Gezond leven is goedkoop, 8 tips.

Een gezond leven is goedkoop. Het hoeft helemaal niet duur te zijn. Hoewel er een duur imago kleeft aan alles wat met gezond te maken heeft. In dit artikel lees je dan gezond leven eigenlijk heel goedkoop kan zijn. Het is geen kwestie van geld, maar veel meer een kwestie van kennis. In het volgende artikel, lees je over goedkoop gezond eten. Deze post is dus een tweeluik. 

Vanwaar het dure imago?

In verschillende winkels vind je producten die claimen gezond te zijn. Veel van dergelijke producten worden op de markt gebracht door grote bedrijven, die er veel geld mee willen verdienen. Derhalve draait hun marketingmachine op volle toeren, om jou ervan te overtuigen dat hun product gezond is.

Gezond leven. Meer weten over gezond leven? Download het e-boek Gezond in 10 stappen.

Deze bedrijven besteden veel geld aan de vorm, geur, kleur en textuur van hun product en het design van hun etiketten en de verpakking. Veelal worden deze “gezonde” producten ondersteund met onderzoeken, waardoor je het gevoel krijgt dat “het wel zal kloppen”.

Je begrijpt dat er veel kosten worden gemaakt om een flesje vruchtenwater, gezond tussendoortje of een probiotica toetje te maken en ver vermarkten. Die kosten betaal jij. Vandaar dat veel mensen het idee hebben dat gezond leven en gezonde voeding duur is. Echter, veel van dergelijke producten zijn overbodig of dragen slechts een fractie bij aan een gezond leven. Je kunt je per definitie afvragen hoe bewerkte voeding bijdraagt aan je gezondheid. Een simpele wortel of een kiwi zijn vaak veel gezonder en kosten veel minder geld.

Gezond leven is goedkoop

Een gezonde leven hoeft niet veel geld te kosten. Je kunt verschillende dingen doen, waarmee je zowel geld bespaart en waarmee je gezonder wordt. Vaak vergt dit een andere manier van denken. Hier volgen 8 tips voor een goedkoper en gezond leven die je kunnen helpen:

  1. Koop en eet zo min mogelijk bewerkte voedingsmiddelen. Hoewel deze soms heel goedkoop kunnen zijn, eet je er vaak veel meer van. Denk maar eens aan hoe vaak jij zelf een koek of candy bar eet, bij een pompstation of op kantoor, hoe gemakkelijk het is om een zak chips leeg te eten en hoe lekkere het toetje smaakt, na je avondeten. Tel die bedragen eens bij elkaar op en extrapoleer dat eens naar de periode van een maand. Ongemerkt schrans je voor tientallen euro’s aan dergelijke tussendoortjes weg en ze dragen niet eens bij aan een gezond leven.
  2. Bewerkte voeding bevat veel suikers en die laten je bloedsuikerspiegel en je insulineniveau stijgen. Hierdoor ontstaan hongerpieken. Vaak los je die hongerpieken op door een tussendoortje te nemen. Het tussendoortje wordt tegenwoordig vermarkt als iets heel normaals, niemand kijkt er van op en je kunt kiezen tussen een enorm assortiment. Het levert de voedingsbedrijven veel geld op en het leegt jouw portemonnee. Dit staat eigenlijk lijnrecht tegenover gezond leven.
  3. Eet totdat je voor ongeveer 80% vol zit. Veel mensen eten totdat ze vol zitten en eten derhalve teveel. Je maag geeft signalen aan je hersenen, dat het voldoende eten heeft ontvangen. Je hersenen stoppen dan met het afgeven van hongersignalen. Eet dus ook langzaam en schep niet binnen 20 minuten nog een keer op. Schep kleinere porties op. Dit is puur psychologisch, hoe meer eten je ziet, hoe meer je op wilt eten. Een kleiner portie, zorgt voor het omgekeerde.
  4. Bederf je eetlust. Door een half uur, voordat je ‘s avonds gaat eten, een handje (gezonde) noten te nemen, temper je je eetlust. In noten zitten een boel gezonde stoffen, die je enigszins verzadigen.
  5. Je hoeft niet naar de sportschool voor een gezond leven. Dagelijks matig intensieve beweging doet je veel goed. Daarnaast kun je een paar keer per week hardlopen en op de fiets naar je werk of naar de supermarkt. Dat scheelt je weer een hoop aan brandstof per maand en je zult minder boodschappen mee naar huis nemen, omdat je nu eenmaal minder mee kan nemen.
  6. Rook je nog? Weet je wat dat kost. Als je nu nog steeds rookt, dan heb je het niet helemaal begrepen. Rokers worden steeds meer een outcast in onze samenleving. Naast de honderden euro’s die je maandelijks bespaart aan die troep krijg je er een gezond leven voor terug.
  7. Wees matig met alcohol. Hoewel een wijntje of een biertje op zijn tijd erg goed kan smaken, is het niet handig om deze gewoonte dagelijks te herhalen. Reken maar eens uit hoeveel je aan alcohol besteedt per maand. Jouw eerste stap naar een goedkoper en een gezond leven is dus om je laatste sigaret te roken.
  8. Kies voor gezond eten. Dat zit vol met bouwstoffen, waardoor je lichaam voor een lange tijd verzadigd is. Hierdoor heb je veel minder de neiging om steeds maar wat te kopen bij de benzinepomp en heb je veel minder last van vreetbuien (die jezelf financiert). Neem, in de plaats van een kaasbroodje eens een spelt boterham. Ervaar eens hoe verzadigend dat is. Eet ‘s avonds eens een bord linzen, dan zit je echt wel vol en hoeft die zak chips echt niet meer.

Gezond leven heeft veel met kennis te maken.
Het e-boek Gezonde Voeding kan je helpen bij het vergroten van die kennis. In het e-boek Gezonde Voeding is beschreven welke voedingsmiddelen wel bijdragen aan een gezond leven en welke niet. Gezonde Voeding is ook als hardcopy verkrijgbaar.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!