Eiwitten. Wel of niet?

Eiwitten zijn belangrijke bouwstenen van je lichaam. Zo bestaat elke lichaamscel uit eiwitten. Je hersenen, je organen, je spieren, je zenuwen, je nagels en je huid, alles is opgebouwd uit eiwitten. Je kunt er dus niet genoeg van eten, zou je denken. De paradox is echter dat overmatige consumptie van eiwitten kan leiden tot verhoogde kans op allerlei fysieke ongemakken als kanker, diabetes, de ziekte van Alzheimer en Parkinson, nierziekten en hartfalen. Dus, is het handig om er veel van te eten, of juist heel weinig?

Hoeveel eiwitten heb je nodig?

Dagelijks heb je ongeveer 0,8 gram eiwitten nodig per kilogram lichaamsgewicht. Bij een gewicht van 70 kilogram, heb je dus 56 gram eiwitten nodig. Wanneer je veel sport, heb je wat meer nodig. Maar in de regel eet je dan ook meer, dus krijg je automatisch meer eiwitten binnen. Het westerse voedingspatroon is rijk aan eiwitten. Eigenlijk te rijk. De kans is dus groot dat ook jouw eiwitconsumptie te hoog is.

Wat als je er teveel van eet?

Door overmatige consumptie van eiwitten versnelt het verouderingsproces van je lichaam. Je lichaam groeit weliswaar door eiwitten, het zijn immers de bouwstenen van je lichaamscellen. Je hebt ze dus wel nodig. Maar al die eiwitten in je lichaamscellen, raken op den duur beschadigd en worden vervangen. Dit is een natuurlijk proces, je lichaam regenereert zichzelf continue. Soms gaat er wel eens wat fout. Eiwitten hebben de eigenschap steeds aan elkaar te kleven. Wanneer meer en meer beschadigde eiwitten samenklonteren, in en rond een gezonde lichaamscel, kan deze niet goed meer functioneren. De gezonde cel sterf dan af.

Welke rol spelen eiwitten bij ouderdomsaandoeningen?

Dit proces vormt zo’n beetje de basis voor vele ouderdomsaandoeningen. Het samenklonteren van beschadigde eiwitten, rondom gezonde lichaamscellen, die vervolgens hun werk niet meer kunnen doen. De typische ouderdomsziekten, veroorzaakt door overmatige consumptie van eiwitten, kunnen zich dus in je gehele lichaam manifesteren. Denk hierbij aan kanker, Alzheimer, hart- en nierziekten, staar en aandoeningen aan je prostaat. Het is nu niet gezegd dat jij ook een of meerdere van deze degenererende aandoeningen krijgt, wanneer je teveel eiwitten eet. Echter je vergroot de kans erop.

Overmatige eiwitconsumptie

Overmatige eiwitconsumptie kan ook leiden andere fysieke ongemakken. Soms kan dit leiden tot nier- en leverfalen. Het verteren en verwerken van eiwitten is namelijk zeer belastend voor deze organen. Deze organen werken dus veel harder om de eiwitten uit je voedsel te halen en slijten daardoor ook harder. Ook heb je een verhoogde kans op osteoporose (botontkalking), kanker, hartziekten en diabetes. Diverse internationale studies hebben aangetoond dat dagelijkse consumptie van vlees de kans op een hartaanval met de factor 4 verhoogd.

Wanneer je teveel vlees eet, blijven er wel eens resten eiwit in je darmen achter. Deze eiwitten rotten als het ware weg in je darmen en zorgen voor een minder goede vertering. Tevens komen hierdoor giftige stoffen vrij, wat de kans op darmkanker verhoogd. Ook kunnen de stukken onverteerd eiwit je immuunsysteem activeren, waardoor de kans op bijvoorbeeld glutenallergie toeneemt.

Doe van deze post.

Gezonde VoedingDeze blog is niet bedoeld om je te laten schrikken over de effecten van een te hoge eiwitconsumptie. Deze blog is bedoeld om je bewuster te maken van wat je eigenlijk eet. Door allerlei ontwikkelingen weten we collectief minder af van onze voeding en dat zorgt ervoor dat we vaak bepaalde keuzes maken in ons voedingspatroon, die niet bijdragen aan een goede gezondheid. Je kunt hier meer over lezen in het e-book Gezonde Voeding of de paperback die verkrijgbaar is bij Bol.com. Eiwitten heb je dus echt wel nodig, maar een overmatige consumptie ervan, kan op langere termijn leiden tot fysieke ongemakken. De Hollandse spreuk: “Alles met mate”, is dus sterk van toepassing op eiwitten.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!

5 reacties

  1. marion schreef:

    Ik had net het advies m gehad meer eiwitten te gaan eten gezien mijn lange duurlopen 10 tot 15 km en de geur van transpireren die wordt veroorzaakt door afbraak van spieren door eiwit tekort.. Bedankt voor je blog! Interessante site!!

  2. Yvonne schreef:

    Zijn eiwitten hetzelfde als whey, wei proteïnen?
    Ik heb ook net het advies gehad om hier poeder van te nemen gedurende een revalidatietraject.

  3. fab schreef:

    een kat eet veel eiwit en leeft 15 tot 20 jaar.
    een konijn eet veel koolhydraten en weinig eiwitten en leeft 5 tot 8 jaar.
    ik ben liever een kat

  4. PeBe schreef:

    Bedoel je glycatie? Dan klonteren eiwitten aan suikers en dat is niet zo best.