Binge eating disorder (BED)

Binge eating disorder is een eetverslaving waarbij mensen niet meer kunnen stoppen met eten. Dit kan heel erg vervelende gevolgen hebben. Zo’n eetverslaving kan gelukkig behandeld worden. Trubendorffer kan daarbij helpen. Trubendorffer is een geregistreerd verslavingszorgproduct van GGZ Crisiscare. Dit is een officiële GGZ-instelling voor gespecialiseerde GGZ. Dit artikel gaat over wat binge eating disorder is, wat de oorzaken zijn, hoe je de symptomen herkent en wat de behandelingen kunnen zijn. Dit artikel is geschreven door de medewerkers van Trubendorffer

Wat is een binge eating disorder?

Bij een binge eating disorder (BED) is er sprake van ongecontroleerde eetbuien waarbij er in korte tijd grote hoeveelheden voedsel worden gegeten. Er wordt eigenlijk niet echt iets geproefd of ervan genoten. Stoppen lukt vaak niet tot het voedsel helemaal op is. Een eetbui komt meestal op door emoties als woede of verdriet. Het kan ook een manier zijn om met stress en spanningen om te gaan. Een eetbui gebeurt stiekem.

Trubendorffer. Binge eating disorder

Zowel mannen als vrouwen met een normaal gewicht kunnen een BED ontwikkelen. Het leidt vaak tot ongewenste gewichtstoename of zelfs obesitas, dat kan leiden tot nog meer compulsief eten. Gevoelens als walging en spijt treden direct op na een eetbui. Depressiviteit en angststoornis kunnen ook een grote rol spelen bij een BED.

De negatieve gevoelens die meestal gepaard gaan met een binge eating disorder zorgen ervoor dat de persoon nog meer gaat eten om hiermee te kunnen dealen. Zo wordt het een vicieuze cirkel waar de persoon niet uit geraakt. Beheerste behandelingen zijn daarom extreem belangrijk bij dit soort eetproblemen.

Oorzaken binge eating disorder

Hoewel de exacte oorzaken van een Binge Eating Disorder onbekend zijn, zijn er een aantal factoren waarvan er gedacht wordt dat deze invloed hebben op de stoornis. De factoren:

  • Biologische afwijkingen: hormonale onregelmatigheden, genetische mutaties.
  • Psychologisch: er is een sterke correlatie tussen depressiviteit en eetaanvallen. Onzekerheden over eigen lichaam, het zelfbeeld en moeite om met eigen gevoelens om te gaan kunnen bijdragen aan een eetstoornis.
  • Sociaal cultureel: trauma’s (zoals seksueel misbruik) kunnen het risico van eetaanvallen vergroten. Invloeden van buitenaf, zoals (zeer) slanke modellen op televisie en social media. Tot slot kunnen personen die kritische opmerkingen over lichaam en gewicht over zich heen krijgen extra gevoelig worden voor eetstoornissen.

Symptomen Binge Eating Disorder

Aangezien veel personen met een eetstoornis zich schamen over hun eetproblemen, vallen de symptomen vaak niet op.

Lijst van symptomen:

  1. Blijven eten als je vol bent
  2. Onvermogen of weinig controle om te stoppen met eten
  3. Voedsel opslaan om stiekem op later tijdstip te eten
  4. Wanneer anderen erbij zijn normaal eten, maar in hun eentje gorgelen met eten
  5. Stress of angst die alleen opgelost kunnen worden door te eten
  6. Gebrek aan gevoelens of sensatie tijdens een eetbui
  7. Nooit verzadigd van een eetbui; ongeacht de hoeveelheid geconsumeerd voedsel

Binge eating disorder behandelingen

Er zijn bepaalde therapieën die bijzonder nuttig kunnen zijn bij de behandeling van een eetstoornis.

  1. Cognitieve gedragstherapie (CGT); een type therapie om mensen te helpen de gedachten en gevoelens te begrijpen die hun gedrag beïnvloeden.
  2. Interpersoonlijke psychotherapie (IPT); een vorm van therapie waarbij de nadruk ligt op de relaties van een individu met familieleden en leeftijdsgenoten en de manier waarop zij zichzelf zien.
  3. Dialectische gedragstherapie (DBT); een type therapie waarbij je individuele vaardigheden aanleert om met stress en je emoties om te gaan.
  4. Groepstherapie; onder leiding van een getrainde eetstoornis therapeut.

De meest effectieve manier om een binge eating disorder onder controle te krijgen is door verschillende specialisten in te zetten. De samenwerking tussen psychiaters, voedingsdeskundigen en therapeuten is belangrijk om een Binge Eating Disorder aan te kunnen pakken.

Goede begeleiding bij genezing van je emotionele triggers die mogelijk leiden tot eetaanvallen is essentieel. Je leert ook gezondere copingmechanismen waardoor je beter om kunt gaan met stress, depressie en angst. Schakel in ieder geval altijd professionele hulp in.

Meer weten?

Wil je meer weten over binge eating disorder? Bezoek dan de website van Trubendroffer eens.

Wil me meer weten over gezond eten, gezond leven en hoe je gezond op gewicht blijft? Lees dan mijn e-boek Gezond In 10 Stappen eens.

Ook de maandelijkse update ontvangen, vol met gezonde info die je leven een stukje leuker, (lekkerder) en gezonder maakt?

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!