Intensieve beweging

Intensieve beweging is een effectieve manier om calorieën te verbranden en om fitter te worden. Bij intensieve sporten zoals wielrennen, hockey en squash verbrand je veel calorieën en raak je steeds beter in conditie. Ook verlaagt intensieve beweging de kans op diverse welvaartsziekten zoals diabetes 2 en het verkleint de risico’s op overgewicht en obesitas en de nare gevolgen die dat met zich meedraagt. Intensieve beweging is ook een effectief middel om stress te ontladen en zodoende om mentale depressies te voorkomen.

Wat is het intensieve beweging?

Sporten zoals hardlopen, hockey, voetbal, aerobics, squash en tennis zijn voorbeelden van intensieve beweging. Bij intensieve beweging verhoogt de hartslag sterk en je gaat flink zweten. Ook haal je dieper adem. Je gaat ervan hijgen waardoor je niet goed meer in staat bent om te praten.

Intensieve beweging, gezond gewicht. Meer weten? Download Gezond in 10 stappen.

Intensieve beweging is eveneens een calorieverbrander bij uitstek. Echter, het herstel na intensieve training is net zo belangrijk als de training zelf.

Wat doet het?

Bij intensieve beweging verbrand je veel meer calorieën, dan bij matig intensief bewegen. Dat is ook logisch want een half uur hardlopen is fysiek gezien veel intenser dan een half uur wandelen. De calorieën die je dan verbrandt zijn een mix van lichaamsvetten en koolhydraten.

Door intensieve beweging neemt je gevoel van fitheid toe. Ook is het een ideaal middel om te ontladen van stress. Wanneer je echter teveel hooi op de vork neemt, dan kan intensieve beweging het immuunsysteem aantasten en kun je vatbaarder worden voor virussen en bacteriën.

Waarvoor zou je het doen?

Intensieve beweging verbetert de conditie en dus je fitheid. Regelmatige intensieve beweging is goed voor hart- en bloedvaten en het verlaagt de kans op welvaartsziekten als diabetes 2.

Intensieve beweging gezond. Meer weten over gezond leven? Download het e-boek Gezond in 10 stappen.

Ook is intensieve beweging een effectieve manier om overgewicht tegen te gaan.

Na een intensieve training voel je je lekkerder en gelukkiger. Dit komt onder andere vanwege de stofjes dopamine en endorfine. Deze komen vrij tijdens en na de intensieve bewegingsvorm en geven je een gelukzalig en goed gevoel.

Wat als je het niet doet?

Wanneer je niet of nauwelijks beweegt en je hebt een positieve energie-inname, dat is wanneer je meer consumeert dan nodig is, voel je je minder fit en wordt je zwaarder. Dat leidt tot een verhoogt risico op welvaartsziekten. Dit zijn ziektes zoals diabetes 2 en diverse vormen van kanker.

Tevens heb je te kampen met de risico’s die overgewicht met zich meebrengt, zoals een hoge bloeddruk, een te hoog LDL-cholesterol gehalte en zelfs mentale depressies.

Hoe boek je resultaat?

Door 3 of meer keer in de week ten minste 20 minuten intensief te bewegen, boek je al snel resultaat. Je algehele conditie en je metabolisme verbeteren. Je gaat je beter en fitter voelen en je gaat er beter uitzien. Ook je gewicht zal wat afnemen. Het herstel na de intensieve beweging is ook belangrijk.

Wanneer je meerdere dagen achter elkaar intensief traint, zul je merken dat je vermoeider raakt. Dat is niet de bedoeling. Teveel training heeft een negatief effect op je immuunsysteem. Na een intensieve training kun je het beste een rustperiode van 24 uur inbouwen. Op termijn zul je merken dat je sneller hersteld.

Meer weten?

Lichaamsbeweging is goed om een gezond gewicht en een goede gezondheid te handhaven. Wil je daar meer over weten, maar vind je het niet altijd makkelijk om de theorie in de praktijk te brengen? Lees dan het e-boek Gezond in 10 Stappen. Je ontdekt niet allen wat je kunt doen, om gezonder, sterker, fitter en slanker te zijn, maar vooral ook hoe je het doet.