Mineralen

Mineralen zijn stoffen die je lichaam niet zelf kan aan kan maken. Daarom moet je dagelijks voldoende mineralen binnen krijgen via je voeding. Mineralen ontzettend belangrijke stofjes. Soms worden mineralen ook wel sporen elementen genoemd en ook worden mineralen vaak in één adem genoemd met vitaminen. Het verschil tussen vitaminen en mineralen is dat vitaminen voortkomen uit de zogenaamde levende natuur, bijvoorbeeld uit een stuk fruit. Mineralen komen voort uit de zogenaamde dode natuur, bijvoorbeeld van de grond waar het stuk fruit op is gegroeid. Het stuk fruit haalt de mineralen uit de grond, zodat jij ze binnen krijgt als je het eet. In dit artikel leer je de verschillende mineralen kennen en in welke voedingsmiddelen ze voorkomen. 

Wat zijn mineralen?

Onder mineralen kun je piepkleine stofjes verstaan die ieder een gezonde uitwerking op je lichaam hebben. Net als vitaminen, zijn mineralen nodig om je lichaamsprocessen op een goede manier te laten functioneren.

Mineralen zijn onder andere nodig bij de regulatie van je enzymen en je hormonen. Mineralen spelen een rol bij vele belangrijke lichamelijke processen. Hierbij kun je denken aan de opbouw van je weefsel, het goed functioneren van je zenuwstelsel, de stevigheid van je bloedvaten en je spijsvertering. Niet geheel onbelangrijk dus.

Mineralen. Meer weten over gezond eten? Download het e-boek Gezond In 10 Stappen.

Wat als je tekort mineralen binnen krijgt?

Zonder mineralen, of door een tekort aan mineralen frustreer je de werking van al die belangrijke lichaamsprocessen. Denk hierbij aan het kloppen van je hart, het aanmaken van nieuwe bloedcellen en het verteren van je eten.

Omdat deze lichaamsprocessen nu eenmaal altijd doorgaan en omdat je nu eenmaal niet altijd genoeg mineralen binnen krijgt, legt je lichaam voorraden aan.

Dankzij deze voorraden van mineralen kunnen al die belangrijke processen toch gewoon doorgang vinden, ook al heb je een tekort aan bepaalde mineralen. Een voorbeeld van waarom je een tekort aan mineralen binnen zou hebben, is het verteren van suiker en suikerrijke producten.

Door suiker minder mineralen?

Je lichaam breekt suiker tijdens de spijsvertering af. Hiervoor zijn dus mineralen nodig. Suikerrijke producten zoals junk food, bevatten amper mineralen. Toch heeft je lichaam ze nodig om die junk food maaltijd te kunnen verwerken.

Wat doet je lichaam nu?

Er gebeurt nu iets heel kwalijks. Omdat suiker, junk food en ander sterk bewerkte voeding veel te weinig mineralen bevatten “leent” je lichaam de benodigde mineralen uit de voorraden, die overal in je lichaam zijn opgeslagen.

Calcium is hier een voorbeeld van. Dit mineraal is opgeslagen in je tanden en in je botten. Wanneer je structureel te weinig mineralen (zoals calcium) binnen krijgt, via je voeding dan “leent” je lichaam dus steeds mineralen uit de voorraden.

In het geval van calcium haalt je lichaam dus calcium uit je botten en je tanden. De voorraad calcium in je botten en je tanden neemt af.

Het gevolg? Broze botten en slechte tanden. Dit wil je natuurlijk niet omdat je botten eerder kunnen breken en het bezoek aan de tandarts kan heel erg vervelend worden.

Wil je meer weten over mineralen en gezond eten? Heb je geen tijd om alles grondig uit te zoeken? Geen punt, het enorme uitzoekwerk (want dat was het) heb ik voor je gedaan en gebundeld in het e-boek Gezond In 10 Stappen. Na betaling kun je het direct van de site downloaden, je hebt het dus binnen enkele ogenblikken in huis.

Mineralen en sporenelementen het verschil

Mineralen worden ook wel sporenelementen genoemd. Het verschil tussen mineralen en spoorelementen is de hoeveelheid die je lichaam ervan nodig heeft. Van mineralen heeft je lichaam er meer nodig dan van spoorelementen.

In dit artikel zijn, voor het gemak, de termen mineralen en sporenelementen door elkaar heen gebruikt.

Essentiële mineralen

Het is nog niet van alle mineralen en spoorelementen aangetoond dat ze essentieel zijn. Dit houdt in dat ze absoluut noodzakelijk zijn voor het goed en gezond functioneren van je lichaam. Van de mineralen calcium, magnesium, kalium, natrium, chloride en fosfor is wel bekend dat ze essentieel zijn.

Dit geldt ook voor de spoorelementen zijn jodium, ijzer, chroom, koper, zink, mangaan, seleen en molybdeen.

De mineralen lijst

In de onderstaande opsomming lees je in het kort wat de verschillende mineralen doen en in welke voedingsmiddelen je ze kunt vinden.

Magnesium

Van alle mineralen is magnesium een van de meest onmisbare mineralen voor je lichaam. Magnesium speelt een belangrijke rol bij je metabolisme, de overdracht van zenuwprikkels, de stevigheid van je skelet, opbouw van je spieren, je zenuwen en je bloedvaten. Ook geeft magnesium je energie.

Magnesium werkt samen met de mineralen natrium, calcium en kalium. Magnesium komt in de meeste voedingsmiddelen voor. Echter door factoren zoals stress, luchtvervuiling en medicijngebruik kunnen lagere waarden in je lichaam ontstaan.

Veel mensen leiden, zonder dat ze het weten aan een magnesiumtekort.

Waar zit het in?
In welke voedingsmiddelen vind je magnesium?

  • Pitten zoals pompoenpitten, zonnebloempitten, sesamzaad.
  • Graan-  en tarweproducten zoals volkoren en meergranen brood, granen, tarwezemelen, roggebrood.
  • Fruit zoals pruimen, donkere bananen, ananas, dadels, gedroogde vijgen.
  • Vis zoals heilbot, krab, makreel, schelpdieren, garnalen.
  • Cacao zoals bittere chocola.
  • Noten zoals pecan, pinda’s, cashew, amandelen, hazelnoten, walnoten.
  • Groenten zoals spinazie, bonen.
  • Sojaproducten.
  • Risotto, zilvervliesrijst.
Koper

Het mineraal koper is van belang voor een goede weerstand (immuunsysteem) en het speelt een rol bij het zuurstoftransport in je bloed. Koper is ook betrokken bij de pigmentatie van je huid en je haar en bij bindweefsel en botvorming.

Waar zit het in?
Koper komt veel voor in graanproducten, noten, groente, fruit, cacaoproducten, orgaanvlees, zeevis, schaal- en schelpdieren.

Chroom

Chroom is nodig voor een goede werking van insuline en is derhalve betrokken bij het handhaven van je bloedsuikergehalte. Ook speelt chroom een rol bij je vetstofwisseling. Je vetstofwisseling is het proces waarbij je lichaam vetten vormt, of juist afbreekt uit de, in je darmen opgenomen, voedingsstoffen.

Waar zit het in?
Chroom komt voor in graanproducten, zemelen, volkorenbrood, groente, fruit, vlees, gevogelte en vis.

IJzer

IJzer is een belangrijk onderdeel van je rode bloedcellen. Deze vervoeren zuurstof van je longen naar je weefsel. Die zuurstof is nodig voor de verbranding van voedingsstoffen, zodat er energie vrijkomt. Ook speelt ijzer een rol in de ondersteuning van je immuunsysteem en ijzer draagt ook bij aan je energievoorziening.

Waar zit het in?
Je vindt ijzer in veel dierlijke voedingsmiddelen zoals vlees en in plantaardige voedingsmiddelen als volkoren brood, groenten en aardappelen.

Calcium

Calcium zorgt voor een stevig skelet en gebit. Daarnaast heb je calcium nodig voor het goed functioneren van je spieren en voor het geleiden van prikkels naar je zenuwen. Ook is calcium betrokken bij het stollen van je bloed, je celgroei en draagt het bij aan de energievoorziening van je lichaamscellen.

Waar zit het in?
Het mineraal calcium komt voor in volkoren brood, groenten, peulvruchten groene bladgroenten, vette vis, havermout, chia zaad, amandelen, bonen, lijnzaad, broccoli, quinoa en aardappelen.

Ook komt calcium veel voor in melk, maar er bestaan aanwijzingen dat melk, dankzij haar samenstelling, onder andere leidt tot zwakkere botten en vele darmproblemen.

Chloride

Dit mineraal komt vooral voor in keukenzout en is samen met natrium en kalium belangrijk voor de balans in de vochthuishouding in het lichaam.

Waar zit het in?
Chloride komt voor in bijna alle voedingsmiddelen. Tafelzout is een belangrijke bron, maar aan bijna alle industrieel geproduceerde voedingsmiddelen is zout toegevoegd. Daarnaast staat er vaak een pot zout op tafel om het eten, qua smaak, te versterken. Hierdoor eten we in het westen eigenlijk teveel zout.

Fosfor

Ook het mineraal fosfor, net als calcium, zorgt voor een stevig skelet. Fosfor is ook nodig voor je stofwisseling. Dit is het proces waarbij onder andere koolhydraten, eiwitten en vetten, die zich in je darmen bevinden, uit je voeding worden gehaald. Voorts is fosfor betrokken bij je energievoorziening en maakt het deel uit van je DNA.

Waar zit het in?
Ook fosfor komt in bijna alle voedingsmiddelen voor, net als chloride.

Jodium

Jodium is belangrijk voor het goed functioneren van je zenuwstelsel en het is betrokken bij je energievoorziening. Ook is jodium nodig voor de vorming van schildklierhormonen. Die zijn weer belangrijk voor je stofwisseling en de groei.

De groei voor kinderen bestaat uit het ontwikkelen van het jonge lichaam en voor volwassenen juist bij het herstel van het lichaam.

Waar zit het in?
In het verleden is tafelzout verrijkt met jodium. Men dacht toen dat mensen een tekort hadden. Echter, jodium komt voor in drinkwater, zeewater en aarde. Op die manier komt jodium in vis en alle groenten, die in de aarde zijn gegroeid, terecht.

Kalium

Kalium zorg voor de begeleiding van zenuwprikkels en het voor een normale bloeddruk. Ook is kalium nodig voor het samentrekken van, en de energiehuishouding in je spieren.

Waar zit het in?
Kalium komt voor in bijna alle voedingsmiddelen, zoals aardappelen, brood, groenten en vlees. Echter, wanneer je deze voedingsmiddelen kookt, gaat kalium verloren.

Mangaan

Mangaan zorgt voor de vorming van je botweefsel en is betrokken bij de stofwisseling van aminozuren, cholesterol en koolhydraten. Aminozuren komen voort uit vetten. Ook beschermt mangaan je lichaamscellen en is het eveneens betrokken bij de energievoorziening van je lichaam.

Waar zit het in?
Mangaan komt voor in rijst, noten, bladgroenten, fruit, vlees, vis, granen en thee.

Molybdeen

Molybdeen is wellicht een wat onbekender mineraal. Het maakt deel uit van verschillende enzymen. Die enzymen zijn onder andere betrokken bij de afbraak en de opbouw van eiwitten. Door de opbouw en afbraak van eiwitten regenereert je lichaam zichzelf.

Waar zit het in?
Molybdeen zit vooral in granen, noten en peulvruchten. Je vindt het ook in orgaanvlees en eieren.

Natrium

Natrium heb je nodig voor een evenwichtige vochthuishouding in je lichaam, het samentrekken van je spieren en voor de geleiding van zenuwprikkels. Samen met kalium levert het mineraal natrium een belangrijke bijdragen aan de regeling van je bloeddruk.

Waar zit het in?
Natrium zit in keukenzout. Derhalve wordt het vaak, tijdens het bereiden van de maaltijd, toegevoegd aan je eten. Tevens vind je het in bijna alle voedingsmiddelen en dranken.

Seleen

Het mineraal seleen gaat de vorming van schadelijke stoffen in je lichaam tegen. Het is dus wel handig om hiervan genoeg tot je te nemen. Ook zou seleen preventief een preventieve werking hebben op het ontstaan van prostaatkanker. Seleen zorgt daarnaast voor een goede weerstand en voor de ontwikkeling van de zaadcellen en je haar.

Waar zit het in?
Ook seleen vind je terug in bijna alle voedingsmiddelen

Zink

Zink is een belangrijk mineraal, het is betrokken bij tal van lichaamsprocessen. Het is nodig bij de opbouw van eiwitten en koolhydraten. Daarmee is zink dus betrokken bij de groei en de vernieuwing van je lichaamsweefsel.

Naast gezonde botten, haar en huid, zorgt zink voor een goed geheugen. Ook is zink een onderdeel van je insuline hormoon. Insuline zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel weer daalt, nadat je gegeven hebt en dat de glucose in je lichaamscellen worden opgenomen. Tot slot draagt zink bij aan je vruchtbaarheid en je immuunsysteem.

Waar zit het in?
Het mineraal zink komt vooral voor in vlees, volkoren brood, peulvruchten, rijst, vis en vooral haring.

Gezond in 10 stappen ebook

Gezond In 10 Stappen

De keuzes die je nu maakt, bepalen je lichaamsgewicht en je gezondheid van later.

Helaas heb je maar weinig tijd om alles zelf uit te zoeken. Er is dan ook zoveel informatie en wat is nou waar? Ik heb het zware uitzoekwerk voor je gedaan en gebundeld in het e-boek Gezond In 10 Stappen.

In dit e-boek  ontdek je hoe je gezonder, fitter en slanker kan zijn zonder er al teveel moeite voor te hoeven doen.

€ 15,99 € 8,99
Bestel nu

 

Meer weten over mineralen en gezond eten/leven?

Meer weten over mineralen, vitamines en gezond eten? Kies hieronder uit een van de e-boek, bomvol gezonde info. Hoe meer je weet over gezond eten (en bewegen, gezond gewicht en je mentale vermogens) hoe beter je de juiste keuzes kunt maken. En dat is belangrijk, toch?

Wil je ook gezonder leven, je gezonder voelen en een gezonder gewicht en heb je geen tijd om alles grondig uit te zoeken? Geen punt, omdat ik dit voor je heb gedaan. Je leest het in het e-boek Gezond in 10 stappen.

Gezond eten en voldoende mineralen binnen krijgen is ook belangrijk voor je mentale welzijn. Hele kleine stofjes (je neurotransmitters) bepalen hoe jij je voelt. Wil je er ook meer van weten? Lees dan het populaire e-boek Van Stress Naar Geluk eens.

De gewoonte van succes

Nu we toch op het mentale vlak bezig zijn; ben jij tevreden met jezelf, of heb je het gevoel dat er meer is? Als je meer uit het leven wilt halen (wat dan ook) en je zit een beetje vast, lees dan de nieuwe editie van het e-boek Wat Je Denkt Ben Jezelf.

Na betaling kun je de e-boeken direct van de site downloaden. Je hebt ze dus vrijwel meteen in huis! Er zit ook een niet goed, geld terug garantie op de e-boeken. Ik ben namelijk 100% overtuigd van de positieve kracht van (gezonde) voeding op je lichaam.

NLbewustvoedingsadvies

Voldoende mineralen, vitamines, antioxidanten en de juiste voedingsstoffen beperken het risico dat je (later) chronisch ziek en dikker wordt. Elke dat moet je eten. Dan kun je er maar beter voor zorgen dat je de juiste dingen eet.

Hulp nodig? Plan dan ook een online gesprek in voor persoonlijk voedingsadvies. Tijdens een gesprek gaan we in op jouw persoonlijke situatie. Ik reageer binnen 24 uur.

Vergeet je je ook niet aan te melden voor de maandelijkse update, vol met gezonde info? Je wilt het niet missen omdat het je leven een stuk gezonder en makkelijker maakt.

Bronnen:
1. Vitamine Informatie Bureau: http://www.vitamine-info.nl/alle-vitamines-en-mineralen-op-een-rij/
2. https://www.hsph.harvard.edu/news/hsph-in-the-news/vitamins-mineral-longevity/