Eiwitten de bouwstenen van je lichaam

Eiwitten zijn onmisbare voedingsstoffen. Eiwitten, ook wel proteïne genoemd, zijn zowel een energiebron als een bouwstof. Als energiebron leveren ze per gram 4 calorieën energie. Als bouwstof vormen ze het fundament van al het lichaamsweefsel. Denk hierbij aan al je lichaamscellen, botten, bloed, organen, zenuwstelsel en je spieren. Ook zijn eiwitten onmisbare bestanddelen van hormonen, enzymen en neurotransmitters. Voorbeelden van neurotransmitters zijn dopamine, endorfine en adrenaline. Je hoeft echt niet alleen maar vlees, kip en vis te eten om genoeg eiwitten binnen te krijgen. Er wordt namelijk onderscheid gemaakt tussen dierlijke en plantaardige eiwitten. Dierlijke eiwitten vind je dus in vlees, vis, melkproducten en eieren. Plantaardige eiwitten zitten veel in graanproducten, peulvruchten, noten en paddenstoelen. 

Wat zijn eiwitten?

Eiwitten zijn dus zowel een brandstof en een bouwstof. Ze zijn van essentieel belang voor een goede gezondheid en het goed functioneren van je lichaam. Eiwitten zitten in tal van voedingsmiddelen. Er wordt onderscheid gemaakt in dierlijke en plantaardige eiwitten.

  • Dierlijke eiwitten

    Deze vind je in vlees, wild, gevogelte, vis, schelpdieren, eieren, zuivelproducten zoals kaas, volle (rauwe) melk, roomboter, volle yoghurt en kwark.

  • Plantaardige eiwitten

    Deze vind je in noten, paddenstoelen, kikkererwten, linzen, peulvruchten, bonen, pitten, zaden en graanproducten van tarwe, rogge, boekweit, haver.

Wat zijn eiwitten? Eiwitten bouwstenen. Meer weten? Lees het e-boek Gezond In 10 Stappen

Functie van eiwitten?

Wat doen eiwitten eigenlijk binnen in je lichaam? Eiwitten zijn opgebouwd uit aminozuren. Aminozuren zijn de feitelijke bouwstoffen voor je lichaamscellen.

Tijdens de spijsvertering breekt ons lichaam eiwitten af tot aminozuren. Er zijn 20 aminozuren, waarvan er 9 essentieel zijn. Dit houdt in dat je lichaam ze niet zelf kan aanmaken. Je moet ze binnen krijgen door middel van je voeding.

Via je bloed komen deze aminozuren op allerlei plekken in ons lichaam terecht. Eenmaal op de plek van bestemming aangekomen bouwt ons lichaam de aminozuren weer op tot eiwitten.

Elke lichaamscel heeft aminozuren nodig om daarmee de eiwitten samen te stellen die nodig zijn voor de bouw of het herstel van je lichaamscellen. Dit kunnen onder andere spieren, botten, bloed, haren, nagels en haren zijn.

Hieronder lees je 7 belangrijke functies van eiwitten.

1. Eiwitten regenereren ons lichaam

Onze lichaamscellen vernieuwen zichzelf continu. Het lichaam breekt hierbij eerst proteïne af, om het vervolgens te vervangen voor nieuw eiwit. Dankzij dit proces verwijdert je lichaam beschadigde eiwitten. En dat is een goede zaak omdat beschadigde eiwitten tot een verstoorde celgroei en verstoorde celfunctie had kunnen leiden.

Ook verliest je lichaam dagelijks kleine hoeveelheden proteïne, in de vorm van haren, huidschilfers, nagels, zweet en urine. Dit dient dus weer aangevuld worden.

2. Ondersteunen van processen

Proteïne ondersteunt allerlei belangrijke processen. Denk hierbij aan je spijsvertering. Zo zijn alle enzymen eiwitten. Enzymen zetten allerlei stoffen om in andere stoffen, zoals dit gaat bij je spijsvertering. Ook je hormonen, afweerstoffen en antistoffen zijn eiwitten.

Voor een goede werking van je immuunsysteem, je spijsvertering, je hormoonhuishouding, je organen, neurotransmitters en je bloedcellen is het dus van belang om voldoende proteïne binnen te krijgen.

3. Het metabolisme versnelt

Je lichaam heeft meer moeite om proteïne te verteren dan om koolhydraten te verteren. Het kost je lichaam tussen de 25 tot 35% van de calorische waarde die proteïne leveren om ze te verwerken.

Hierdoor versnellen ze je metabolisme en dat is weer gunstig voor het aantal calorieën dat je per dag verbrandt. Vandaar dat er veel diëten bestaan waarin ze veelvuldig op het menu staan.

Eieren eten gezond? Meer weten? Lees meer in het e-boek Gezonde In 10 Stappen

 

Meer weten over het versnellen van je metabolisme omdat je automatisch meer calorieën wilt verbranden zodat je slanker wordt? Lees dan het e-boek Je Metabolisme Boosten.

4. Bouwstof voor neurotransmitters

Eiwit is ook belangrijk als bouwstof voor je neurotransmitters. Neurotransmitters zijn hele kleine lichaamseigen stoffen die een belangrijke rol spelen in je zenuw- en hersencellen.

Neurotransmitters zijn betrokken bij de overdracht en de prikkels. Dopamine is hier een voorbeeld van. Dopamine is het stofje waardoor je je gelukkig voelt en doet nog veel meer goeds voor je.

Sowieso spelen neurotransmitters een hele belangrijke rol in je gezondheid en je mentale welbevinden. Ze beïnvloeden je dag- en nacht ritme, je gevoel van geluk, of je in slaap kan komen, ze komen in actie bij stress-situaties en noem het maar op.

Neurotransmitters zijn dus super belangrijke stofjes. In het e-boek Van Stress Naar geluk ontdek je daar veel meer over. Ze beïnvloeden echt de kwaliteit van je leven.

5. Transport naar je lichaamscellen

Proteïne zorgt ook voor het transport van verschillende stoffen naar je lichaamscellen. Zo zorgen eiwitten er bijvoorbeeld voor dat zuurstof via het bloed naar de spieren gaat. Niet geheel onbelangrijk.

6. Energie

Eiwitten leveren ook energie. Dit gebeurt pas wanneer je over onvoldoende brandstoffen zoals vetten en koolhydraten beschikt. Het lichaam verbrandt dan de eiwitten uit de spiercellen. Dit is nadelig, want de spiermassa neemt dan af.

Je merkt dit, dat je eiwitten uit je spieren verbrandt, wanneer je transpiratiegeur naar ammoniak begint te ruiken. Je lichaam verbrandt op dat moment spieren, om je spieren aan de gang te houden. Dit is dus niet handig.

Eiwitten, de bouwstenen van je lichaam. Meer weten? Lees meer in het e-boek Gezond In 10 Stappen.

7. Verzadigende werking

Eiwitten verzadigen enorm, een eiwitrijke maaltijd geeft een verzadigd gevoel. Hierdoor heb je voor een langere geen trek meer in eten. Als je wilt afvallen is dit handig, maar niet geheel risicoloos. Het houdt ook je spiermassa in stand.

De verzadigende werking van eiwitten komt doordat ze je bloedsuikerspiegel niet snel laten stijgen. Een sterk stijgende bloedsuikerspiegel wordt immers vaak gevolgd door een sterk dalende bloedsuikerspiegel. Dit komt door het hormoon insuline.

Eiwitten worden langzaam via je darmen opgenomen in je bloed. Zodoende ervaar je voor langere tijd geen trek. Hierdoor verminder je het risico dat je snel weer naar een tussendoortje grijpt.

Hoe verbrand je ze?

Wanneer je niet genoeg koolhydraten of vetten hebt om te voorzien als brandstof dan gaat je lichaam eiwitten verbranden. Hierdoor ontstaat echter wel roofbouw. Je lichaam eet zichzelf als het ware op.

Wanneer je veel aan sport doet en dan met name kracht- en duursport dan heb je wat meer eiwitten nodig om je spiermassa in stand te houden.

Let op; voedingspreparaten en speciale sportdrankjes zijn overbodig, omdat de calorie-inname als sporter toch al wat hoger is. Hierdoor krijg je automatisch meer proteïne binnen.

Van stress naar geluk ebook

Van Stress naar Geluk

Gaan adrenaline, endorfine en cortisol ook met jou aan de haal? Heb je last van stress, depressiviteit, spanningen, slapeloosheid of voel je je gewoon niet lekker? Neem de controle weer terug.

In het populaire e-boek Van Stress Naar Geluk ontdek je hoe je deze (en andere) belangrijke neurotransmitters in je voordeel laat werken.

€ 15,99 € 7,99
Bestel nu

 

Wat als je er teveel van eet?

Er bestaan niet genoeg wetenschappelijke studies die de negatieve aspecten van een te hoge eiwitconsumptie onderschrijven. In principe verlaten de eiwitten die je, na calorie-inname, niet gebruikt via je urine je lichaam. Echter wanneer je een hoge eiwitconsumptie hebt, zullen je nieren en je lever harder werken. Dit lijkt het verouderingsproces te bevorderen.

Uit diverse grote onderzoeken is gebleken dat een te hoge eiwitconsumptie kan leiden tot een snellere veroudering. Dit houdt onder andere in dat je huid eerder gaat rimpelen. Ook je lever en je nieren slijten als het ware van een te hoge eiwitconsumptie.

Door een normaal voedingspatroon krijg je voldoende eiwitten binnen. Vaak zelfs meer dan nodig. Dat komt omdat er veel vlees en vis onze westerse menukaart staat.

Meer sporten?

Indien je besluit intensief te gaan sporten, omdat je jezelf een ambitieus sportief doel hebt gesteld, hoef je geen speciale eiwitpreparaten te nemen of extra eiwitrijke voedingsmiddelen op je menu te zetten. Waarschijnlijk ga je automatisch wat meer eten, omdat je lichaam nu eenmaal meer energie vraagt. Dan krijg je ook automatisch meer eiwitten binnen.

Eiwitten, bewegen en metabolisme versnellen. Meer weten? Lees het e-boek Je Metabolisme Boosten.

Een te lage eiwitconsumptie is in zijn geheel af te raden. Eiwitten vormen immers de basis van al je lichaamscellen, organen, bloed, botten, spieren en je zenuwstelsel. Ook zijn ze belangrijk bij de opbouw van hormonen en neurotransmitters.

Bij een te lage eiwitconsumptie breken onder andere je spieren af. Je spiermassa wordt dus kleiner en je verliest aan spierkracht.

Ook daalt je algehele weerstand, waardoor je vatbaarder wordt voor ziektes. Bij kinderen, die langdurig lage eiwitconsumptie hebben, kan zelf een groeistoornis ontstaan.

Hoe boek je resultaat?

Je boekt resultaten door het volgen van een normaal eetpatroon. Onze westerse eiwitconsumptie ligt zelfs wat hoger dan door artsen en wetenschappers wordt voorgeschreven. Je zult resultaten bemerken in een verzadigd gevoel, na de maaltijd.

Dit gevoel blijf je voor een langere tijd behouden. Hierdoor blijft het gevoel van trek langer weg, waardoor de verleiding om iets te snacken kleiner wordt.

Je zult ook resultaten bemerken in je spierkracht, zeker indien je meer beweegt. Ook word je sterker en dit voel je ook. Je kunt meer aan.

Meer weten?

Kun je wel wat hulp gebruiken om gezonder te eten? Lees het e-boek Gezond In 10 Stappen eens. Het staat bomvol interessante inzichten en tips die je vrijwel direct toe kan passen. 

Gezond in 10 stappen ebook

Gezond In 10 Stappen

De keuzes die je nu maakt, bepalen je lichaamsgewicht en je gezondheid van later.

Helaas heb je maar weinig tijd om alles zelf uit te zoeken. Er is dan ook zoveel informatie en wat is nou waar? Ik heb het zware uitzoekwerk voor je gedaan en gebundeld in het e-boek Gezond In 10 Stappen.

In dit e-boek ontdek je hoe je gezonder, fitter en slanker kan zijn zonder er al teveel moeite voor te hoeven doen.

€ 15,99 € 8,99
Bestel nu

 

Eiwitten beïnvloeden ook de snelheid van je metabolisme en dat is weer gunstig voor het totaal aantal calorieën dat je dagelijks verbrandt. De snelheid van je metabolisme beïnvloedt dus je lichaamsgewicht. In het e-boek Je Metabolisme Boosten ontdek je nog veel meer manieren om dit proces te versnellen.

Wil je afvallen? Dan kunnen eiwitten je daar prima bij helpen. En dat is niet het enige. In het e-boek Afvallen Veranderen ontdek je hoe je verantwoord op je streefgewicht komt.

Eiwitten zijn ook een bouwstof van neurotransmitters. Hoe beter zij werken, hoe beter je je zult voelen. In het e-boek Van Stress Naar Geluk lees je hoe de neurotransmitters in je voordeel laat werken.

Veel mensen kiezen overigens het e-boek Van Stress Naar Geluk.

NLbewustvoedingsadvies

Eiwitten zijn dus belangrijke bouw- en voedingsstoffen? Je hebt ze nodig, maar hoeveel heb jij ervan nodig? Als voedingsadviseur kan ik je dat prima vertellen. Maak ook eens een afspraak voor exclusief en persoonlijk voedingsadvies.

Tijdens een persoonlijk en online gesprek gaan we in op jouw persoonlijke situatie, zodat de tips en inzichten daadwerkelijk effect gaan sorteren. En dat is belangrijk, toch?

Na afronding van de bestelling, neem ik binnen 24 uur contact met je op.

Ontvang jij de maandelijkse update nog niet? Maximaal 1 keer per maand ontvang je een mail van mij vol met gezonde info waar je echt wat mee kunt. Wil je niet missen, toch?

Bron:
https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/what-should-you-eat/protein/