geen koolhydraten. Het is wel belangrijk de juiste vetten te kiezen.

Maisolie, sojaboonolie, koolzaadolie, zonnebloemolie en veel frituuroliën bevatten bijvoorbeeld vaak een hoge dosis omega 6 vetten (bron). Deze vetten zijn in principe niet ongezond, maar de hoeveelheid die we ervan binnen krijgen (door sterk bewerkte voeding) is wel ongezond. Het zou ontstekingen in de aderen veroorzaken en dat is niet zo mooi (bron).

Ontstekingen in je aderen verhogen bijvoorbeeld de risico’s op hart- en vaatziekten.

Beter is het om extra virgen olijfolie, kokosolie of kokosvet te gebruiken.

4. Transvetten

Veel bewerkte voedingsmiddelen bevatten nog altijd de zeer ongezonde transvetten (bron). Dit zijn gehydrogeneerde plantaardige vetten. Ze zijn extreem ongezond.

5. Kunstmatige zoetstoffen

Koolhydraatarm eten houdt ook in dat je minder kunstmatige zoetstoffen eet. In veel bewerkte voeding zitten namelijk kunstmatige zoetstoffen. Kunstmatige zoetstoffen foppen je lichaam als het ware, waardoor er allerlei hormonale activiteiten plaats vinden.

Een van de gevolgen van die hormonale activiteiten is dat je lichaam meer zou willen eten en dat het meer lichaamsvet opslaat (bron). Dit wil je liever niet, toch?

6. Dieet en vetvrije producten

De meeste van dieet en vetvrije producten blijken helemaal niet zo gezond voor je te zijn. Vaak bevatten ze juist veel suikers. Check de etiketten maar eens.

7. Sterk bewerkte voeding

Junk food, fast food, snacks en gemaksproducten zoals diepvriespizza’s zijn vaak hoog in calorieën en juist laag in voedingswaarde. Meestal bevatten dergelijke producten sterk geraffineerde koolhydraten.

Sterk geraffineerde koolhydraten laten de bloedsuikerspiegel sterk stijgen en dat lokt allerlei reacties uit in ons lichaam, die kunnen leiden tot overeten en overgewicht. En dat wil je niet, toch?

Koolhydraatarm eten houdt ook in dat je veel minder sterk bewerkte voeding eet. Dit is best moeilijk, omdat het normaal lijkt te zijn om dergelijke producten te eten. De supermarkten liggen er immers vol mee.

Wil je meer weten over koolhydraatarm eten en gezond leven? Download het e-boek Gezond in 10 stappen.

Koolhydraatarm eten, wat eten we dan wel?

Nu we besproken hebben wat je beter maar kunt laten staan, is het tijd om eens te zien wat je wel kan eten. Koolhydraatarm eten bestaat  uit zoveel mogelijk onbewerkte en oorspronkelijke voeding. Dit is het type voedsel waarvoor ons lichaam is gemaakt (bron).

Wat is dat dan? Voorbeelden van gezond en koolhydraatarm eten:

1. Echt vlees

Vlees bevat geen koolhydraten. Toch wel onbeperkt biefstuk eten dus? Nee hoor, ons lichaam heeft ook vezels nodig en vele andere gezonde stoffen om goed te functioneren. Laat ik eerst zeggen wat echt vlees is.

Echt vlees is vlees van gras gevoerde runderen, lam en natuurlijk gevoerde kippen en varkens. Dergelijk vlees bevat mineralen, gezonde vetten en eiwitten.

Kiloknallers, hotdogs en borrelworsten horen daar niet bij. Hoewel dergelijke producten wel tot de categorie koolhydraatarm eten behoren, zou je ze ook kunnen zien als eten, voedingsproducten die arm aan gezonde stoffen zijn en juist rijk aan calorieën.

2. Vis

Vis is niet alleen een prima voorbeeld van eiwitrijk en koolhydraatarm eten. Een portie vis is super gezond. Een lekker visje bevat bijvoorbeeld de gezonde omega 3 vetten. Wist je dat omega 3 vetten kunnen helpen bij afvallen? Zelf eet ik bij voorkeur twee keer in de week vette vis zoals zalm, haring en kabeljauw.

Vis, zalm. Omega 3. Koolhydraatarm eten. Meer weten? Lees het e-boek Gezond in 10 stappen.

3. Eieren

Eieren behoren tot de meest voedzame voedingsmiddelen die er bestaan. De dooier bijvoorbeeld is het meest gezonde deel. Koolhydraatarm eten en eieren gaan, wat mij betreft, hand in hand.

4. Groenten

Groenten bevatten vezels en tal van andere gezonde stoffen die ons lichaam dagelijks nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Vezels zorgen tevens voor een constante bloedsuikerspiegel.

Groenten bevatten koolhydraten, maar toch schaar ik ze in de categorie koolhydraatarm eten. Dit komt omdat de koolhydraten in groenten niet geraffineerd zijn.

5. Fruit

Fruit bevat veel gezonde vitaminen, antioxidanten, vezels maar ze bevatten ook (fruit)suikers. Het is dus handig om fruit in zijn geheel te eten en niet om ze uit te persen. Juist de vezels zorgen voor een constante bloedsuikerspiegel.

Als je wilt afvallen, dan is het bijzonder handig om een constante bloedsuikerspiegel na te streven.

Fruit gezond. Koolhydraatarm eten. Meer weten? Lees het e-boek Gezond in 10 stappen.

Ook fruit bevat koolhydraten en vallen – wat mij betreft – ook in de categorie koolhydraatarm eten, vanwege de absentie van sterk bewerkte koolhydraten.

6. Noten en zaden

Noten en zaden zijn rijk aan eiwitten en gezonde vetten. Walnoten, cashewnoten, amandelen, lijnzaad, chia zaad, zonnebloempitten en pijnboompitten zijn prima te combineren in salades of om als hapje voor tussendoor. Wel zijn ze calorierijk.

Extra tip: hoewel pinda’s eigenlijk geen noten zijn (het zijn peulvruchten) kun je er prima zelf pindakaas van maken. Gewoon een paar ons pinda’s in een bakje, beetje arachideolie erbij (pindaolie, erg gezond) en zet de staafmixer even aan. Lekker vers en ideaal als je kinderen van pindakaas houden.

7. Wortels en knollen

Wortels, knollen en zoete aardappelen vallen niet direct onder koolhydraatarm eten, maar wel onder volwaardige voeding. Onze voorouders aten ze ook.

8. Volvette zuivel

Volvette zuivelproducten zijn rijk aan gezonde vetten, calcium en andere mineralen en vitaminen (bron). Zelf gebruik ik roomboter, volvette kaas, volle kwark en drink ik graag rauwe melk. Volvette zuivel verzadigt goed (bron).

9. Vetten en oliën om te bakken

Om te bakken gebruiken wij thuis kokosvet, arachideolie, roomboter en soms olijfolie. Ik ben vooral enthousiast over kokosvet en arachideolie want deze 2 vetten kunnen hoge temperaturen aan.

Bij olijfolie (vooral bij de eerste persing) is dit veel minder het geval. Het gevolg is dat olijfolie gaat walmen bij te hoge verhitting. De gezonde stofjes die in de olijfolie zitten worden dan dusdanig verhit, dat ze veranderen in ongezonde stofjes. En dat wil je niet.

Wil jij ook gezonder eten, omdat je wilt afvallen of omdat je je fitter wilt voelen? En heb je geen tijd om maanden lang kennis te vergaren? Download dan het e-boek Gezond In 10 Stappen. In korte tijd kom je heel veel te weten.

Gezond in 10 stappen ebook

Gezond In 10 Stappen

De keuzes die je nu maakt, bepalen je lichaamsgewicht en je gezondheid van later. Een goede gezondheid is belangrijk, toch?

Wat leer je o.a. in dit e-boek?

  • Welke voedingsstoffen goed voor je zijn en welke niet
  • Het belang van een goede hormonale balans
  • Waarom je een stabiele bloedsuikerspiegel moet hebben

En natuurlijk ontdek je nog veel meer. Door het e-boek Gezond In 10 Stappen te lezen ontdek je hoe je gezonder, fitter en slanker kan zijn.

€ 15,99 € 8,99
Bestel nu

 

Drinken

Als je ervoor kiest om frisdrank te drinken dan krijg je een boel suiker binnen. Een patroon van koolhydraatarm eten en suikerdrankjes drinken gaat dus niet goed samen. Koolhydraten kun je namelijk ook drinken.

Veel mensen beseffen dit niet als ze een frappuccino of een frisdrankje drinken. Wat drink je dan wel?

1. Zwarte koffie

Koffie is rijk aan antioxidanten en het kan zelfs een beetje helpen bij afvallen. Drink er echter niet teveel van, omdat overdaad schaadt. Oja, geen suiker en melk!

Zwarte koffie. Meer over gezond leven lees je in het e-boek Gezond in 10 stappen.

2. Thee

Drink vooral groene thee omdat groene thee een stofje bevat dat het metabolisme versnelt. Door het versnellen van het metabolisme verbrandt het lichaam dagelijks iets meer calorieën en dat helpt bij gewichtscontrole.

Meer weten over het versnellen van je metabolisme omdat je wilt afvallen? Lees het e-boek Je Metabolisme Boosten eens.

Zelf drink ik veel gemberthee. Gember heeft positieve effecten op de darmen.

3. Water

Water saai? Koop dan een grote fles of glazen pot met een kraantje en voeg munt, gember, komkommer, limoen of een ander smaakje toe en je hebt een heerlijke dorstlesser.

Water bevat overigens geen calorieën, maar het kost ons lichaam wel energie (dus calorieën) om te verwerken. Water drinken stimuleert de snelheid van het metabolisme en is dus een prima manier om af te vallen.

Meer over het versnellen van het metabolisme kun je lezen in het e-boek Je Metabolisme Boosten.

Waarom werkt koolhydraat arm eten?

Een voedingspatroon van volwaardig, koolhydraatarm eten werkt om de simpele reden dat ons lichaam zich heeft geëvolueerd rond dergelijke voeding. Veel mensen hangen het principe dan de jagersverzamelaars dan ook aan.

Uit onderzoek van o.a. Weston Price in de jaren ’30 van de vorige eeuw (en ook uit recentere onderzoeken) blijkt dat populaties die nog grotendeels leven volgens het principe van jagersverzamelaars, in uitstekende gezondheid verkeren (bron). Typisch westerse ziekten zoals diabetes 2, kanker en hart- en vaatziekten komen er amper voor (bron).

Ook blijkt uit onderzoeken dat mensen die overschakelen van bewerkte voeding naar volwaardig en koolhydraatarm eten, afvallen en dat hun gezondheid verbetert.

Voordat we ingaan om het verbeteren van de gezondheid, wil ik je eerst vertellen hoe je kan afvallen met koolhydraatarm eten. Het hormoon insuline speelt hier een hele belangrijke rol bij.

Het hormoon insuline

Ons lichaam metaboliseert koolhydraten onder andere tot glucose. Glucose komt via de bloedbaan in onze lichaamscellen. Het hormoon insuline is de sleutel tot deze lichaamscellen. Glucose overschotten die niet meer in de lichaamscellen passen bergt het hormoon insuline op in de vetcellen.

Op zich is dit een prima systeem.

De lichaamscellen gebruiken glucose voor directe energie en de vetcellen zijn een opslagplaats voor energie die later aangewend kan worden. En daar zit het punt.

Er is geen “later”

In onze koolhydraat- en suikerrijke wereldje komt er geen “later”. Dat “later” blijkt vaak 2 tot 3 uur later omdat geraffineerde koolhydraten (sterk bewerkte producten) nu eenmaal niet verzadigen, zodat je snel weer trek krijgt.

Het gevolg? Je gaat weer eten zodat het risico op overgewicht stijgt.

Dankzij de stortvloed aan koolhydraten (en suikers) die via ons eten de bloedbaan instroomt, is er heel veel insuline nodig om deze glucosegolf weg te werken (bron).

Een vervelende cyclus

Wat gebeurt er dus? Binnen 2 tot 3 uur nadat we hebben gegeten, is deze glucosegolf keurig netjes opgeborgen in de lichaamscellen en in de vetcellen. Helaas zit er nu veel insuline in het bloed, waardoor we gevoelens van honger ervaren.

Ondanks dat de vetcellen zojuist zijn gevuld, met glucose overschotten voor “later”, ervaren we dus toch honger.

Gevolg? Je wilt weer eten omdat je je slap voelt.

Waarom spreekt ons lichaam die vetmassa dan niet aan?

Dit doet je lichaam niet vanwege het hormoon insuline. Insuline bergt alleen glucose overschotten op in je vetmassa en doet vervolgens de deur letterlijk dicht.

Je vetmassa blijft dus in tact, het hongergevoel komt (automatisch), je gaat eten en een volgende glucosegolf is in aantocht. Het is een cyclus.

Het is pure biologie

Bij veel mensen herhaalt deze cyclus meerdere keren per dag. Ga maar na, iedere 2 tot 3 uur heb je honger. Dit maakt bepaalde diëten dan ook moeilijk vol te houden. De honger (biologie) wint het van de wilskracht (de wens om slank te zijn).

Koolhydraatarm eten helpt om deze cyclus te doorbreken. Koolhydraatarm eten helpt je lichaam de mogelijkheid te geven om vetreserves aan te spreken als energiebron.

Meer weten over gezond en koolhydraat arm eten omdat je niet dik wilt zijn/of wilt afvallen? In het e-boek Gezond in 10 stappen lees je hier veel meer over.

Gezond in 10 stappen ebook

Gezond In 10 Stappen

De keuzes die je nu maakt, bepalen je lichaamsgewicht en je gezondheid van later. Een goede gezondheid is belangrijk, toch?

Wat leer je o.a. in dit e-boek?

  • Welke voedingsstoffen goed voor je zijn en welke niet
  • Het belang van een goede hormonale balans
  • Waarom je een stabiele bloedsuikerspiegel moet hebben

En natuurlijk ontdek je nog veel meer. Door het e-boek Gezond In 10 Stappen te lezen ontdek je hoe je gezonder, fitter en slanker kan zijn.

€ 15,99 € 8,99
Bestel nu

 

Gezondheidsvoordelen van koolhydraatarm eten

Koolhydraatarm eten kent een aantal belangrijke gezondheidsvoordelen. Ik heb ze voor je onder elkaar gezet.

1. Koolhydraatarm eten leidt tot gewichtsverlies

Koolhydraatarm eten en vezel-, eiwit- en vetrijke voeding leidt tot meer gewichtsverlies dan diëten die vetarm en koolhydraatrijk zijn (bron).

2. Verbetering van de bloedsuikerspiegel

Op lange termijn is een hoge bloedsuikerspiegel zeer schadelijk.

Een hoge bloedsuikerspiegel kan uiteindelijk leiden tot overgewicht, obesitas hart- en vaatziekten, diverse soorten kanker, oogproblemen, osteoporosis en zenuwaandoeningen. Dit wil je niet, toch?

Koolhydraatarm eten laat de bloedsuikerspiegel niet snel stijgen (bron). En dat is de bedoeling.

3. Verbetering van de bloeddruk door koolhydraatarm eten

Zout kan de bloeddruk verhogen. Dit is algemeen bekend. Maar suiker is ook een belangrijke oorzaak van een hoge bloeddruk. Veel mensen weten dit niet.

Een hoge bloeddruk verhoogt het risico op een hartaanval of een beroerte enorm.

Hartfalen is de belangrijkste en meest voorkomende doodsoorzaak in de wereld. Miljoenen mensen wereldwijd sterven jaarlijks vroegtijdig als gevolg van een hartaanval. Koolhydraatarm eten kan de bloeddruk weer verlagen, zodat dit risico vermindert (bron).

4. Triglyceriden verlaagt

Triglyceriden is een ander woord voor bloedvet en ze zijn een risicofactor voor hart- en vaatziekten. Koolhydraatarm eten kan dit risico verminderen (bron).

Dit heeft te maken met het overschot aan glucose, wat omgezet wordt in vet en dat niet opgeslagen is in de vetreserves.

Minder koolhydraten = minder glucose = is minder vetopslag = minder triglyceriden.

5. Cholesterolprofiel verbetert

Het cholesterolprofiel bestaat uit het “goede” HDL en het “slechte” LDL cholesterol (bron). Eigenlijk kent cholesterol helemaal geen “goed” of “slecht”, maar dat is een ander verhaal.

In ieder geval verbetert het cholesterolprofiel door koolhydraatarm eten.

6. Lichaamsvet neemt af

Doordat het hormoon insuline veel minder geactiveerd wordt, bij koolhydraatarm eten, kan het lichaam de vetreserves aanspreken als energiebron.

Lichaamsvet neemt af. Koolhydraatarm eten. Meer weten? Download het e-boek Gezond in 10 stappen.

7. Geen honger

Bij koolhydraatarm eten hoef je geen calorieën te tellen. Dit is gewoon gemakkelijk. De goede voedingsvetten, eiwitten en vezels verzadigen voor lange tijd, waardoor je automatisch minder calorieën per dag eet. Je ervaart dus geen honger.

Meer weten?

Koolhydraatarm eten heeft dus bijzonder veel gezondheidsvoordelen. Ik hoop dat de inzichten over koolhydraatarm eten je verder helpen en dat je de gezondheidsvoordelen gaat ervaren. Daar is het mij om te doen. Je ervaart pas veranderingen indien je overgaat tot actie.

Wil je meer weten over gezond leven omdat je niet chronisch ziek wilt worden op latere leeftijd, of omdat je niet dik wilt worden (of wilt afvallen)? Lees dan het e-boek Gezond in 10 stappen. Hoe meer je weet over gezond eten, hoe beter je in staat bent om de juiste keuzes te maken. Daar gaat het toch om?

Gezond in 10 stappen ebook

Gezond In 10 Stappen

De keuzes die je nu maakt, bepalen je lichaamsgewicht en je gezondheid van later. Een goede gezondheid is belangrijk, toch?

Wat leer je o.a. in dit e-boek?

  • Welke voedingsstoffen goed voor je zijn en welke niet
  • Het belang van een goede hormonale balans
  • Waarom je een stabiele bloedsuikerspiegel moet hebben

En natuurlijk ontdek je nog veel meer. Door het e-boek Gezond In 10 Stappen te lezen ontdek je hoe je gezonder, fitter en slanker kan zijn.

€ 15,99 € 8,99
Bestel nu

 

In dit artikel over koolhydraatarm eten is afvallen diverse keren voorgekomen. Ongeveer 80% van de bezoekers van deze website wil graag een paar kilootjes kwijt. Helaas lukt dit meestal niet (blijvend). Speciaal daarom heb ik dit e-boek geschreven: Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen.

Je ontdekt dat je steeds in dezelfde “val” trapt en waarom afvallen niet lukt. Natuurlijk vertel ik je ook uitgebreid hoe je wel succesvol kan afvallen. En nee, je hoeft echt geen calorieën te tellen.

Eerste hulp bij verantwoord afvallen

Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen

Heb je al van alles geprobeerd om af te vallen en kwam je steeds weer aan? Dat kan echt anders!

In dit e-boek leer je o.a.

  • dat niet het aantal maar juist het type calorieën belangrijk zijn om af te vallen.
  • dat bepaalde hormonen, neurotransmitters, je bloedsuikerspiegel en je metabolisme een mega belangrijke rol spelen bij afvallen.
  • dat je helemaal geen honger hoeft te lijden als je wilt afvallen (juist niet!).

Volg de stappen van het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen. Niet goed geld terug. Zo zeker ben ik ervan, dat het werkt.

€ 15,99 € 8,99
Bestel nu

 

Koolhydraatarm eten en juist vet-, vezel-, en eiwitrijke voeding versnellen ons metabolisme. Hierdoor zou je afvallen. Meer over het extra verbranden van calorieën lees je in het e-boek Je Metabolisme Boosten.

Een keuze die heel veel mensen maken: het e-boek Van Stress Naar Geluk.

NLbewustvoedingsadvies

Wil je eens persoonlijk praten over koolhydraatarm eten, afvallen, gezond en fit blijven? Ik geef ook persoonlijk voedingsadvies. Door met je te praten komt de info net even anders over en kunnen we dieper op jouw persoonlijke situatie ingaan.

Ik zit behoorlijk vol, maar boek zeker een consult voor online persoonlijk voedingsadvies. Binnen 24 uur neem ik contact met je op.

Maandelijkse update ontvangen?

Ook leuk te lezen/Bronnen:
1. www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/2012/09/21/the-obesity-crisis-fake-food-vs-real-food/
2. Het Voedingscentrum

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!